Τα 6 λάθη που κάνουμε στον διάδρομο και ενέχουν κινδύνους

Μην αφήσεις αυτά τα κοινά λάθη να πάνε πίσω την προπόνηση σου.

Φωτογραφία προφίλ συντάκτη ELLE Team
ELLE Team 23 Νοε. 21
Τα 6 λάθη που κάνουμε στον διάδρομο και ενέχουν κινδύνους

Είτε σου αρέσει να πηγαίνεις στο γυμναστήριο της περιοχής σου είτε να γυμνάζεσαι στο σπίτι, το περπάτημα ή το τρέξιμο σε διάδρομο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσεις την καρδιαγγειακή σου υγεία, να κάψεις θερμίδες και να βελτιώσεις τον μυϊκό σου τόνο. Ωστόσο, παρά το ότι οι περισσότεροι διάδρομοι γυμναστικής είναι φιλικοί προς τον χρήστη, είναι εύκολο να να κάνεις κάποιο λάθος που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τραυματισμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι 7 και θα τα δούμε παρακάτω. 

1. Δεν κάνεις ζέσταμα

Αν και ο διάδρομος χρησιμοποιείται ως  ένα είδος προθέρμανσης, αν δεν κάνεις τις απαραίτητες διατάσεις πριν ανέβεις σε αυτόν, είναι εύκολο να τραυματιστείς. Μπορεί να μπεις στον πειρασμό να πηδήξεις κατευθείαν στο διάδρομο και να ξεκινήσεις να τρέχεις, αλλά όπως σε κάθε μορφή σωματικής άσκησης, θα πρέπει να κάνεις μερικές διατάσεις ή να ξεκινήσεις με ένα χαλαρό περπάτημα πριν αυξήσεις την ένταση και αρχίσεις να τρέχεις. Αυτό σε βοηθά να ζεστάνεις τους μύες και να μειώσεις τον κίνδυνο τραυματισμού.

2. Τρέχεις πολύ κοντά στο μπροστινό μέρος του μηχανήματος

Εάν θέλεις να αποκομίσεις τα μέγιστα από την προπόνησή σου, βεβαιώσου ότι τρέχεις στη μέση της ζώνης του διαδρόμου αντί στο μπροστινό μέρος. Το τρέξιμο στο μπροστινό μέρος του διαδρόμου σημαίνει ότι έχεις περιορισμένη ταλάντευση των χεριών, επηρεάζοντας αρνητικά τη στάση σου, αφού φυσικά θα γέρνεις πίσω για να αποφύγεις να χτυπήσεις στο μπροστινό μέρος της ζώνης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς όπως πόνο στη μέση και να επιβαρύνει τους ώμους σου.

διάδρομο

3. Φοράς λάθος παπούτσια

Δεν είναι μόνο ο τρόπος που τρέχεις που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του τρεξίματός σου στον διάδρομο. Ο εξοπισμός σου και συγκεκριμένα τα παπούτσια που φοράς μπορεί επίσης να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην προπόνησή σου. Το τρέξιμο σε διάδρομο με λάθος παπούτσια μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στους γοφούς και στα γόνατα. Αξίζει λοιπόν να επενδύσεις σε ένα καλό ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο με καλή υποστήριξη.’

4. Στηρίζεσαι υπερβολικά στις λαβές

Ενώ οι λαβές του διαδρόμου έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν στήριξη κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου, το να βασίζεσαι σε αυτές για να σε στηρίζουν κατά τη διάρκεια του τρεξίματός θα μπορούσε να σου κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Η τακτική αυτή μειώνει δραστικά τα οφέλη που αποκομίζεις από την προπόνησή σου, καθώς θα καταλήξεις να καις λιγότερες θερμίδες. Επίσης οδηγεί σε κακή στάση του σώματος κατά την άσκηση, καθώς δεν θα χρησιμοποιείς τα χέρια σου, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει ένταση στο λαιμό, τους ώμους και την πλάτη.

διαδρομο

5. Τρέχεις με τις φτέρνες

Αν και ο καθένας μας έχει ένα μοναδικό βάδισμα, αν το στιλ τρεξίματός σου είναι να πατάς στην φτέρνα για το μεγαλύτερο μέρος του τζόκινγκ σου, μπορεί να θέσεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο τραυματισμού. Πιθανότατα έχεις ακούσει τον ήχο που συνοδεύει το πάτημα αυτό. Αν ναι, είναι εξαιρετικά κακό για τα γόνατα και την πλάτη σου.

6. Τρέχεις κρατώντας βάρη στα χέρια σου

Αν θέλεις να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη της προπόνησης σου και να κάψεις περισσότερες θερμίδες, βάλε μερικά βάρη στον αστράγαλο αλλά μην φέρνεις αλτήρες πάνω στο διάδρομο. Αυτή δεν είναι πολύ έξυπνη κίνηση, καθώς δημιουργεί ανισορροπία στο στιλ τρεξίματός σου και θα σε κάνει πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς. Επίσης, αν σου πέσει ένα από αυτά τα βάρη, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στον διάδρομο και μερικά σπασμένα δάχτυλα στα ποδιά σου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

#fitness #γυμναστική #διάδρομος
Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: