Gray and fabulous: Για ποιον λόγο γκριζάρουν τα μαλλιά μας;

Λάτρευουμε τα γκρι μαλλιά σε οποιαδήποτε ηλικία. Αν όμως ανήκεις στις γυναίκες που τα μαλλιά τους γκρίζαραν μόλις την δεύτερη δεκαετία της ζωής τους, ίσως θέλεις να μάθεις τους λόγους.

Φωτογραφία προφίλ συντάκτη ELLE Team
ELLE Team 28 Σεπ. 21
Gray and fabulous: Για ποιον λόγο γκριζάρουν τα μαλλιά μας;

Τα λευκά και γκρίζα μαλλιά είναι μεγάλη τάση. Εκτός από τάση όμως, σηματοδοτούν και το δικαίωμα κάθε γυναίκας να μεγαλώνει με χάρη όποτε και όπως θέλει χωρίς να υποκύπτει σε κοινωνικά στερεότυπα. Eξάλλου ποιος μπορεί να πει ότι η Jane Fonda και η Andie MacDowell είναι κάτι λογότερο από εντυπωσιακές; Ωστόσο, υπάρχουν γυναίκες που τα μαλλιά τους γκριζάρουν πρόωρα και με αυτό εννοούμε την δεκαετία των 20. Σε γενικές γραμμές αυτό συμβαίνει όταν η μελανίνη, δηλαδή το φυσικό τους χρώμα, σταματήσει να παράγεται. Γιατί όμως μπορεί αυτό να συμβεί σε τόσο μικρή ηλικία;

Η μαμά (ή ο μπαμπάς) σου γκρίζαρε νωρίς

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι τα γονίδιά σου. Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications απομόνωσε μια παραλλαγή γονιδίου που σχετίζεται με το γκριζάρισμα αφού οι ερευνητές ανέλυσαν τα χαρακτηριστικά των μαλλιών 6.000 Λατινοαμερικανών. Κατέληξαν λοιπόν, πως το γονίδιο αυτό προέρχονται και από τις δύο πλευρές της οικογένειας.

Μπορεί να έχεις μία αυτοάνοση πάθηση

Μία αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος, η αλωπεκία, μπορεί να είναι άλλος ένας παράγοντας. Όπως εξηγεί το National Alopecia Areata Foundation (NAAF), τα άτομα με την πάθηση αυτή αναπτύσσουν μικρά, στρογγυλά, λεία μπαλώματα στο τριχωτό της κεφαλής και μπορούν να χάσουν εντελώς τα μαλλιά στο κεφάλι ή το σώμα τους. Αυτό συμβαίνει επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα επιτίθεται στους θύλακες των τριχών τους, κάνοντας τα μαλλιά τους να πέφτουν. Όταν βγαίνουν ξανά, βγαίνουν λευκά.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος

Σύμφωνα με τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, οι ρύποι και οι τοξίνες μπορεί να κάνουν τα μαλλιά σου να γκριζάρουν γρηγορότερα. Αυτά τα χημικά παράγουν ελεύθερες ρίζες – ή οξειδωτικό στρες – που βλάπτουν την παραγωγή μελανίνης και επιταχύνουν τη γήρανση των μαλλιών.

Είσαι  υπερβολικά αγχωμένη

Η σχέση μεταξύ στρες και γκρίζων μαλλιών συζητείται έντονα. Όπως λένε πολλοί επιστήμονες, το άγχος επιταχύνει το γενετικό μας πεπρωμένο. Δηλαδή, εάν δεν πρόκειται να γκριζάρετε σύντομα, το άγχος είναι απίθανο να αλλάξει το χρώμα των μαλλιών σας. Αν όμως έχετε τα αντίστοιχα γονίδια, τότε το άγχος θα επιταχύνει τη διαδικασία.

Ο καπνός του τσιγάρου 

Είτε είσαι ενεργητική είτε είσαι παθητική καπνίστρια, η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου μπορεί να επηρεάσει το χρώμα των μαλλιών σου. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Indian Dermatology Online Journal διαπίστωσε ότι οι καπνιστές έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να γκριζάρουν πρόωρα, πιθανώς λόγω των τεράστιων ποσοτήτων ελεύθερων ριζών που δημιουργούνται από το άναμα του τσιγάρου.

Οι ορμόνες σου αλλάζουν

Χάρη στις ορμόνες, τα μαλλιά σου μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου σε υφή, πυκνότητα και, ναι, χρώμα. Αυτή η διαδικασία αρχίζει να γίνεται πιο αισθητή όταν κλείσεις τα 30. Οι ειδικοί εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν πώς ακριβώς οι ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η κορτιζόλη, επηρεάζουν το χρώμα των μαλλιών. Πιθανόν έχει να κάνει με τη σύμπραξη των γονιδίων, των περιβαλλοντικών παραγόντων και των ορμονών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

#μαλλιά
Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: