Γιατί νιώθω συνέχεια κουρασμένη; Το πιο classic ερώτημα παίρνει επιτέλους απάντηση

Η κούραση είναι μια κατάσταση όχι μόνο σωματική αλλά και ψυχική. Όταν συνδυάζονται, αφού το ένα ούτως η άλλως επηρεάζει το άλλο, τότε νιώθεις μια μόνιμη εξάντληση που επηρεάζει την καθημερινότητά σου σε ενοχλητικό βαθμό. Βρήκαμε τους ειδικούς που αναλύουν γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις και να ζείς μια ποιοτικότερη καθημερινότητα.

Σοφία Δρούγκα 16 Ιουν. 21
Γιατί νιώθω συνέχεια κουρασμένη; Το πιο classic ερώτημα παίρνει επιτέλους απάντηση

Ως τώρα πρέπει να έχεις αντιληφθεί πλήρως, πόσο σημαντικός είναι ο ποιοτικός ύπνος και πόσο μεγάλη επιρροή μπορεί να έχει στο mood σου την επόμενη μέρα αλλά και στη λειτουργικότητά σου στο εργασιακό περιβάλλον. Ακόμη και την εμφάνισή σου ή την ποιότητα του δέρματός σου εν γένει μπορεί να ωφελήσει ένας πολύωρος ξεκούραστος ύπνος.

Παρόλα αυτά, αν προσπαθείς και καταφέρνεις να κοιμάσαι 6-8 ώρες ήρεμου ύπνου και συνεχίζεις να νιώθεις κουρασμένη όλη την ώρα, ίσως να υπάρχουν και άλλοι λόγοι που επηρεάζουν την κατάστασή σου αυτή. Η Daria Fielder, γιατρός στο Sapphire Medical Practice, μαζί με την Simone Austin, Σουηδή διαιτολόγο με τη βοήθεια του γιατρού Camel Harrington που ειδικεύεται στον ύπνο, προσπαθούν να λύσουν το αιώνιο ερώτημα “Γιατί είμαι συνέχεια κουρασμένη;”..

κουρασμένη

 Γιατί νιώθω κουρασμένη ακόμη και μετά το ξύπνημα;

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η ώρα που θα ξυπνήσεις το πρωί επηρεάζει την ώρα που θα μπορείς να κοιμηθείς το ίδιο βράδυ», δήλωσε ο Harrington στο Whimn. «Όταν βλέπουμε έντονο φως το πρωί, ο εγκέφαλός μας διακόπτει την παραγωγή μελατονίνης και αυτός είναι ο διακόπτης που ενεργοποιεί το 24ωρο ρολόι μας».

Εξηγεί επίσης ότι εάν δεν ξυπνάς σε τακτική ώρα κάθε πρωί, όχι μόνο θα υποφέρεις από τις συνέπειες της στέρησης ύπνου και της ψυχικής εξάντλησης, αλλά επίσης θα μπορούσε αυτό να επηρεάσει σημαντικά και τους υπόλοιπους βιολογικούς ρυθμούς σας, όπως την αίσθηση της πείνας ή το πότε θα πας τουαλέτα.

 Τι προκαλεί την κούραση;

Υπάρχουν πολλές αιτίες κόπωσης, μερικές πιο σοβαρές από άλλες. Σύμφωνα με τον Δρ Fielder, η κόπωση παρουσιάζεται πολύ συχνά απο εξωγενείς παράγοντες αλλά και δευτερευόντως απο καταστάσεις υγείας, όπως για παράδειγμα μετά απο ένα κοινό κρυολόγημα. «Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι ο ανεπαρκής ύπνος», λέει ο Δρ Fielder, «ακολουθούμενος από κακή ποιότητα ζωής, έλλειψη άσκησης, κακή διατροφή, ακολουθούμενη από μεταγενέστερη ιογενή λοίμωξη, διαταραχές της διάθεσης όπως κατάθλιψη, άγχος, καταστάσεις θυρεοειδούς, ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών, άπνοια ύπνου και άλλα.»

Διατροφικά, η Δρ. Austin εξηγεί ότι υπάρχουν δύο κύριες αιτίες κόπωσης: «έλλειψη σιδήρου και αφυδάτωση». Εναλλακτικά, εάν δεν έχεις καταναλώσει αρκετούς υδατάνθρακες, το σώμα σου πιθανότατα λειτουργεί χωρίς καύσιμα. «Το σώμα σας χρησιμοποιεί υδατάνθρακες και λίπη ως τις κύριες πηγές καυσίμων», λέει η Austin. «Αν δεν τρώτε συνεχώς αρκετά, το σώμα σας δεν θα έχει αρκετό καύσιμο και θα κάψει τα αποθέματά σας με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους και, μερικές φορές, την κούραση λόγω ανεπαρκούς ενέργειας.»

κουρασμένη

Οι αιτίες της κούρασης διαφέρουν για τους άνδρες και τις γυναίκες;

«Η συχνότητα εμφάνισης ανεπάρκειας σιδήρου είναι συχνότερη στις γυναίκες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των εμμηνορροϊκών χρόνων όταν ο σίδηρος χάνεται στο αίμα», εξηγεί η Austin. Οπότε ναι. Σαφώς και υπάρχει διαφορά για βιολογικούς λόγους.

Πώς μπορώ να βελτιώσω τα επίπεδα της ενέργειάς μου;

Εάν τρέχεις καθημερινό μαραθώνιο χωρίς καθόλου καύσιμα και θέλεις να κάνεις κάτι για να αλλάξει αυτό, η Δρ Fielder έχει ένα σχέδιο πέντε βημάτων:
1. Βελτιώστε τη διατροφή σας: Μειώστε τη ζάχαρη και αυξήστε τις πρωτεΐνες και τα λαχανικά.
2. Κοιμηθείτε καλύτερα και περισσότερο: (Duh!) Ύπνος 6-8 ώρες κάθε βράδυ χωρίς διακοπή.
3. Κινηθείτε περισσότερο: Κάντε τακτική άσκηση μέτριας έντασης τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.
4. Πιείτε νερό: Αυξήστε την πρόσληψη νερού σε 3 λίτρα την ημέρα.
5. Προσωπική απόλαυση: Κάντε κάτι ευχάριστο κάθε μέρα.

κουρασμένη

«Εάν, παρά όλα τα παραπάνω, εξακολουθείτε να αισθάνεστε κουρασμένοι κλείστε ραντεβού με τον οικογενειακό σας γιατρό για αξιολόγηση», συνιστά η Δρ Fielder – και η Austin συμφωνεί. Εάν ο γιατρός σας σημειώνει την κακή διατροφή ως αιτία, «ένας διαπιστευμένος διατροφολόγος μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τυχόν διατροφικά κενά και να βελτιώσετε τη διατροφική σας πρόσληψη εάν χρειαστεί», λέει η Austin.

Σε γενικές γραμμές μπορείς να κάνεις μόνο συγκεκριμένα πράγματα για να βοηθήσεις τον εαυτό σου, απο εκεί και πέρα οι καθημερινότητα σε επηρεάζει συνεχώς και είναι λογικό να μην μπορείς να ανταπεξέλθεις κάθε μέρα. Βοήθησε τη διάθεσή σου με λίγο χιούμορ και θετικό vibe και επέβαλε στον εαυτό σου να κάνει αυτό που χρειάζεται για τον οργανισμό σου- όσο είναι δυνατόν. Κι όταν δεν είναι, μην απογοητεύεσαι αλλά να συνεχίζεις την προσπάθεια. Είμαστε όλοι υπέυθυνοι για εμάς τους ίδιους, οπότε μερικές φορές καλό είναι να μας βάζουμε σε προτεραιότητα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT