Ενδομητρίωση: Ποια συμπτώματα πρέπει να σας οδηγήσουν στο γυναικολόγο

Ο γυναικολόγος εξηγεί ποια σημάδια θα σημάνουν συναγερμό ώστε ο γιατρός μας να διερευνήσει τι φταίει με το γυναικολογικό μας σύστημα.

Elle 07 Νοε. 19
Ενδομητρίωση: Ποια συμπτώματα πρέπει να σας οδηγήσουν στο γυναικολόγο

Φωτογράφος: Lucio Gelsi

Πόνος χαμηλά στην κοιλιά τις μέρες της περιόδου που μπορεί να γίνει ανυπόφορος… Συχνά η αιτία είναι η ενδομητρίωση, μία από τις συχνότερες διαταραχές στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, «χτυπά» το 5-10% από αυτές, με τα δύο τρίτα των κρουσμάτων να εκδηλώνονται σε κοπέλες 20-35 ετών. Μάλιστα, ένα στα δέκα περιστατικά παρατηρείται σε νεότερα κορίτσια κάτω των 20 ετών.

Τι συμβαίνει, όμως, στην ενδομητρίωση; Όπως εξηγεί ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: «Η ενδομητρίωση εκδηλώνεται όταν αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα ιστός ο οποίος δομικά και λειτουργικά είναι παρόμοιος με τον βλεννογόνο που επιστρώνει το ενδομήτριο, δηλαδή το εσωτερικό τοίχωμά της. Ο ιστός συνήθως αναπτύσσεται γύρω ή μέσα σε όργανα της πυέλου, όπως το εξωτερικό τμήμα της μήτρας, οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες, η ουροδόχος κύστη κ.λπ. Η δημιουργία του έχει ως συνέπεια να εμφανίζονται στα προσβεβλημένα όργανα κύστεις αίματος ή οζίδια και να αναπτύσσεται φλεγμονή. Ο ιστός μπορεί ακόμα να πιέζει τα όργανα και να προσβάλλει νεύρα».

Τα συμπτώματα που θα σας προβληματίσουν και θα σας οδηγήσουν στον γυναικολόγο είναι τα εξής:
-Ισχυρός πόνος ο οποίος μπορεί να αρχίζει πριν από την περίοδο και να συνεχίζεται για αρκετές ημέρες μετά το τέλος της (δυσμηνόρροια). Σε πολλές γυναίκες ο πόνος αντανακλάται στη μέση, στην κοιλιά, στην πύελο (λεκάνη) ή ακόμα και στα κάτω άκρα.

-Πόνος στη διάρκεια του σεξ (δυσπαρευνία).
-Πόνος ή άλλα ενοχλήματα κατά την ούρηση ή/και την κένωση των εντέρων.
-Μεγάλη απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση, μικρός ή ακατάστατος κύκλος (περίοδος κάθε 27 ημέρες ή νωρίτερα) ή/και διαφυγή αίματος πριν από την έμμηνο ρύση.
-Διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης λόγω του πόνου.
-Μειωμένη γονιμότητα. Υπολογίζεται ότι τέσσερις στις δέκα γυναίκες με ενδομητρίωση αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας.

Ωστόσο δεν αναπτύσσουν όλες οι γυναίκες με ενδομητρίωση πόνο, ούτε είναι η σοβαρότητά του πάντοτε αξιόπιστη ένδειξη για την έκταση της νόσου. Περίπου οι μισές γυναίκες με ενδομητρίωση δεν έχουν εμφανή συμπτώματα.

Τι πρέπει επομένως να κάνουμε; «Εάν είστε γυναίκα πριν την εμμηνόπαυση και έχετε ύποπτα συμπτώματα, επικοινωνήστε δίχως καθυστέρηση με τον γυναικολόγο σας», συνιστά ο Δρ. Βασιλόπουλος. Η διάγνωση βασίζεται στο λεπτομερές ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, την κλινική εξέταση και σε ένα υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας. Ωστόσο η οριστική διάγνωση τίθεται με την λαπαροσκόπηση, κατά την οποία ο γιατρός ελέγχει το εσωτερικό της κοιλιάς με μια μικρή κάμερα για να εντοπίσει τυχόν εστίες ετερότοπου ενδομητρικού ιστού.
Ανάλογα με τα ευρήματα και τη βαρύτητα της ενδομητρίωσης καθορίζεται και η θεραπεία.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: