Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το σίδηρο από την διατροφολόγο

O σίδηρος είναι από τα σημαντικότερα μέταλλα του ανθρώπινου οργανισμού όμως συχνά τον αγνοούμε. Είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, η οποία βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα για τις μεταβολικές τους διεργασίες και τη διάπλαση του αίματος. Μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες που αξίζει να γνωρίζεις για το σίδηρο: Η […]

Elle 12 Ιουλ. 21
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το σίδηρο από την διατροφολόγο
O σίδηρος είναι από τα σημαντικότερα μέταλλα του ανθρώπινου οργανισμού όμως συχνά τον αγνοούμε. Είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, η οποία βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα για τις μεταβολικές τους διεργασίες και τη διάπλαση του αίματος.

Μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες που αξίζει να γνωρίζεις για το σίδηρο:

  • Η έλλειψη του οφείλεται σε ανεπαρκή διατροφική πρόληψη, σε δυσαπορρόφηση ή απώλεια αίματος και εκδηλώνεται με έντονη τριχόπτωση, κόπωση, ωχρό δέρμα, δυσκολία συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, μυϊκοί πόνοι και υπνηλία, ευαίσθητα νύχια, ταχυπαλμία, νευρικότητα, πονοκέφαλος κ.ά., ενώ είναι συχνότερη στις γυναίκες.
  •  Διακρίνεται στον αιμικό (ζωικά τρόφιμα) που είναι πιο εύκολα απορροφήσιμος και στον μη αιμικό σίδηρο (φυτικά τρόφιμα) που η απορρόφησή του μπορεί να ενισχυθεί διατροφικά με ταυτόχρονη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C και Α. Τρόφιμα που αναστέλλουν την απορρόφηση σιδήρου είναι οι φυτικές ίνες και η καφεΐνη (καφές, τσάι).

σίδηρο

  •  Διατροφικές πηγές σιδήρου είναι το κακάο σε σκόνη, τα πουλερικά, η μελάσα, οι φακές, τα φασόλια, το κόκκινο κρέας, τα μανιτάρια, τα ψάρια, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, βερίκοκα και δαμάσκηνα), τα αβγά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο),το συκώτι κ.ά.
  • Ο σίδηρος απορροφάται εξ ολοκλήρου από τον δωδεκαδάκτυλο.
  • Η μεγαλύτερη ποσότητα fe πηγαίνει στον μυελό των οστών σχηματίζοντας την αιμοσφαιρίνη (65% του ολικού fe).

σίδηρο

  • H περίσσεια του fe αποθηκεύεται κατά 60% στο ήπαρ όπου συνοδεύεται με την αποφερριτίνη σχηματίζοντας τη φερριτίνη (15-30% του ολικού fe).

 Άκουσε το σώμα σου και μην αμελείς τις ενδείξεις στην καθημερινότητα σου!Για μια ολοκληρωμένη καθοδήγηση στη διατροφή σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την διαιτολόγο-διατροφολόγο Ελευθερία Κεφάλα μέσω e-mail  info@hnbdiet.gr, μέσω Instagram ή και Facebook στο Health Nutrition Balance.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT