Η άσκηση ανατρέπει τη γενετική μας προδιάθεση;

Μισή ώρα άσκηση καθημερινά μπορεί να αλλάξει όσα ορίζει το DNA μας. Ωστόσο, μην το παρακάνετε, γιατί ίσως έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Elle 13 Μαρ. 12
Η άσκηση ανατρέπει τη γενετική μας προδιάθεση;

Η γυμναστική, ως γνωστόν, μας βοηθά να κάψουμε θερμίδες και περιορίζει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιοπάθειας και διαβήτη. Εκτός από αυτό, όμως, αποδεικνύεται πως μπορεί να αλλάξει και το DNA, δηλαδή το γενετικό μας υλικό. Όπως αναφέρουν σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση Cell Metabolism επιστήμονες από το ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, οι αλλαγές συμβαίνουν από τη στιγμή που θα ξεκινήσουμε την άθληση. Ειδικότερα, εξετάστηκαν δεκατέσσερις νέοι άντρες και γυναίκες που έκαναν καθιστική ζωή. Για τους σκοπούς της έρευνας, ανέβηκαν σε στατικό ποδήλατο και υποβλήθηκαν σε βιοψία κυττάρων από ιστούς των τρικεφάλων πριν και μετά την άσκηση.
Οι ειδικοί που εξέτασαν τη δραστηριότητα των γονιδίων που σχετίζονται με τους μυς διαπίστωσαν ότι το DNA είχε επηρεαστεί σε μικρότερο βαθμό από μια χημική διαδικασία γνωστή ως μεθυλίωση, κατά την οποία ορισμένες ουσίες δρουν σαν χειρόφρενο στην ομαλή λειτουργία των γονιδίων. Η μελέτη θεωρείται καινοτόμος, γιατί μέχρι σήμερα δεν είχε αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Όπως τονίζει ο δρ. Στάθης Γκόνος, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, «αυτό που δείχνει η έρευνα είναι ότι η γονιδιακή λειτουργία αλλάζει με την άσκηση. Μάλιστα, όσο πιο πολύ γυμνάζονται οι εθελοντές, τόσο περισσότερο αυτή βελτιώνεται μέσω του μηχανισμού της απομεθυλίωσης. Πρόκειται για το αντίθετο της μεθυλίωσης, στην οποία ο οργανισμός αδυνατεί να παραγάγει πρωτεΐνες, που είναι τα προϊόντα του DNA».

«Όχι» στην υπερβολική άσκηση
Ωστόσο, ο ειδικός ισχυρίζεται πως είναι άγνωστο αν η καλή λειτουργία των γονιδίων στους μυς που εξετάστηκαν θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στην υγεία συνολικά, για την οποία η υπερβολική άσκηση έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. «Είναι δεδομένο ότι η εντατική άσκηση παράγει ένα ποσοστό από τοξικά παραπροϊόντα. Υπενθυμίζω ότι οι επαγγελματίες αθλητές δεν είναι μακρόβιοι, γιατί η καθημερινή επίπονη προπόνηση τους καταβάλλει. Μάλιστα, παλαιότερες μελέτες που εξέταζαν τη φυσιολογία των αθλητών έδειξαν ότι η ήπια άσκηση κάνει περισσότερο καλό» καταλήγει ο κ. Γκόνος.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT