Οι χορτοφάγοι ζουν περισσότερα χρόνια

Συνοδεύστε τα γεύματά σας με φρούτα, λαχανικά και τόφου και περιορίστε τις τροφές ζωικής προέλευσης. Μια νέα έρευνα δείχνει ότι ίσως είναι το κλειδί για καλή υγεία και μακροζωία. 

Elle 07 Ιουν. 13
Οι χορτοφάγοι ζουν περισσότερα χρόνια

 

Πρωινό με γάλα ρυζιού, μήλο και χουρμάδες, γεύμα με αρακά, τόφου και καρότα και σνακ με παραδοσιακό παστέλι. Αν καταναλώνετε αρκετό κρέας, ίσως ήρθε η ώρα να κάνετε αποχή για κάποιο διάστημα και να προτιμήσετε ένα μενού όπως το παραπάνω. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια αναφέρουν ότι οι χορτοφάγοι ζουν περισσότερο από εκείνους που λατρεύουν τα κρεατικά. 
 
Ειδικότερα οι επιστήμονες εξέτασαν μια ομάδα 70.000 ανθρώπων και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που τρέφονταν με λαχανικά και απέφευγαν τα προϊόντα ζωικής προέλευσης διέτρεχαν 12% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν κρέας. Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα και άλλων ερευνών που έγιναν στο παρελθόν για χορτοφαγικές δίαιτες: όσοι τις ακολουθούν έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθεια ή διαβήτη.
 
Ο λόγος που η χορτοφαγική διατροφή είναι τόσο ευεργετική έχει να κάνει ακριβώς με το γεγονός ότι συνδυάζει την κατανάλωση ωφέλιμων φρούτων και λαχανικών με την αποχή από το κόκκινο κρέας, πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. «Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι κρίνοντας μόνο από αυτή τη μελέτη, αλλά ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες μακροζωίας είναι η αποχή από το κρέας ή η μείωση της κατανάλωσής του» αναφέρει ο δρ Μάικλ Όρλιχ, διευθυντής του προγράμματος προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Λόμα Λίντα.
 
Το άλλον ενδιαφέρον στοιχείο που ανακάλυψαν οι επιστήμονες είναι ότι οι άντρες χορτοφάγοι εμφάνιζαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιοπάθειας από τις γυναίκες, κάτι που ίσως οφείλεται σε βιολογικούς παράγοντες, οι οποίοι εξετάζονται ακόμη.
 
Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: