Εμβόλιο για τον ιό HPV: Πόσο μας προστατεύει;

Έκκληση στις υγειονομικές αρχές να εντείνουν το πρόγραμμα του εμβολιασμού απευθύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

ELLE Team 10 Σεπ. 12
Εμβόλιο για τον ιό HPV: Πόσο μας προστατεύει;

Όλες οι γυναίκες πρέπει να εμβολιαστούν για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), υπεύθυνο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, δήλωσαν επίσημα ειδικοί σε θέματα υγείας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Ελέγχο Ασθενειών (ECDC).

Αυτή τη στιγμή, περίπου 19 από τις 29 ευρωπαϊκές χώρες έχουν πρόγραμμα εμβολιασμού, αλλά τα ποσοστά σε κάποιες παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, που φτάνουν ακόμα και το 19%. Κι αυτό τη στιγμή που ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή της νόσου στο γυναικείο πληθυσμό.

Μια μελέτη που έγινε τον περασμένο χρόνο έδειξε ότι η προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός είναι τόσο αποτελεσματική, ώστε στο μέλλον μπορεί να μειωθεί η αναγκαιότητα συχνού γυναικολογικού ελέγχου.

Προς το παρόν υπάρχουν δύο τύποι εμβολίων: το ένα παρέχει προστασία από ορισμένους τύπους του ιού HPV που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου, ενώ το άλλο λειτουργεί ως ασπίδα και στην περίπτωση μη ογκογόνων τύπων (κονδυλώματα). Το κόστος τους καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία έως την ηλικία των 26. Όπως δείχνουν ωστόσο έρευνες, η προστασία που προσφέρουν ισχύει και για μεγαλύτερες γυναίκες μέχρι 45 ετών.

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: