Οι εξετάσεις που δεν πρέπει να αμελούμε

Το τεστ Παπ και ο αιματολογικός έλεγχος δεν είναι οι μοναδικές εξετάσεις που πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε στο ετήσιο τσεκάπ. Οι ειδικοί μάς φτιάχνουν μια λίστα με εκείνες που οφείλουμε να μην ξεχνάμε, αλλά και με ορισμένες που ήρθαν πρόσφατα στο προσκήνιο, και μας εξηγούν γιατί είναι σημαντικές.

Elle 25 Απρ. 12
Οι εξετάσεις που δεν πρέπει να αμελούμε

Μην περιμένετε να παρουσιάσετε συμπτώματα για να επισκεφτείτε το γιατρό. Η πρόληψη θεωρείται σημαντική και μπορεί να αποτρέψει δυσάρεστες καταστάσεις. Οι εξετάσεις που υποτιμούμε και ενδέχεται να προλάβουν την εμφάνιση σοβαρών νόσων είναι οι εξής:

1) Καλλιέργεια για χλαμύδια: Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος δεν περιλαμβάνει μόνο το τεστ Παπ! Όπως τονίζει ο γυναικολόγος Ασημάκης Παππάς, «τα χλαμύδια είναι η πιο συχνή αιτία εμφάνισης στειρότητας στις γυναίκες. Προκαλούν πυελική φλεγμονή, που σε ποσοστό 90-95% είναι ασυμπτωματική». Γι΄ αυτό φροντίζουμε να παίρνουμε προφυλάξεις στο σεξ, αφού μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, και να κάνουμε τραχηλική καλλιέργεια μία φορά το χρόνο. Η θεραπεία γίνεται με αντιβίωση, που χορηγείται και στο σύντροφό μας, και απαιτείται επανέλεγχος μετά από ενάμιση μήνα.

2) Υπέρηχος μαστού: Αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά διαγνωστικά όπλα για τις νέες γυναίκες κάτω των σαράντα που δεν υποβάλλονται σε μαστογραφία, αλλά και για εκείνες με πυκνό μαστό. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα που διενήργησαν επιστήμονες στο αμερικανικό νοσοκομείο Magee-Womens στο Πίτσμπουργκ δείχνει ότι ο υπέρηχος μαστού είναι τόσο σημαντικός, ώστε συνδυαστικά με τη μαστογραφία αυξάνει τα ποσοστά εντοπισμού ενός όγκου στα πρώτα στάδια.

3) Οφθαλμολογικός έλεγχος: Το γλαύκωμα και οι παθήσεις των ματιών εμφανίζονται και σε νεαρή ηλικία, γι΄ αυτό επιβάλλεται μια εξέταση στον οφθαλμίατρο ανά δύο χρόνια μέχρι τα σαράντα (κάθε χρόνο σε όσους έχουν κάνει επέμβαση με λέιζερ για τη μυωπία/υπερμετρωπία κ.λπ.) και μετά μία φορά το χρόνο. Όπως επισημαίνει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Σπύρος Γεωργαράς, «μια οφθαλμογική εξέταση μπορεί να σώσει κάποιον ακόμα και από την τύφλωση, καθώς το γλαύκωμα συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Ακόμα, η εξέταση του βυθού ενδεχομένως να αποκαλύψει άλλα προβλήματα, όπως υψηλά επίπεδα σακχάρου ή μια ρωγμή στον αμφιβληστροειδή που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Τακτικό έλεγχο πρέπει να κάνουν και όσοι καπνίζουν και πίνουν συχνά, γιατί οι δύο αυτές συνήθειες ίσως οδηγήσουν σε ωχροπάθεια (συνήθως είναι κληρονομική), αλλά και οι χειριστές των υπολογιστών, που συχνά έχουν επιπεφυκίτιδα και ξηροφθαλμία».  

4) Οδοντιατρικός έλεγχος: Οι οδοντίατροι τονίζουν ότι το τσεκάπ πρέπει να γίνεται ανά έξι μήνες, καθώς νεότερες μελέτες συνδέουν προβλήματα όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα ακόμα και με καρδιαγγειακές παθήσεις. Όπως επισημαίνει ο οδοντίατρος Παναγιώτης Καρποδίνης, «σε όσους είναι υγιείς, ο έλεγχος καλό είναι να γίνεται ανά έξι μήνες και να περιλαμβάνει απλή οδοντιατρική εξέταση και καθαρισμό. Από την άλλη, όσοι έχουν ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα πρέπει να επισκέπτονται το γιατρό ανά 3-4 μήνες, όπως και εκείνοι που έχουν κάνει απονεύρωση, ώστε να βεβαιωθούμε ότι η κατάσταση σταθεροποιείται». Επίσης, σύμφωνα με το γιατρό, σε περίπτωση που η γυναίκα νοσεί με καρκίνο στο μαστό πρέπει οπωσδήποτε να υποβληθεί σε στοματολογικό έλεγχο πριν τη θεραπεία της. 

5) Τεστ Παπ ορθού: Ο ιός HPV δεν χτυπά μόνο τον τράχηλο της μήτρας, αλλά και άλλες περιοχές, όπως ο πρωκτός. Ο κ. Ασημάκης Παππάς επισημαίνει ότι οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι το 80% των περιπτώσεων καρκίνου του πρωκτού οφείλονται στον ιό HPV, γι΄ αυτόν το λόγο διενεργείται και κυτταρολογική εξέταση του πρωκτού (με λήψη κυττάρων με παρόμοιο τρόπο όπως στο τεστ Παπ). Παρ΄ όλα αυτά, προς το παρόν η εξέταση γίνεται σε ερευνητικό στάδιο στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αττικό, ενώ στο μέλλον αναμένεται να πραγματοποιείται σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT