Εναλλακτικά ζυμαρικά: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις αν είσαι δρομέας #ELLERUN

Οι νέες μορφές των ζυμαρικών και η σχέση τους με τους δρομείς.

Elle 31 Αυγ. 22
Εναλλακτικά ζυμαρικά: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις αν είσαι δρομέας #ELLERUN

Τα ζυμαρικά δεν είναι τόσο διαδεδομένα όπως ήταν πριν από μερικές δεκαετίες. Η αύξηση της παχυσαρκίας και της υπερκατανάλωσης τροφής, καθώς και η αυξανόμενη συνειδητοποίηση των πλεονεκτημάτων των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και των σύνθετων υδατανθράκων, «οδήγησαν» τα απλά ζυμαρικά να είναι λιγότερο επιλέξιμα.

Οι καταναλωτές πλέον προσπαθούν να αντικαταστήσουν τους απλούς υδατάνθρακες των ζυμαρικών με πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις. Έτσι, έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες να δοθούν σε αυτά πιο υγιεινές εκδοχές, τις σημαντικότερες από τις οποίες θα αναλύσουμε παρακάτω.

Οι νέες τάσεις και ανάγκες

Τα εναλλακτικά ζυμαρικά έχουν δημιουργηθεί ακολουθώντας τάσεις για πιο υγιεινή διατροφή και ειδικές διατροφικές ανάγκες και συγκεκριμένα:

Νέα υλικά
Μία νέα τάση στην κατηγορία των ζυμαρικών, που προκαλεί ενδιαφέρον, είναι αυτά από αλεύρι οσπρίων. Με υλικά από κόκκινες φακές, μπιζέλια, ρεβίθια ή μαύρα φασόλια κ.ά., έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Συγκεκριμένα, περιέχουν τέσσερις φορές την ποσότητα των ινών συγκριτικά με τα παραδοσιακά ζυμαρικά (που παρασκευάζονται από σκληρό αλεύρι σίτου αναμεμειγμένο με νερό ή αυγά) και περίπου ένα τρίτο λιγότερους υδατάνθρακες. Τα ζυμαρικά με αλεύρι οσπρίων μπορούν, επίσης, να μετρηθούν ως τουλάχιστον μία από τις πέντε συνιστώμενες μερίδες λαχανικών την ημέρα, ενώ τα αμινοξέα που βρίσκονται σε ορισμένα όσπρια βοηθούν στην αποκατάσταση των κυττάρων και στην ανάπτυξη των μυών και των ιστών.

Προϊόντα για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη
Η αυξανόμενη δημοτικότητα των ζυμαρικών που φτιάχνονται με αλεύρι οσπρίων μπορεί επίσης να αποδοθεί στον αριθμό των ατόμων που επιλέγουν να τρώνε τρόφιμα «απαλλαγμένα από γλουτένη», ανάγκη που δημιούργησε και τα ζυμαρικά καλαμποκιού. Το 2017, το βιομηχανικό περιοδικό Grocer ανέφερε ότι οι πωλήσεις τέτοιου είδους τροφίμων είχαν αυξηθεί περισσότερο από 40% σε ένα χρόνο.

Η ανάγκη για επιλογές τέτοιου είδους τροφίμων εκτείνεται πολύ περισσότερο από την κάλυψη περιπτώσεων δυσανεξίας και αλλεργίας σε συστατικά όπως το σιτάρι, και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη μεταξύ των ατόμων ηλικίας 20-40 ετών ως μέρος των επιλογών τρόπου ζωής που λαμβάνουν υπόψη τους τις ανησυχίες για την υγεία και το περιβάλλον. Σύμφωνα με έρευνα της Mintel (Global Market Research & Market Insight), ένας στους τέσσερις ανθρώπους επιλέγει τρόφιμα που είναι απαλλαγμένα από ορισμένα συστατικά, αλλά μόνο ένας στους πέντε από αυτούς το κάνει για ιατρικούς λόγους.

Προϊόντα χορτοφαγικής διατροφής
Μία άλλη μεγάλη τάση για τον κλάδο είναι η ανάγκη για χορτοφαγικά τρόφιμα, δηλαδή μια διατροφή βασισμένη σε λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και φρούτα, ενώ αποκλείονται ή ελαχιστοποιούνται τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά και το κρέας, καθώς και αποκλείονται επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι φυτικές πρωτεΐνες έχουν βρεθεί ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων – και αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και ο αριθμός των πρωτεϊνών είναι πολύ υψηλός σε αυτά τα ζυμαρικά, δεν είναι απαραίτητα «χαμηλών θερμίδων». Αντ’ αυτού, παρέχουν μια μορφή ενέργειας αργής απελευθέρωσης.

Διάβασε ποιο είναι το κλειδί στην κατανάλωση τους στο runnermagazine.gr

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: