Menu

Έχω κρυολόγημα ή γρίπη; Αυτά είναι τα συμπτώματα

Προτού επισκεφτείτε το γιατρό σας ο οποίος θα κάνει τη διάγνωση, μάθετε τι μπορεί να σημαίνουν τα συμπτώματα που έχετε αλλά και πώς θα τα προλάβετε.

Φωτογράφος: Nailah Tamu Pherson

Περισσότεροι από 300.000 Έλληνες εκδηλώνουν κάθε χρόνο γρίπη, ενώ ακόμα μεγαλύτερος αριθμός αρρωσταίνει από κάποιον ιό που προκαλεί κοινό κρυολόγημα (ή ίωση). Τόσο η γρίπη όσο και το κρυολόγημα είναι νοσήματα που αρχίζουν στο ανώτερο αναπνευστικό, όμως έχουν διαφορετικές εκδηλώσεις και επιπλοκές. Ειδικότερα:

Πώς εκδηλώνεται το κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από 200 διαφορετικούς ιούς. Το 10-40% των κρουσμάτων προκαλείται από ρινοϊό, ενώ άλλοι συνηθισμένοι ιοί είναι οι κοροναϊοί και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός. Τα συμπτώματα είναι πιο ήπια από ότι στη γρίπη και εμφανίζονται κυρίως στη μύτη, τον λαιμό και τα μάτια. Αν εμφανίσετε πυρετό θα είναι χαμηλός (κάτω από 38° C)-εξαίρεση αποτελούν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, που μπορεί να παρουσιάσουν υψηλό πυρετό-ενώ σπάνια υπάρχει πόνος στους μυς και σε όλο το σώμα ή αίσθηση κόπωσης. Μπορεί να έχετε βήχα και πονοκέφαλο, αλλά όχι κάτι έντονο. Το συνάχι, το φτάρνισμα και ο πονόλαιμος εκδηλώνονται σχεδόν πάντοτε και είναι πολύ ενοχλητικά. Επίσης, το δάκρυσμα των ματιών είναι συχνό.
Οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει το κρυολόγημα είναι σπάνιες και διαφορετικές από ότι στη γρίπη. Οι πιο συνηθισμένες είναι η ωτίτιδα, η ιγμορίτιδα και η οξεία βρογχίτιδα, σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία. Επίσης, αν ένας ασθενής έχει άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, τα συμπτώματα αυτών των παθήσεων μπορεί να είναι πιο έντονα για αρκετές εβδομάδες έπειτα από την υποχώρηση του κρυολογήματος. Το κρυολόγημα μπορεί επίσης να αφήσει στον ασθενή βήχα που επιμένει για εβδομάδες ή μήνες.

Τα σημάδια της γρίπης

Η γρίπη προκαλείται κάθε χρόνο από 3-4 διαφορετικά στελέχη τριών συγκεκριμένων ιών (A, B και C) και συνήθως προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα. Ο πυρετός είναι συχνός και πολλές φορές υψηλός, υπάρχουν μυικός πόνος και αίσθηση κόπωσης, ο βήχας και ο πονοκέφαλος είναι πιο έντονα. Το συνάχι, το φτάρνισμα ή/και πονόλαιμος είναι ήπια, όπως και το δάκρυσμα των ματιών.

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Οι πιο συχνές είναι η βρογχίτιδα και η πνευμονία, που εκδηλώνονται όταν ορισμένα βακτήρια επιτίθενται στον οργανισμό που είναι εξασθενημένος. Οι επιπλοκές της γρίπης συχνά απαιτούν νοσηλεία στο νοσοκομείο και μπορεί να απειλήσουν τη ζωή.

Η γρίπη έχει μέτρια μεταδοτικότητα που ξεκινά την παραμονή από την εμφάνιση των συμπτωμάτων της σε ένα άτομο. Ύστερα ο ασθενής είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός για 3-5 ημέρες. Στα παιδιά, όμως, η μεταδοτικότητα ίσως διαρκεί περισσότερο. Από την άλλη, το κρυολόγημα είναι συνήθως μεταδοτικό τις πρώτες μέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων που μπορεί να διαρκέσουν επί μία εβδομάδα ή περισσότερο, ενώ η γρίπη συνήθως υποχωρεί σε λίγες μέρες.

Η πρόληψη

Για να προστατευτείτε τόσο από τη γρίπη, όσο και από το κρυολόγημα είναι απαραίτητο να λαμβάνετε μερικά μέτρα, όπως το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών, ο αερισμός των χώρων, συσκευές απολύμανσης και καθαρισμού του αέρα και των επιφανειών σχεδιασμένες για να εξουδετερώνουν γρήγορα τους ιούς και τα άλλα παθογόνα (που προκαλούν άσθμα, κρύωμα, αλλεργίες και συχνά άλλες λοιμώξεις όπως γρίπη, Norovirus, κ.α.), κάλυψη της μύτης και του στόματος με ένα χαρτομάντιλο όταν φταρνίζεστε, παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση γρίπης και αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να κάνετε ακόμα και τώρα το αντιγριπικό εμβόλιο.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ