Μπορεί ένα γιαούρτι να μας φτιάξει τη διάθεση;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα προβιοτικά που βρίσκονται στο θρεπτικό επιδόρπιο παίζουν καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ψυχικής μας κατάστασης. 

Elle 04 Ιουν. 13
Μπορεί ένα γιαούρτι να μας φτιάξει τη διάθεση;
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι συγκεκριμένοι ζωντανοί μικροοργανισμοί συμβάλλουν στην ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου και παράλληλα ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, έτσι ώστε αυτό να παλεύει ενάντια σε πάσης φύσεως επιβλαβή μικρόβια. 
 
Πλέον έχουμε ένα ακόμη κίνητρο για να επιλέγουμε προϊόντα πλούσια σε προβιοτικά (φυσικό γιαούρτι, εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά, κεφίρ κ.ά.). Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, η κατανάλωσή τους έχει ευεργετικά οφέλη και για τη διάθεσή μας.
 
Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, οι ειδικοί χώρισαν σε τρεις ομάδες υγιείς γυναίκες από 18 έως και 53 ετών. Στις εθελόντριες της πρώτης ζητήθηκε να καταναλώνουν καθημερινά για ένα μήνα 2 μερίδες γιαούρτι  με προβιοτικά. Στη δεύτερη ομάδα έδωσαν αντίστοιχο γαλακτοκομικό προϊόν για το ίδιο διάστημα, το οποίο όμως δεν περιείχε τους συγκεκριμένους μικροοργανισμούς. Τέλος το καθημερινό διαιτολόγιο των ατόμων της τρίτης δεν περιλάμβανε τίποτα από τα παραπάνω. 
 
Πριν ξεκινήσει το πείραμα, αλλά και αφότου ολοκληρώθηκε, όλες οι εθελόντριες υποβλήθηκαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (fMRI) ενώ ήταν ήρεμες αλλά και συναισθηματικά φορτισμένες.
 
Αυτό που εντόπισαν οι ειδικοί είναι ενθαρρυντικό, αφού πλέον φαίνεται πως η υγεία του εντέρου όχι μόνο επηρεάζει αλλά και αποτελεί προϋποθεση για την καλή κατάσταση του μυαλού μας. Η σχέση ανάμεσα στα δύο είναι στενή. Πλέον γνωρίζουμε πως τα νευροδιαβιβαστικά σήματα που στέλνει το έντερο στον εγκέφαλο είναι πολύ περισσότερα από όσα λαμβάνει από αυτό. Όπως το συσσωρευμένο άγχος οδηγεί σε κοιλιακά άλγη, έτσι και το υγιές έντερο συμβάλλει στη μείωση του στρες, προάγοντας παράλληλα την ψυχική υγεία.
 
Με λίγα λόγια, οι γυναίκες που κατανάλωναν προβιοτικά ανταποκρίνονταν καλύτερα σε δοκιμασίες συναισθηματικής φύσεως, παρέμεναν ψύχραιμες, ενώ η διάθεσή τους ήταν καλύτερη σε σχέση με των υπολοίπων. 
«Παλαιότερα συνήθιζαν να λένε πως είσαι ό,τι τρως, πλέον αναφέρουμε ότι αισθάνεσαι όπως ακριβώς… νιώθει το έντερό σου» σχολιάζει η υπεύθυνη της μελέτης δρ Κίρστεν Τιλς. 
Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT