Οι 5 καλύτερες διατροφικές συνήθειες για (πολύ) γρήγορη απώλεια βάρους

Εστίασε σε αυτές και φτάσε τους στόχους σου!

Elle 25 Μαρ. 22
Οι 5 καλύτερες διατροφικές συνήθειες για (πολύ) γρήγορη απώλεια βάρους

Αν και μπορεί να φαίνεται ότι μερικοί άνθρωποι διατηρούν το βάρος τους χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια σε σύγκριση με άλλους, έρευνες έχουν αποδείξει ότι υπάρχουν μερικές συνήθειες που είναι κοινές μεταξύ των ατόμων με καλή φυσική κατάσταση. Η εστίαση σε αυτές, μπορεί να μας οδηγήσει στην απώλεια βάρους πολύ πιο βιώσιμα από πρόχειρες λύσεις ή μοντέρνες δίαιτες. Πρέπει λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για αποκτήσεις το σώμα των ονείρων σου. Η σωστή απώλεια κιλών απαιτεί χρόνο και η υιοθέτηση μίας σωστής διατροφικής συμεριφοράς χρειάζεται υπομονή και ενέργεια, ώστε να γίνει μέρος του τρόπου ζωής μας. Αλλά το να αφιερώσουμε αυτόν τον χρόνο αποδίδει μακροπρόθεσμα!

Ποιες είναι λοιπόν οι διατροφικές συνήθειες των αδύνατων ανθρώπων για να διατηρήσουν με ευκολία τη σωματική τους υγεία με την πάροδο του χρόνου;

1. Φάε μόνο όταν πεινάς

Μην παραλείπεις γεύματα και μην περιορίζεις τον εαυτό σου αυστηρά. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι ο υπερβολικός περιορισμός έχει ως αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση φαγητού αργότερα. «Όταν τρώμε τακτικά, δίνουμε στο σώμα μας μια σταθερή ροή καυσίμου», λέει η διατροφολόγος Bess Berger. «Όταν παραλείπουμε γεύματα, είναι πιο πιθανό να είμαστε πολύ πιο πεινασμένοι στο επόμενο γεύμα. Τότε, είναι πολύ πιο δύσκολο να μετριάσουμε τις μερίδες ή να φάμε προσεκτικά, καθιστώντας το να διατηρήσουμε το σωματικό μας βάρος περισσότερο μια πρόκληση». Εάν λοιπόν, το παρακάνεις τη νύχτα, ίσως πρέπει να αναβαθμίσεις το διατροφικό σου παιχνίδι νωρίτερα μέσα στην ημέρα!

απώλεια βάρους

2. Φάε ενσυνείδητα

Ενέπλεξε όλες τις αισθήσεις σου στη διαδικασία του φαγητού και προσπάθησε να μην έχεις περισπασμούς όσο τρως. Όταν τρως ενσυνείδητα, είσαι πολύ πιο ικανή να εστιάσεις στο να μην συνεχίζεις να τρως μόλις νιώσεις κορεσμό. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της υπερκατανάλωσης φαγητού και της κατανάλωσης πάρα πολλών θερμίδων. Η Jana Mowrer, MPH, RDN, CDCES, NBC-HWC δηλώνει ότι η συνειδητή κατανάλωση φαγητού μπορεί να αποτρέψει στιγμές «πείνας» ή/και «σκασίματος». «Με την επίγνωση, η διατροφική εμπειρία γίνεται πιο ουδέτερη και λιγότερο φορτισμένη για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και μια υγιή σχέση με το φαγητό», λέει. Εάν δυσκολεύεσαι να εξασκήσεις αυτήν την πρακτική, ξεκίνησε κλείνοντας την τηλεόραση και αφήνοντας το τηλέφωνό σου κάτω κατά τη διάρκεια του φαγητού. Θα νιώσεις παράξενα στην αρχή, αλλά θα γίνεσαι όλο και καλύτερη με την εξάσκηση.

3. Εστίασε σε μία ισορροπημένη διατροφή αντί σε μία χαμηλών θερμίδων

Τα ισορροπημένα γεύματα μας κρατούν πιο χορτάτους και ικανοποιημένους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ένα ισορροπημένο γεύμα αποτελείται από έναν συνδυασμό και των τριών μακροθρεπτικών συστατικών και μια ποικιλία ομάδων τροφίμων. Δηλαδή περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη. «Τα ισορροπημένα γεύματα προάγουν την απώλεια βάρους και τη διατήρηση αυτής με την πάροδο του χρόνου, επειδή κρατούν τις θερμίδες υπό έλεγχο», λέει η διατροφολόγος Jinan Banna, PhD, RD. «Είναι σημαντικό ένα ισορροπημένο γεύμα να περιέχει φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σχετικά χαμηλά σε θερμίδες για να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι διατηρώντας παράλληλα ένα υγιές βάρος». Για να φέρεις αυτήν την ισορροπία στη διατροφή σου, μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου ερωτήσεις όπως, «τι μπορώ να προσθέσω σε αυτό το γεύμα για να το κάνω πιο χορταστικό, θρεπτικό ή ικανοποιητικό για εμένα;».

απώλεια βάρους

4. Έχε τη νοοτροπία του μέτρου

Αυτό που κάνεις το 80% του χρόνου είναι πιο σημαντικό από το άλλο 20% του χρόνου. Οι μικρές στιγμές απόλαυσης είναι μέσα στο παιχνίδι και το να ενδώσεις στο αγαπημένο σου φαγητό τώρα μπορεί ακόμη και να σε αποτρέψει από το να το λαχταράς και να το παρακάνεις όταν βρεθεί μπροστά σου αργότερα. Αφού όμως το κάνεις, φρόντισε να επιστρέψεις στις διατροφικές σου συνήθειες.

5. Βρες άλλους τρόπους για να χειριστείς το άγχος

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείς το φαγητό ως έναν τρόπο να αντιμετωπίσεις τα αρνητικά σου συναισθήματα. Εάν νιώθεις ότι τρως συχνά, ακόμη και όταν δεν πεινάς, τότε μπορεί να είσαι emotional eater. Το να έχεις μια «εργαλειοθήκη» δεξιοτήτων συναισθηματικής αντιμετώπισης που σε βοηθά να αντιμετωπίσεις το άγχος και τα δύσκολα συναισθήματά σου αντί να στραφείς στο φαγητό, είναι το πρώτο βήμα για να ξεπεράσεις το emotional eating.

Photos: @onparledemode

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT