Επικίνδυνα ενθέματα μαστού σε 40 Ελληνίδες

Μετά την οδηγία που δόθηκε στις Γαλλίδες να αφαιρέσουν τα ενθέματα με τη βιομηχανική σιλικόνη, δεκάδες Ελληνίδες καλούνται να επισκεφτούν το γιατρό τους ο οποίος θα κρίνει αν πρέπει να κάνουν το ίδιο.  

Elle 12 Ιαν. 12
Επικίνδυνα ενθέματα μαστού σε 40 Ελληνίδες

Συνολικά σαράντα Ελληνίδες φέρουν τα ογδόντα ενθέματα μαστού της εταιρείας PIP, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων σήμερα. Αν και ο αριθμός ίσως ξεπεράσει τις 50 αφού ακόμα η έρευνα συνεχίζεται. Στην Ελλάδα εισήχθησαν 474 τεμάχια από τις αρχές του 2009 μέχρι τις 14-4-2010, οπότε ανακλήθηκαν με απόφαση του ΕΟΦ, καθώς αποκαλύφθηκε ότι κάποιες παρτίδες περιείχαν βιομηχανική γέλη σιλικόνης και όχι ιατρική. Από αυτά διατέθηκαν στην αγορά τα 105 σε 2 ιδιωτικές κλινικές, 5 ιατρούς και 4 ασθενείς. Αυτή τη στιγμή τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας μελετούν την κάλυψη του κόστους αντικατάστασής τους με καινούρια σε περίπτωση που αναφερθεί κάποιο πρόβλημα. Προς το παρόν οι ασθενείς δεν χρεώνονται για την αφαίρεσή τους, αλλά για το κόστος των νέων ενθεμάτων και της νοσηλείας στο νοσοκομείο ή την κλινική που θα γίνει η επέμβαση. Τι λένε οι ίδιοι οι πλαστικοί χειρουργοί που τα έχουν χρησιμοποιήσει;

Στρατής Γαβριήλ: «Πρέπει να αφαιρεθούν»
Το 2009 ο πλαστικός χειρουργός Στρατής Γαβριήλ χρησιμοποίησε τα ενθέματα PIP σε δεκαεφτά γυναίκες, από τις οποίες οι δεκαέξι έχουν ήδη ενημερωθεί και έξι τα έχουν αφαιρέσει. Ο γιατρός επισημαίνει: «Ευθαρσώς λέω ότι τα ενθέματα πρέπει να αφαιρεθούν για προληπτικούς λόγους. Μπορεί οι ασθενείς να μην κινδυνεύουν, αλλά δεν μπορούμε να τις έχουμε να ζουν με το άγχος τι θα συμβεί αν σπάσει το ένθεμα και βγει η βιομηχανική σιλικόνη (αν περιέχεται στη συγκεκριμένη παρτίδα). Επομένως, χωρίς πανικό, μπορούν να έρθουν να τους τα αφαιρέσουμε. Από τις δεκαεφτά γυναίκες στις οποίες τα έβαλα, οι έξι τα έχουν αφαιρέσει ενώ η επέμβαση έχει προγραμματιστεί και για άλλες δύο την επόμενη εβδομάδα. Ο λόγος που τα επέλεξα το 2009 είναι ότι είχαν τέτοιες διαστάσεις που ταίριαζαν στο σωματότυπό τους, γι' αυτό εξάλλου δεν τα έβαλα σε όλες τις ασθενείς. Είναι ψέμα ότι ήταν πολύ φθηνά».

Απόστολος Γαϊτάνης: «Να τα αλλάξουν»
Την ίδια περίοδο ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης είχε χρησιμοποιήσει τα ενθέματα στην Αγγλία και την Ελλάδα. Όπως λέει ο ίδιος: «Στην Αγγλία έχω βάλει τα ενθέματα σε περίπου δέκα γυναίκες και στην Ελλάδα όχι σε πάνω από δύο περιστατικά, τα οποία αναζητώ εξετάζοντας τα αρχεία μου. Στην Αγγλία έχουν γίνει περίπου 40.000 επεμβάσεις με αυτά τα ενθέματα, από τις οποίες οι 5.000 έγιναν υπό την αιγίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η εταιρεία που είχε τα ενθέματα δεν είχε κακό όνομα και δεν ήταν τόσο φθηνά όσο λένε. Στην Αγγλία έχουν γίνει μελέτες που δείχνουν ότι δεν προκαλούν καρκίνο ούτε παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να σπάσουν σε σχέση με τα άλλα. Γι' αυτό και η οδηγία είναι οι γυναίκες να εξεταστούν από το γιατρό τους και αν φανεί στον υπέρηχο ότι δεν έχουν σπάσει να παρακολουθούνται ανά έξι μήνες. Προσωπικά προτείνω στις γυναίκες να τα αλλάξουν γιατί δεν υπάρχει λόγος να έχουν στο στήθος τους σιλικόνη που δεν είναι ιατρικά ελεγμένη».

Βίλλυ Ροδοπούλου: «Δεν συνδέονται με καρκίνο»
Η γνωστή πλαστικός χειρουργός έχει εμπειρία με τα συγκεκριμένα ενθέματα σε κλινική της Βρετανίας, όχι όμως στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνει: «Όσοι έχουν εργαστεί στην Αγγλία είναι πιθανό να τα έχουν χρησιμοποιήσει γιατί ήταν πολύ διαδεδομένα. Η εταιρεία PIP δεν ήταν τυχαία και τα ενθέματα δεν ήταν αρκετά φθηνότερα από τα άλλα. Ακόμη δεν έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα με τις γυναίκες που χειρούργησα εκεί, ώστε να χρειαστεί να αφαιρεθούν, αλλά στη Βρετανία όπως και στην Αυστραλία το θέμα είναι υπό εξέταση και δεν έχει ακόμα δοθεί οδηγία να αφαιρεθούν. Τα ενθέματα αυτά δεν έχουν συνδεθεί απευθείας με περιστατικά κακοήθειας. Μάλιστα στην Αυστραλία που εξέτασαν την ανθεκτικότητά τους, τη βρήκαν εφάμιλλη με εκείνη των άλλων. Η θεώρηση είναι ότι χρειάζεται να γίνεται παρακολούθηση σε όσες γυναίκες τα έχουν, όπως εξάλλου και σε όλες όσες φέρουν ενθέματα, ενώ μένει να αποδειχθεί αν παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα ρήξης, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ακόμα».
 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT