Χάστε κιλά «ποντάροντας» στην πρωτεΐνη

Κι όμως, το μυστικό για μια επιτυχημένη δίαιτα δεν είναι ο περιορισμός των θερμίδων, αλλά η κατανάλωση τροφών με πρωτεΐνη σε ημερήσια βάση.
 

Elle 16 Νοε. 12
Χάστε κιλά «ποντάροντας» στην πρωτεΐνη

Θέλετε να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά, κάνετε δίαιτα, αλλά η βελόνα της ζυγαριάς αρνείται πεισματικά να ξεκολλήσει από το νούμερο που δείχνει εδώ και μία εβδομάδα; Φάτε μία χούφτα αμύγδαλα!

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, το κλειδί για την απώλεια βάρους δεν είναι η αποφυγή κάποιων γευστικών πειρασμών, ούτε ο αποκλεισμός της σοκολάτας από τη διατροφή σας… Απ' ό,τι φαίνεται, οι τροφές αλλά και τα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά. Αυτό αναφέρει άλλωστε και μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας στην Αδελαΐδα ανέλυσαν τα στοιχεία από 24 προηγούμενες μελέτες που έκαναν σύγκριση ανάμεσα σε δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνη και φτωχές σε θερμίδες και λιπαρά και σε άλλες με κανονικές ποσότητες πρωτεΐνης και χαμηλές σε θερμίδες και λιπαρά.

Κατά μέσο όρο σε ένα διάστημα δώδεκα εβδομάδων οι εθελοντές που κατανάλωναν περισσότερη πρωτεΐνη έχασαν ένα κιλό παραπάνω από εκείνους που λάμβαναν κανονικές ποσότητες της  ουσίας αυτής. Επιπλέον, 3 στους 5 από τους συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας δήλωσαν πως αισθάνονταν πιο χορτάτοι από εκείνους του δεύτερου γκρουπ.

Πρωτεΐνη για δίαιτα;
Οι ειδικοί δεν μπόρεσαν να πουν με βεβαιότητα για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Σύμφωνα με το διατροφολόγο Τομ Γουάιτσερλεϊ του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας και βασικό μέλος της συντακτικής ομάδας της μελέτης, «αφενός το σώμα δαπανά περισσότερη ενέργεια. Αφετέρου μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη ενεργοποιεί το μεταβολισμό και βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας». Όπως φαίνεται λοιπόν, ίσως η συγκεκριμένη ουσία να κάνει το σώμα σας να δουλεύει με πιο έντονους ρυθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πώς ακριβώς συνδέεται η πρωτεΐνη με την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας; Όπως τονίζει ο Ντέιβιντ Χέμπερ, καθηγητής ιατρικής και διευθυντής του προγράμματος για τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία στο UCLA, οι γυναίκες γύρω στα 35 με 40 αρχίζουν να χάνουν ένα σημαντικό μέρος της μυϊκής τους μάζας. Αυτό μοιραία οδηγεί σε επιβράδυνση των καύσεων -δηλαδή μείωση του αριθμού των θερμίδων που καίνε- και στην αποθήκευση περισσότερου λίπους στο σώμα.

Η λύση λοιπόν βρίσκεται στην πρωτεΐνη. Ο Χέμπερ συνιστά την κατανάλωση 4 μερίδων με 25 γραμμ. πρωτεΐνης καθημερινά. Για παράδειγμα, στο πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό πρέπει να περιλαμβάνεται μία τουλάχιστον πηγή πρωτεΐνης, όπως 100 γραμμ. τονοσαλάτας ή 6 ασπράδια αυγών ή 1 φλιτζ. τυρί cottage. Μπορείτε επίσης να κάνετε και το εξής κόλπο: να καταναλώσετε 25 γραμμ. πρωτεΐνης λίγες ώρες πριν το γεύμα. Θα δείτε πως έτσι θα περιοριστεί η όρεξή σας και δεν θα πέσετε με τα μούτρα στο φαγητό.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΡΟΦΩΝ
Ο Ντέιβιντ Χέμπερ προτείνει κάποιες τροφές, αναφέροντας και την ποσότητα της πρωτεΐνης που περιέχουν:
170 γραμμ. γιαούρτι = 18 γραμμ. πρωτεΐνης
1 κ.σ. καρύδια = 3 γραμμ. πρωτεΐνης
2 κ.σ. φιστικοβούτυρο = 9 γραμμ. πρωτεΐνης
1 φέτα τυρί = 7 γραμμ. πρωτεΐνης
½ φλιτζ. τυρί cottage 1% = 14 γραμμ. πρωτεΐνης
½ φλιτζ. δημητριακά ολικής άλεσης = 6 γραμμ. πρωτεΐνης
1 φλιτζ. σόγια = 16 γραμμ. πρωτεΐνης
½ φιλέτο σολομού = 8 γραμμ. πρωτεΐνης
3 τρίγωνα τυριά = 7 γραμμ. πρωτεΐνης
29 γραμμ. ωμά αμύγδαλα = 6 γραμμ. πρωτεΐνης
2 σφιχτά αυγά = 14 γραμμ. πρωτεΐνης
1 κ.σ. πρωτεΐνη ορού γάλακτος = 20 γραμμ. πρωτεΐνης
86 γραμμ. τονοσαλάτας = 21 γραμμ. πρωτεΐνης

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: