Ενδομητρίωση: Ο πόνος στο κόκκινο

Τουλάχιστον μία στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας εμφανίζουν τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης με έντονο πόνο στην περίοδο και την επαφή, αλλά και υπογονιμότητα. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι αναμένονται καινούρια φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου. 

Elle 29 Νοε. 11
Ενδομητρίωση: Ο πόνος στο κόκκινο

Λύση στην ενδομητρίωση
Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών που δεν μπορούν να συλλάβουν, διαπιστώνουν ότι έχουν ενδομητρίωση: έναν ιστό (ενδομήτριο) που για άγνωστο λόγο αναπτύσσεται σε ορισμένες από αυτές εκτός μήτρας, σε σημεία όπως είναι οι σάλπιγγες, ο κόλπος, οι ωοθήκες, ακόμα και στον πνεύμονα και το έντερο, σε σπάνιες βέβαια περιπτώσεις. Όπως τονίζει ο κ. Ιωάννης Ματαλλιωτάκης, αναπληρωτής καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας: «Η υπογονιμότητα εμφανίζεται σε ένα 40% των γυναικών με ενδομητρίωση και όχι σε όλες. Γι' αυτό, αν κάποια θέλει να κάνει παιδί, πρέπει να χειρουργηθεί. Η λύση είναι να καυτηριάσουμε τις εστίες ενδομητρίωσης λαπαροσκοπικά και στη συνέχεια να χορηγήσουμε φαρμακευτική αγωγή για τρεις μήνες ώστε να εξαλειφθούν όλες οι εστίες. Αν έχουν δημιουργηθεί κύστεις, με μέγεθος που υπερβαίνει τα τέσσερα εκατοστά, αφαιρούνται. Σε περίπτωση που είναι μικρότερες τις αφήνουμε επειδή δεν θέλουμε να μειώσουμε τις εφεδρίες του ωοθηκικού ιστού σε ωάρια. Από την άλλη, αν μια γυναίκα ήδη έχει αποκτήσει παιδιά και το κύριο πρόβλημα είναι ο πόνος, θα της χορηγήσουμε φάρμακα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε η ενδομητρίωση να απορροφηθεί από τον οργανισμό». 

Η σύγχρονη αντιμετώπιση
Όταν η ενδομητρίωση εστιάζεται στις ωοθήκες μπορεί να εντοπιστεί με υπερηχογράφημα, αλλά ο πιο αξιόπιστος τρόπος διάγνωσης παραμένει η λαπαροσκόπηση, που λειτουργεί και θεραπευτικά. Εδώ ο γιατρός κάνει μία εκτομή των βλαβών από την πύελο. Από την άλλη, η συντηρητική αντιμετώπιση γίνεται με χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, κυρίως με αντισυλληπτικά που διακόπτουν την περίοδο. Με αυτό τον τρόπο η μειωμένη παραγωγή ορμονών δεν θα επιδεινώσει τη νόσο. Παρ' όλα αυτά, η ορμονική θεραπεία δεν στερείται παρενεργειών. Το νέο φάρμακο είναι ασθενές προγεσταγόνο (διενογέστη) και είναι πιο ασφαλές. Όμως, η χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων προϋποθέτει να έχει προηγηθεί διάγνωση. Χωρίς ιστολογικό αποτέλεσμα, που απαιτεί βιοψία, δεν δικαιούμαστε να μιλάμε για έγκυρη διάγνωση της ενδομητρίωσης.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: