Menu

Γιατί πονάει το χέρι μου όταν γράφω;

Αν δουλεύεις μπροστά σε υπολογιστή μάθε τι μπορεί να φταίει και τι πρέπει να κάνεις.

Φωτογράφος: Kerry Hallihan

Εργάζεσαι επί ώρες στο laptop σου, εδώ και χρόνια. Όμως, το τελευταίο διάστημα νιώθεις πόνο και δυσκολεύεσαι να κουνήσεις το χέρι σου όταν προσπαθείς να γράψεις. Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα θεωρείται από πολλούς ως πάθηση των εργαζομένων σε γραφεία. Είναι συνήθως επακόλουθο προβλημάτων στο μέσο νεύρο του καρπού, το οποίο ελέγχει τις αισθήσεις στην παλάμη.

Ωστόσο οι μονότονες κινήσεις στο γραφείο δεν είναι η μοναδική αιτία του. Όπως εξηγεί ο φυσικοθεραπευτής-χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι μία συχνή πάθηση των χεριών, που προκαλεί πόνο και μουδιάσματα στην άκρα χείρα. Υπολογίζεται ότι το περίπου 5% των ενηλίκων πάσχουν από αυτό, με τις γυναίκες ασθενείς να είναι τριπλάσιες από τους άνδρες. Ο ένας στους τρεις ασθενείς μπορεί να βελτιωθεί χωρίς θεραπεία μέσα σε έναν χρόνο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η έλλειψη θεραπείας αφήνει τον πάσχοντα με ατροφίες στην περιοχή.

Οι βλάβες της περιοχής οφείλονται σε κάποιον από τους παρακάτω λόγους:

Επαναλαμβάνεις τις ίδιες κινήσεις. Οι συνεχείς, ίδιες και λεπτές κινήσεις που κάνεις με τα χέρια σου όταν πληκτρολογείς καταπονούν τον καρπό σου.

Μπορεί να έχεις κάποια νόσο, όπως αρθρίτιδα που εμφανίζεται και σε νέους. Χαρακτηρίζεται από διόγκωση και φλεγμονή στις αρθρώσεις, ενώ σταδιακά οι βλάβες ίσως οδηγήσουν σε δομική συμπίεση του μέσου νεύρου και των άλλων δομών που βρίσκονται στον καρπό και ειδικότερα στον καρπιαίο σωλήνα.

Έχεις κάποια ορμονική διαταραχή ή αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών; Η εμφάνιση του συνδρόμου είναι πιο συχνή μετά την εμμηνόπαυση, κατά την εγκυμοσύνη ή σε γυναίκες με διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα. Μετά τον τοκετό και αφού παρέλθουν τα πρώτα χρόνια της εμμηνόπαυσης, τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να υποχωρήσουν.

Παρουσιάζεις κάποιο μεταβολικό νόσημα, όπως σακχαρώδη διαβήτη 2.

Έχεις τραυματιστεί. Ίσως έχεις πάθηση ή τραύμα στον καρπό, όπως το διάστρεμμα, εξάρθρωση, κάταγμα, φλεγμονή κ.ά. Πρέπει να απευθυνθεί στον ορθοπαιδικό που θα δει αν έχει τραυματιστεί το μέσο νεύρο.

Έχεις ιστορικό συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα. Μήπως κάποιο μέλος της οικογένειάς σου το έχει; Το σύνδρομο μπορεί να είναι κληρονομούμενη διαταραχή.

Έχεις αυχενικό! Παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε συμπίεση των νεύρων του αυχένα που αρχίζουν στον 6ο και τον 7ο αυχενικό σπόνδυλο. Σε τέτοια περίπτωση, ο ασθενής έχει συμπτώματα συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα (δηλαδή διάχυτο πόνο, αίσθημα μυρμηγκιάσματος και/ή μούδιασμα της άκρας χείρας), παρότι το πρόβλημά σου είναι ουσιαστικά το αυχενικό σύνδρομο.

Όπως αναφέρει ο ειδικός «απαιτείται ενδελεχής αξιολόγηση για να εξακριβωθεί εάν τα συμπτώματα οφείλονται στο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα ή στο αυχενικό σύνδρομο, ώστε να γίνει η κατάλληλη θεραπεία. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσουν φυσικοθεραπευτικές μέθοδοι, που εντοπίζουν την αιτία του προβλήματος και την αντιμετωπίζουν. Μπορεί να βελτιωθεί η θέση των οστών του καρπού και η διάταση των τενόντων, να αποκατασταθεί η κινητικότητα του μέσου νεύρου, η επεκτασιμότητα των μυών και των μαλακών μορίων, και η δύναμη των πληγέντων μυών και τενόντων. Σε κάθε περίπτωση «όσοι νιώθουν μουδιάσματα και “τσιμπήματα” στα χέρια ή τους καρπούς τους, πρέπει να απευθύνονται σε έναν ειδικό για αξιολόγηση», καταλήγει ο κ. Κακαβάς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ