Menu

Έρευνα: Οι σταφίδες βελτιώνουν την απόδοση

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, μία χούφτα από τα αγαπημένα μας αποξηραμένα φρούτα μάς χαρίζει την ενέργεια που χρειαζόμαστε ενώ αθλούμαστε.

Στην έρευνα που διεξήγαγαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο California Davis επιχειρήθηκε να γίνει μια σύγκριση ανάμεσα στα οφέλη που έχουν για τον οργανισμό από τη μία οι σταφίδες και από την άλλη τα ενεργειακά δισκία (περιέχουν υδατάνθρακες, ταυρίνη κ.λπ.) που χορηγούνται σε εκείνους που ασχολούνται με διάφορα αθλήματα αντοχής (π.χ. μαραθώνιος κ.ά.). Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Ειδικότερα, οι δρομείς που συμμετείχαν στην έρευνα έχασαν τα αποθέματα γλυκογόνου μετά από τρέξιμο διάρκειας 80'. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωσαν σταφίδες ή ενεργειακά δισκία ειδικά για αθλητές έτρεξαν κατά μέσο όρο 1' πιο γρήγορα στο μαραθώνιο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι σταφίδες είναι μια σημαντική εναλλακτική στα ενεργειακά δισκία, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, όπως ποτάσιο και σίδηρο, ενώ δεν έχουν επιπλέον τεχνητές γλυκαντικές ύλες, γεύση, άρωμα ή χρώμα, παρά μόνο φυσικά σάκχαρα.

Η θέση του ειδικού
Όπως τονίζει ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Ευμένης Καραφυλλίδης (www.karafillides.gr), «οι σταφίδες ανήκουν στα αποξηραμένα φρούτα. Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, γι' αυτό προστατεύουν τα κύτταρα από τη γήρανση. Επιπλέον, τονώνουν το ανοσοποιητικό, καθώς είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη, αλλά και σε σίδηρο, πιο πολύ μάλιστα και από τα σταφύλια. Ακόμα περιέχουν κάλιο που εμποδίζει την κατακράτηση υγρών, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν το μεταβολισμό και συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας και ερυθρών αιμοσφαιρίων, κάτι που ίσως εξηγεί το αποτέλεσμα της έρευνας. Τέλος, θεωρούνται ένα φυσικό γλυκό. Ωστόσο, αν κάποιος θέλει να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του, καλό είναι να απευθυνθεί πρώτα σε ειδικό».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ