Έρευνα: Η αυτοϊκανοποίηση σε βοηθά να αγαπήσεις το σώμα σου!

Ιδού τα επιστημονικά στοιχεία που το επιβεβαιώνουν και θα σε ενθαρρύνουν.

Φωτογραφία προφίλ συντάκτη ELLE Team
ELLE Team 01 Αυγ. 19
Έρευνα: Η αυτοϊκανοποίηση σε βοηθά να αγαπήσεις το σώμα σου!

«Όχι πως χρειαζόταν μελέτη για να το αποδείξει, ωστόσο Εθνική Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα λέει πως οι περισσότεροι ενήλικες αυνανίζονται (έστω και λίγο) και είναι μια συνήθεια που κάνει εκπληκτικό καλό στην υγεία σου. Αυτό που η μελέτη δεν αποκαλύπτει είναι τα συναισθηματικά και σωματικά οφέλη του αυνανισμού. Και δεν έχει τόση διαφορά από τις ορμόνες της χαράς που σε κατακλύζουν μετά από ένα δυναμικό spinning.

Κλείσε την πόρτα του δωματίου σου και δείξε αγάπη στον εαυτό σου. Αν θέλεις ένα ακόμη κίνητρο, ιδού κάποια επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα που θα σε ενθαρρύνουν στο δρόμο της αυτοϊκανοποίησης.

1. Ο αυνανισμός βοηθά να εξισορροπήσουν οι ορμόνες σου – και κάνει τις προπονήσεις σου πιο αποτελεσματικές

Οι οργασμοί, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν το 2009, κάνουν το σώμα να απελευθερώσει ντοπαμίνη, ενδορφίνες και ωκυτοκίνη, την ορμόνη της αγάπης και του συναισθηματικού δεσμού. Με την ενίσχυση αυτών των ορμονών της  χαράς, η κορτιζόλη, δηλαδή η ορμόνη του άγχους, μειώνεται φυσικά. Ακόμη κι αν δεν φτάσεις στην κορύφωση, το σώμα συνήθως απελευθερώνει αυτές τις χαλαρωτικές ορμόνες. Τα συνεχώς αυξημένα επίπεδα της κορτιζόνης οδηγούν σε συστημική φλεγμονές, φαγητό λόγω άγχους, αϋπνία και αντοχή στην απώλεια βάρους. Αυτό σημαίνει πως ο αυνανισμός βοηθά το σώμα σου να διατηρεί μια απόλυτη μεταβολική κατάσταση, κάνοντας τις προπονήσεις σου πιο αποτελεσματικές.

Διάβασε περισσότερα στο Shape.gr.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: