Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο αυτής της ασθένειας σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα

Απανταχού λάτρεις του καφέ σας έχουμε καλά νεά.

Φωτογραφία προφίλ συντάκτη ELLE Team
ELLE Team 07 Δεκ. 21
Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο αυτής της ασθένειας σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα

Εάν δεν αντέχεις τη σκέψη να εγκαταλείψεις τον πρωινό σου καφέ, αντικαθιστώντας τον με μία πιο υγιεινή επιλογή, έχουμε καλά νέα για εσένα. Η υψηλότερη κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης γνωστικής εξασθένησης, η οποία συχνά προηγείται της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια μελέτη στο Frontiers in Aging Neuroscience.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη συνήθη κατανάλωση καφέ και τη γνωστική υγεία 227 γνωστικά φυσιολογικών ηλικιωμένων στην Αυστραλία, σε μια περίοδο περίπου 10 ετών. Διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση καφέ σχετίζεται με βραδύτερη μείωση της εκτελεστικής λειτουργίας και της προσοχής και ότι τα άτομα που έπιναν καφέ είχαν επίσης μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν από Αλτσχάιμερ.

Ο μηχανισμός πιθανότατα σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο ο καφές διατηρεί υπό έλεγχο τη συσσώρευση αμυλοειδούς, σημειώνουν οι ερευνητές. Το αμυλοειδές είναι ένας τύπος πλάκας που θεωρείται χαρακτηριστικό της νόσου του Αλτσχάιμερ και της γνωστικής έκπτωσης επειδή καταστρέφει τους νευρώνες στον εγκέφαλο. Έχει επίσης συνδεθεί με λιγότερη ένταση στον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για το σχηματισμό μνήμης. Στην πρόσφατη μελέτη, όσοι είχαν μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ είχαν πιο αργή συσσώρευση αμυλοειδούς και καλύτερη διατήρηση της έντασης του ιππόκαμπου.

καφές

Η καφεΐνη παίζει ρόλο στην επίδραση του καφέ, αλλά δεν είναι η μόνη ουσία που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, σύμφωνα με την Andrea Dunn, RD, διαιτολόγο στο τμήμα γαστρεντερολογίας, ηπατολογίας και διατροφής στην Cleveland Clinic. Η ίδια λέει ότι ο καφές, συγκεκριμένα, έχει μοναδικές ιδιότητες που όχι μόνο μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου, αλλά μπορεί να προσφέρουν και άλλα οφέλη.

«Ο καφές περιέχει περίπου χίλιες διαφορετικές βοτανικές ενώσεις και είναι στην πραγματικότητα η μοναδική και καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών στην αμερικανική διατροφή», λέει, προσθέτοντας ότι η έρευνα έχει συνδέσει τα συστατικά του καφέ με χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, η ηπατική νόσο και ορισμένους τύπους καρκίνου.

καφές

Όπως και άλλα είδη τροφίμων και ποτών, το μέτρο έχει σημασία. Για παράδειγμα, μια μελέτη που εξέτασε δεδομένα σε περισσότερους από 350.000 συμμετέχοντες βρήκε οφέλη για την υγεία της καρδιάς που σχετίζονται με την κατανάλωση ενός έως δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα, αλλά τα πλεονεκτήματα μειώνονται πέρα ​​από αυτή την ποσότητα. Η σύσταση είναι να καταναλώνουμε λιγότερα από 400mg καφεΐνης την ημέρα σε όλα τα ποτά. Ένα φλιτζάνι καφέ 250ml έχει συνήθως περίπου 80 έως 100 mg, επομένως εφόσον πίνουμε λιγότερα από τέσσερα φλιτζάνια μπορεί να έχει προστατευτική δράση.

Αυτό είναι σύμφωνο και με άλλα ευρήματα, λέει η Dunn και είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι αυτές οι μελέτες έχουν να κάνουν με την πόση καφέ, όχι ενός επιδορπίου σε φλιτζάνι, με τόνους πρόσθετων όπως ζάχαρη, κρέμα, σαντιγί και σιρόπι με γεύση.  «Το να φορτώνουμε τον καφέ μας με ζάχαρη αναιρεί την αντιοξειδωτική δράση του», λέει η Dunn. Προσπάθησε λοιπόν, να χρησιμοποιείς όσο το δυνατόν λιγότερα γλυκαντικά και ο εγκέφαλός σου θα σε ευχαριστεί, ειδικά καθώς μεγαλώνεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: