3 εύκολα και δοκιμασμένα βήματα για να κάνεις την καθημερινή γυμναστική συνήθεια

Με αυτά τα 3 βήματα θα καταφέρεις επιτέλους να βάλεις την καθημερινή γυμναστική στη ζωή σου.

Elle 10 Νοε. 22
3 εύκολα και δοκιμασμένα βήματα για να κάνεις την καθημερινή γυμναστική συνήθεια

Καθημερινή γυμναστική; Ακούγεται ακατόρθωτο. Σωστά; Δεν είναι μυστικό πως με τους φρενήρεις ρυθμούς που έχει η καθημερινότητά μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντάξουμε την άσκηση στο πρόγραμμά μας, κάτι πράγμα λυπηρό καθώς η εκγύμναση θα μας προσφέρει εγγυημένα περισσότερη αντοχή και θα μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της ενήλικης ζωής. Για αυτό λοιπόν ψάξαμε και βρήκαμε τα 3 εκείνα βήματα που θα σε βοηθήσουν να κάνεις τη γυμναστική μέρος του καθημερινού σου προγράμματος. 

1. Αποφάσισε τον στόχο σου

Δεν μπορείς να βάλεις στόχο τις μέρες που θα κάνεις γυμναστική μέσα στην εβδομάδα, αν δεν ξέρεις ποιο πραγματικά θέλεις να είναι το αποτέλεσμα της προπόνησής σου. Γι’ αυτό πρώτα πρέπει να ξεκινήσεις με τον στόχο, αλλά και με το τι χρειάζεται το σώμα σου. Για παράδειγμα, κάποια που αναρρώνει από έναν τραυματισμό θα χρειαστεί να δουλέψει λίγο περισσότερο την ευλυγισία και την κινητικότητα. Δεν μπορεί να βουτήξει κατευθείαν σε ένα πρόγραμμα προπόνησης ενδυνάμωσης, ενώ αν θες να ασκηθείς για να υποστηρίξεις τη σωματική και ψυχική σου υγεία θα πρέπει να ακολουθήσεις ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα γυμναστικής.

2. Αποφάσισε πόσο συχνά μπορείς να κάνεις γυμναστική

Προφανώς, όταν λέμε καθημερινή γυμναστική δεν εννοούμε να κάνεις γυμναστική κάθε μέρα, αλλά να γίνει μέρος της καθημερινότητάς σου, κάτι εντελώς διαφορετικό. Υπολόγισε πόσες ημέρες μπορείς να αφιερώσεις στην άσκηση χωρίς να κάνεις συμβιβασμούς σε άλλα πράγματα που είναι σημαντικά για σενα. Τέσσερις; Τέλεια. Τρεις; Υπέροχα. Κάποιοι άνθρωποι έχουν περισσότερο χρόνο τώρα, άλλοι έχουν λιγότερο. Είναι σημαντικό να είστε ρεαλίστρια, έτσι ώστε και να μην απογοητεύεσαι από τον εαυτό σου και να μην πιέζεσαι και φυσικά να θωρακίσεις την ψυχική σου υγεία. Κάνουμε γυμναστική για να την ενισχύσουμε και όχι για να επιβαρυνθούμε με ενοχές.

3. Βρες την αναλογία ανάμεσα σε cardio, ενδυνάμωση και κινητικότητα

Είναι σημαντικό να μην εξετάζεις τους πυλώνες της φυσικής κατάστασης μεμονωμένα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μία από τις προπονήσεις σου θα μπορούσε να περιλαμβάνει κάθε πυλώνα της φυσικής κατάστασης, δηλαδή cardio, ενδυνάμωση και κινητικότητα. Για παράδειγμα, αν αποφασίσεις να γυμνάζεσαι τρεις φορές την εβδομάδα και θέλεις πιο δυνατά πόδια, θα μπορούσες να κάνεις δύο ημέρες για το κάτω μέρος του σώματος και μία για το πάνω μέρος του σώματος.

“Κι αν και πάλι ξεφύγω από το πλάνο;”

Δεν πειράζει να παρεκκλίνεις από το πλάνο σου. Αν ξυπνήσεις χωρίς διάθεση γιατί περνάς μια δύσκολη, κλειστοφοβική, αγχωτική περίοδο είναι οκ. Μπορείς πάντα να επαναξιολογήσεις τους στόχους σου, ώστε το σώμα σου να παίρνει αυτό που χρειάζεται και να είσαι κι εσύ ευχαριστημένη, καθώς και να κινείσαι μέσα στη μέρα ανεξάρτητητα από το πρόγραμμα γυμναστική σου. Κοινώς, μην υποτιμάς ποτέ το περπάτημα ή το ανέβασμα σκαλιών με βάρη, πχ. ψώνια.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT