Δεν ιδρώνεις στην προπόνηση; Να τι μπορεί να σημαίνει #ELLERUN

Αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσεις αυτό το άρθρο.

Elle 22 Ιουν. 22
Δεν ιδρώνεις στην προπόνηση; Να τι μπορεί να σημαίνει #ELLERUN

Βρίσκεσαι στη μέση μίας πολύ καυτής και έντονης προπόνησης και ξαφνικά παρατηρείς ότι στην πραγματικότητα δεν είσαι καθόλου ιδρωμένη. Μπορεί όλοι οι άλλοι στην αίθουσα να στάζουν, αλλά εσύ δεν έχεις ρίξει ούτε την παραμικρή σταγόνα. Δεν καταβάλλεις αρκετή προσπάθεια; Είναι πολύ εύκολο το μάθημα για εσένα; Θα μπορούσε. Αλλά σύμφωνα με τον φυσιολόγο άσκησης του Hospital for Special Surgery, Matthew Accetta, MS, CSCS*D, ο πιο πιθανός ένοχος είναι απλός η αφυδάτωση.

«Ενώ το επίπεδο ιδρώτα σίγουρα διαφέρει από άτομο σε άτομο, τις περισσότερες φορές όταν κάποιος δεν ιδρώνει, αυτό οφείλεται στην αφυδάτωση», λέει. «Το σώμα δεν είναι γεμάτο υγρά, επομένως προσπαθεί να κρατήσει ό,τι έχει».

Έτσι, αν γνωρίζεις ότι συνήθως ιδρώνεις αρκετά , αλλά σήμερα δεν είναι αυτή η περίπτωση, φρόντισε να γεμίσεις το μπουκάλι σου με νερό και να συνεχίσεις να πίνεις επιπλέον υγρά για 24 ώρες μετά την προπόνησή σου. Ο Accetta προτείνει επίσης να δημιουργήσεις (ή να αναθεωρήσεις) ένα «πλάνο ενυδάτωσης» πριν από την επόμενη συνεδρία γυμναστικής σου. «Το να μην πίνετε αρκετό νερό για μια ημέρα δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο. Ξέρω ότι συχνά είμαι ένοχος γι’αυτό μερικές φορές και ότι και οι πελάτες μου μπορούν επίσης να είναι ένοχοι», λέει ο Acceta.. Αλλά αν αυτό έχει γίνει τακτική συνήθεια, θα πρέπει να βρεις έναν τρόπο να τη σταματήσεις προτού προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.

προπόνηση
Closeup shot of an unrecognizable woman out for a run

Αν όχι αφυδάτωση, τότε τι;

Φυσικά, το να μην πίνεις αρκετά υγρά δεν είναι ο μόνος λόγος που μπορεί να σε κάνει να ιδρώνεις λιγότερο από το συνηθισμένο. Ο καιρός είναι επίσης μία προφανής δικαιολογία. Επειδή ο ιδρώτας είναι ένας σημαντικός τρόπος με τον οποίο το ανθρώπινο σώμα ελέγχει την εσωτερική θερμοκρασία, τα επίπεδα ιδρώτα τείνουν να ανεβαίνουν ή να πέφτουν ανάλογα με το περιβάλλον προπόνησής σου. Όσο πιο δροσερός είναι ο αέρας γύρω σου, τόσο λιγότερο χρειάζεται να ιδρώνεις και το αντίστροφο. Ο Acceta προσθέτει ότι η υγρασία (ή η έλλειψή της) μπορεί να είναι άλλος ένας παράγοντας. «Ο αέρας που έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία θα σας κάνει να αρχίσετε να ιδρώνετε πιο γρήγορα», σημειώνει.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ακόμη ότι οι άνθρωποι τείνουν να ιδρώνουν περισσότερο καθώς μεγαλώνουν, ξεκινώντας από την εφηβεία. «Καθώς το σώμα μεγαλώνει, υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για θερμορύθμιση και επιστροφή στην ομοιόσταση», λέει. «Γι’ αυτό τα μεγαλύτερα άτομα ιδρώνουν περισσότερο και τα παιδιά τείνουν να ιδρώνουν λιγότερο». Έτσι, αν είσαι η πιο νέα σε ηλίκια στο μάθημα γυμναστικής σου, δεν αποκλείεται να είσαι και η πιο στεγνή.

προπόνηση

Λάβε υπόψη ότι, σε σπάνιες περιπτώσεις, ορισμένα φάρμακα ή προβλήματα με τον θυρεοειδή μπορεί να σε εμποδίζουν να ιδρώσεις όσο θα έπρεπε για να διατηρήσεις τη βέλτιστη θερμοκρασία του σώματος. Εάν η αισθητή έλλειψη εφίδρωσης επιμένει ακόμη και στον ζεστό καιρό όταν είσαι πλήρως ενυδατωμένη, κλείσε ένα ραντεβού με το γιατρό σου για ένα συνολικό check up.

Χρειάζεται πραγματικά να «ιδρώνεις»;

Στην κουλτούρα της φυσικής κατάστασης, η ορατή εφίδρωση μπορεί να θεωρηθεί ως τιμητικό παράσημο, μία απόδειξη ότι πιέζεις τον εαυτό σου απίστευτα σκληρά ή ότι εκείνη τη στιγμή αρχίζεις να λαμβάνεις τα μακροπρόθεσμα οφέλη της κίνησης. Έτσι, αν, για οποιονδήποτε λόγο, δεν ιδρώνεις όσο νομίζεις πως θα έπρεπε, μπορεί να αισθάνεσαι ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με εσένα. «Δεν είναι αλήθεια», λέει ο Acceta. Όχι μόνο τα επίπεδα ιδρώτα διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο, αλλά «υπάρχει σίγουρα και η υπερβολική εφίδρωση, όπου οι άνθρωποι που ενυδατώνονται περισσότερο από άλλους έχουν υπερβολική ποσότητα υγρών που προκαλεί υπερβολική εφίδρωση».

Εάν γνωρίζεις ότι είσαι καλά ενυδατωμένη και ότι έχεις θέσει δύσκολους αλλά διαχειρίσιμους στόχους φυσικής κατάστασης για τον εαυτό σου, δεν είναι ανάγκη να ψυχαναγκαστείς με το γιατί δεν ιδρώνεις αρκετά.

Photos: istockphoto.com/unsplash

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: