Φάε χωρίς τύψεις! 6 επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη της σοκολάτας.

Όποιος αγαπάει τη σοκολάτα να σηκώσει το χέρι του.

Elle 09 Νοε. 21
Φάε χωρίς τύψεις! 6 επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη της σοκολάτας.

Όλοι αγαπούν τη σοκολάτα, αλλά λίγοι γνωρίζουν τους λόγους που την κάνουν μία ξεχωριστή εμπειρία όχι μόνο για τον ουρανίσκο αλλά για ολόκληρο το σώμα μας. Η επιστήμη έχει εξηγήσει τις αξιοσημείωτες χημικές ιδιότητες της σοκολάτας. Παρακάτω ακολουθούν οι λόγοι εκείνοι που την κάνουν πέρα από νόστιμη και εξαιρετικά ευεργετική για τον οργανισμό μας.

Φαινυλαιθυλαμίνη

Πρώτη στη λίστα με τις μαγικές ιδιότητες της σοκολάτας είναι η φαινυλαιθυλαμίνη. Μπορεί το όνομα της να μη σου λέει κάτι αλλά είναι η χημική ουσία που απελευθερώνει ο εγκέφαλός μας όταν είμαστε ερωτευμένοι. Η πολιτιστική ιστορία του να δίνεις σοκολάτες για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξαφνικά μοιάζει πιο λογική, έτσι; Στα μέσα του 1800, η ​​Cadbury είχε δημιουργήσει μια συσκευασία σοκολατών σε σχήμα καρδιάς μόνο για αυτόν τον σκοπό και παραμένει βασικός πυλώνας στην κοινωνία μας σχεδόν δύο αιώνες αργότερα. Η φαινυλαιθυλαμίνη πυροδοτεί την απελευθέρωση ενδορφινών και αυξάνει τη δραστηριότητα τόσο της ντοπαμίνης όσο και της σεροτονίνης. Λαμβάνεται μόνο του ως συμπλήρωμα που συνήθως προέρχεται από φύκια και θεωρείται ισχυρό αντικαταθλιπτικό.

Θεοβρωμίνη

Ένα διεγερτικό που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, η θεοβρωμίνη δεν υπάρχει μόνο στη σοκολάτα, αλλά η μόνη άλλη τροφή με παρόμοια ποσότητα είναι οι σπόροι macambo, οι οποίοι βέβαια δεν αγγίζουν τη δημοφιλία της. Παρόμοια με την καφεΐνη, η θεοβρωμίνη μπλοκάρει τους υποδοχείς αδενοσίνης. Αυτό σημαίνει ότι μας εμποδίζει να κουραστούμε και έχει μεγαλύτερη διάρκεια δράσης από την καφεΐνη, επομένως παρόλο που μπορεί να μην αισθάνεσαι τόσο έντονα τα ενεργειακά της αποτελέσματα σε σχέση με την καφεΐνη, τα αισθάνεσαι για περισσότερο.

σοκολάτα

Μαγνήσιο

Το να θέλεις σοκολάτα ενώ έχεις προεμμηνορροϊκό σύνδρομο δεν έχει να κάνει τόσο με λιγούρα όσο με σωματική ανάγκη. Αυτό συμβαίνει επειδή η σοκολάτα περιέχει καταπραϋντικό, χαλαρωτικό μαγνήσιο, το οποίο πέρα ​​από τη μείωση του άγχους βοηθά επίσης στην ανακούφιση από τις κράμπες.

Καφεΐνη

Αχ, το pick-me-up που τόσοι πολλοί από εμάς γνωρίζουμε, αγαπάμε και καταναλώνουμε καθημερινά. 29 gr μαύρης σοκολάτας περιέχουν περίπου 24 mg καφεΐνης, επομένως δεν ισοδυναμεί με ένα σφηνάκι εσπρέσο ή ένα φλιτζάνι καφέ, που περιέχουν σχεδόν 80 έως 100 mg, αλλά είναι αρκετή για να πάρεις ένα μικρό boost ενέργειας, ειδικά αν σκεφτείς ότι συνδυάζεται με θεοβρωμίνη, που είναι επίσης ευεργετική. Επειδή η απορρόφηση της καφεΐνης επιβραδύνεται  από το λίπος της σοκολάτας, χάρη στην ποσότητα βουτύρου κακάο που περιέχει, αυτό το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο smooth.

σοκολάτα

L-τρυπτοφάνη

Πρόδρομος της σεροτονίνης, η l-τρυπτοφάνη χαλαρώνει και προκαλεί υπνηλία. Απαιτεί υδατάνθρακες για να ενεργοποιηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι τα πουλερικά ή άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη που καταναλώνονται μόνα τους δεν έχουν αυτό το αποτέλεσμα. Η σοκολάτα έχει αυτούς τους υδατάνθρακες μέσω της ζάχαρης, επομένως, παρόλο που δεν έχει έναν τόνο τρυπτοφάνης, η ποσότητα που περιέχει είναι ικανή να πυροδοτήσει αυτήν την αντίδραση σε έναν βαθμό.

Πολυφαινόλες

Τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες, οι οποίες είναι μια φυλή αντιοξειδωτικών, συνδέονται με βελτιωμένη διάθεση. Αυτά τα αντιοξειδωτικά έχουν νευροπροστατευτική δράση στον εγκέφαλο, βοηθώντας στην πρόληψη γνωστικών και ψυχιατρικών διαταραχών. Μια μελέτη σημειώνει ότι έχει δοθεί σημαντική προσοχή στις βοτανικές και φυτικές πολυφαινόλες που βρίσκονται σε τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, καθώς είναι σχετικά φθηνές, έχουν λιγότερες αντιληπτές παρενέργειες από πολλά φαρμακευτικά προϊόντα και είναι μη επεμβατικές σε σύγκριση με άλλες μορφές θεραπείας. Η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες στη σοκολάτα ποικίλλει ανάλογα με την προέλευση των κόκκων κακάο, αλλά η σοκολάτα περιέχει αυτά τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: