Έχεις λευκά σημάδια στα νύχια; Να τι μπορεί να σημαίνουν

Μπορεί να είναι αποτέλεσμα απροσεξίας, μπορεί να σημαίνουν κάτι παραπάνω. Τελικά πρέπει να ανησυχήσεις ή όχι;

Φωτογραφία προφίλ συντάκτη ELLE Team
ELLE Team 28 Σεπ. 21
Έχεις λευκά σημάδια στα νύχια; Να τι μπορεί να σημαίνουν

Αν κοιτάξεις τα νύχια σου, ίσως παρατηρήσεις να έχουν μικρά λευκά σημάδια. Η λευκονυχία, όπως λέγεται επιστημονικά, είναι ένα συχνό φαινόμενο, του οποίου οι ρίζες διαφέρουν. Μπορεί να οφείλεται σε απλά θέματα κοσμητολογίας ή να είναι ένδειξη σοβαρών προβλημάτων υγείας. Ευτυχώς, σπάνια είναι το δέυτερο. Για να είσαι πλήρως κατατοπησμένη όμως, παρακάτω συγκεντρώσαμε τους πιο συχνούς λόγους που μπορεί να εμφανιστούν τα λευκά αυτά σημάδια στα νύχια σου.

Τραύμα στο νύχι

Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι κάποιο χτύπημα. Μπορεί είτε να έχεις τραυματίσει το νύχι σου είτε τη μήτρα του, τη βάση δηλαδή όπου σχηματίζεται το νύχι. Σε αυτή την περίπτωση, τα λευκά σημάδια μπορεί να χρειαστούν λίγο χρόνο για να φύγουν, καθώς τα νύχια μεγαλώνουν αργά. Αυτός ο τύπος τραύματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ραβδώσεις στα νύχια και όχι απαραίτητα σε λευκές κηλίδες.

Μανικιούρ, τεχνητά νύχια και άλλες θεραπείες νυχιών

Μπορεί να πήρες δεκάδες κοπλιμέντα για το μανικιούρ σου, αλλά τα τεχνητά νύχια που χρειάστηκε να βάλεις για να το πετύχεις, να σου έκαναν μεγάλη ζημιά. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε επειδή η τεχνήτρια δεν έκανε σωστά την διαδικασία, είτε γιατί τα υλικά δεν ήταν ποιοτικά και καταμετράται επίσης ως τραυματισμός του νυχιού, το οποίο θα χρειαστεί χρόνο για να μεγαλώσει και να επανέλθει. Αιτία μπορεί να είναι επίσης κάποια αλλεργική αντίδραση στο βερνίκι νυχιών, τα ψεύτικα νύχια ή κάποιο άλλο προϊόν που εφαρμόζεται τοπικά.

νύχια

Ψωρίαση ή έκζεμα

Τα νύχια είναι μια προέκταση του δέρματός σου. Έτσι, ορισμένες καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα σου μπορούν επίσης να επηρεάσουν και τα νύχια σου. Η ψωρίαση και το έκζεμα είναι δερματικές παθήσεις που χαρακτηρίζονται από κνησμό, εξανθήματα και ερυθρότητα. Αυτά μπορεί να εκδηλωθούν στα νύχια καθώς και στο δέρμα σου, με ένα από τα αποτελέσματα να είναι και οι λευκές γραμμές ή κουκκίδες.

Μύκητας

Εάν έχεις χρησημοποιήσει το ντους του γυμναστηρίου, μία δημόσια πισίνα ή έχεις βρεθεί σε κάποια άλλη υγρή τοποθεσία, μπορεί να αντιμετωπίζεις κάποιον μύκητα στα νύχια σου, ειδικά αυτά των ποδιών. Ο μύκητας μπορεί να κάνει τα νύχια σου πιο παχιά ή να τους δώσει λευκό χρώμα. Επειδή τα συμπτώματα συχνά μοιάζουν με αυτά της ψωρίασης, προκειμένου να γίνει σωστή διάγνωση, ο γιατρός μπορεί να πάρει ένα κομμάτι ή ξύσμα από τα νύχια σου και να το στείλει στο εργαστήριο για να διαπιστώσει εάν κάποιος μύκητας προκαλεί τη λοίμωξη.

Covid-19

Ένα από τα λιγότερο γνωστά συμπτώματα της Covid-19 αφορά τα δάχτυλα των ποδιών. Έχουν το παρατσούκλι «Covid toes»και μπορεί να είναι η μόνη ένδειξη ότι κάποιος έχει Covid-19. Το σύμπτωμα αυτό τυπικά περιλαμβάνει κόκκινα δάχτυλα, μερικές φορές όμως οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν λευκά σημάδια. Οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούν στενά για άλλα δυνητικά πιο επικίνδυνα συμπτώματα Covid-19 και να συμβουλευτούν γιατρό εάν πιστεύουν ότι χρειάζονται εξετάσεις ή θεραπεία.

νύχια

Έλλειψη βιταμινών/ανόργανων συστατικών 

Η γιαγιά σου μπορεί να σου είχε πει ότι αυτές οι λευκές κηλίδες οφείλονται σε έλλειψη ασβεστίου και πρέπει να πίνεις περισσότερο γάλα. Οι γιατροί και οι ερευνητές διαφωνούν ως προς το αν έχει δίκιο ή άδικο. Μερικοί λένε ότι οι ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων μπορεί να είναι η αιτία, ενώ άλλοι λένε ότι αυτός είναι ένας μύθος που έχει διαψευστεί. Η έλλειψη βιταμίνης D, ασβεστίου και ψευδαργύρου μπορεί να είναι το πρόβλημα αν και σε γενικές γραμμές οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανεπάρκεια σε ασβέστιο και άλλα ανόργανα συστατικά δεν προκαλεί λευκονυχία.

Πιο σοβαρές ιατρικές συνθήκες

Πιο σπάνια, οι λευκές κηλίδες μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής ιατρικής κατάστασης, όπως κάποιας αυτοάνοσης νόσου, καρδιακής νόσου ή νεφρικής ανεπάρκειας. Εάν έχεις μόνο λευκές κηλίδες και κανένα άλλο σύμπτωμα, δεν χρειάζεται να ανησυχείς απλώς να παρακολουθείς το ζήτημα. Ωστόσο, εάν έχεις λευκές κηλίδες μαζί με άλλα σοβαρά συμπτώματα, θα πρέπει να πας αμέσως στον γιατρό. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσπνοια, πόνο στο στήθος, αυξημένους παλμούς και πρησμένους αστραγάλους.

Παρενέργειες φαρμάκων

Οι λευκές κηλίδες στα νύχια σου μπορεί να είναι μία από τις λιγότερο γνωστές παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων. Θειικά φάρμακα όπως ορισμένα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων του δέρματος και άλλων βακτηριακών λοιμώξεων, χάπια νερού όπως η φουροσεμίδη και η υδροχλωροθειαζίδη, φάρμακα για τον πόνο της αρθρίτιδας, φάρμακα για τον διαβήτη, η σουλφασαλαζίνη που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου του Crohn, της ελκώδους κολίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας καθώς και ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας μπορεί να σου προκαλέσουν λευκονυχία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΦΑΡΜΑΚΑ: 

 

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: