Για όλα φταίει η γλουτένη;

Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη... φυτρώνουν στα ράφια των σουπερμάρκετ σαν μανιτάρια, βάζοντάς σας ιδέες. Μπορεί η πρωτεΐνη αυτή να ευθύνεται για την παχυσαρκία και την κακή υγεία μιας μεγάλης μερίδας ανθρώπων;

Elle 22 Δεκ. 11
Για όλα φταίει η γλουτένη;

Όταν μιλάμε για γλουτένη εννοούμε την πρωτεΐνη του σιταριού, καθώς και άλλων δημητριακών, όπως είναι το κριθάρι, αλλά και η σίκαλη, η οποία βρίσκεται σε μία σειρά από προϊόντα καθημερινής διατροφής. Τα τελευταία χρόνια, όμως, επειδή χρησιμοποιείται ευρέως και ως πρόσθετο από τη βιομηχανία τροφίμων, έχει αυξηθεί η κατανάλωσή της (σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούμε πλέον να μαντεύουμε πού βρίσκεται κρυμμένη), ενώ έχει συνδεθεί και με αρκετά γαστρεντερικά προβλήματα, αλλά και με την αύξηση του βάρους. Είναι γνωστό ότι η επανειλημμένη, υπερβολική κατανάλωση μιας συγκεκριμένης τροφής οδηγεί στην τροφική δυσανεξία. Η αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού στη γλουτένη αποτελεί κλασική περίπτωση. Γιατί, όμως, σήμερα είμαστε πιο ευάλωτες στις τροφικές δυσανεξίες; Δεν τρώγατε πάντα ψωμί ή μακαρόνια; Η αλήθεια είναι ότι το στρες, οι ιώσεις και τα φάρμακα (κυρίως αντιβιώσεις) εξασθενούν περισσότερο το ανοσοποιητικό σας σύστημα, γι’ αυτό και ο Στίβεν Γουάνγκεν, συγγραφέας του βιβλίου Healthier Without Wheat (Πιο υγιής χωρίς σιτάρι, εκδ. Innate Health), αναφέρει ότι οι ασθενείς είναι πιο πολλοί σήμερα απλώς δεν το καταλαβαίνουν ούτε οι ίδιοι. Ακριβώς επειδή η ευαισθησία αυτή του οργανισμού μπορεί να προκληθεί ξαφνικά και χωρίς συμπτώματα στο γαστρεντερικό, οι γιατροί δεν την αξιολογούν, αφήνοντας σχεδόν την πλειονότητα του πληθυσμού εκτεθειμένη.

Το τεστ των έξι εβδομάδων
Πώς όμως θα διαπιστώσετε αν υπάρχει πρόβλημα; Για την ειδικό-διατροφολόγο Αν-Λουίζ Τζίτλεμαν, συγγραφέα του βιβλίου The Gut Flush Plan (Πρόγραμμα κάθαρσης του εντέρου, εκδ. Αvery), αν μονίμως αισθάνεστε κουρασμένες, έχετε έντονες ζαλάδες και θολούρα, πονάει συχνά η κοιλιά σας και υποφέρετε από πόνους στο στομάχι, τότε μάλλον αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε να μην καταναλώνετε τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη για ένα διάστημα έξι έως οκτώ εβδομάδων. Αν πράγματι παρατηρηθεί βελτίωση, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, γιατί οποιαδήποτε πάθηση του γαστρεντερικού μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία σας – από εμφάνιση αναιμίας μέχρι οστεοπόρωση, καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να:
– Χρησιμοποιείτε πάντα εναλλακτικές πρώτες ύλες χωρίς γλουτένη όταν μαγειρεύετε, όπως για παράδειγμα αλεύρι από καλαμπόκι αντί για το παραδοσιακό από σιτάρι.
– Ενισχύετε τα καθημερινά σας γεύματα με φρέσκα λαχανικά, καθώς επίσης φρούτα, πατάτες, ρύζι, κρέας και ψάρι.
– Όταν τρώτε έξω, καλό είναι να προτιμάτε κάτι ψητό, όπως κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, που μπορείτε να το συνοδεύετε με ψητά λαχανικά ή ρύζι (όχι γλασέ), αποφεύγοντας τα μαγειρευτά φαγητά, που μπορεί να κρύβουν υλικά που δεν αναγνωρίζονται.
– Λέτε «όχι» σε έτοιμες κρέμες, ροφήματα σοκολάτας, επιδόρπια γιαουρτιών, μαλακά spread τυριά, αλλαντικά, πατέ, κατεψυγμένα προπαρασκευασμένα μπιφτέκια, κροκέτες, ζυμαρικά σίτου, πουρέ σε σκόνη, λαχανικά σε κονσέρβες, έτοιμες σάλτσες και στιγμιαία ροφήματα.
– Καταναλώνετε προϊόντα με βιταμίνη D (όπως είναι το γάλα και τα αυγά), η οποία έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τις φλεγμονές του λεπτού εντέρου.
– Προτιμάτε τροφές όπως το καστανό ρύζι, η κινόα (θεωρείται η “βασίλισσα” των δημητριακών), το φαγόπυρο (ή μαυροσίταρο, που συμβάλλει στη μείωση των τιμών της χοληστερίνης), το αραρούτι (είδος αλευριού σε μορφή σκόνης, που βγαίνει από τη ρίζα ενός τροπικού φυτού, το οποίο θυμίζει κορν-φλάουρ) και τον αμάρανθο (είδος αλευριού, που προέρχεται από τους σπόρους ενός θεραπευτικού φυτού, που συναντάμε στις χώρες της Λατινικής Αμερικής).

 

 

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT