Μήπως διαβάζεις λάθος; Πώς θα το καταλάβεις και τι να κάνεις γι’αυτό

Υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να διαβάζουμε; Αυτό το άρθρο σου δίνει την απάντηση.

Elle 14 Δεκ. 21
Μήπως διαβάζεις λάθος; Πώς θα το καταλάβεις και τι να κάνεις γι’αυτό

Είτε είστε μανιώδης βιβλιοφάγος είτε περιστασιακός αναγνώστης, πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι η ανάγνωση είναι μια αξιόλογη ενασχόληση. Εξάλλου, η έρευνα υποστηρίζει τα οφέλη της για την οπτική επεξεργασία, την υγεία του εγκεφάλου, τη μείωση του άγχους, τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου, ακόμη και την ικανότητά μας για ενσυναίσθηση. Και ενώ η σωματική πράξη της ανάγνωσης μπορεί να φαίνεται απλή (απλώς, άνοιξε το βιβλίο;), ο συγγραφέας και επιχειρηματίας Thatcher Wine εντοπίζει μια κοινή συνήθεια που μπορεί να εκτροχιάσει όλα αυτά τα προαναφερθέντα οφέλη. Παρακάτω, η Wine εξηγεί πώς να καταλάβεις εάν διαβάζεις λάθος.

Ο ίδιος ξεκινάει λέγοντα ότι πιστεύει ότι δεν υπάρχουν πολλοί αυστηροί κανόνες όσον αφορά το διάβασμα. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος. Αν διαβάζεις, το κάνεις σωστά». Όμως, η ανάγνωση απαιτεί την πλήρη, αμέριστη προσοχή σου. «Αν το μυαλό σου περιπλανιέται και συνεχίζεις να ξεφυλλίζεις τις σελίδες, πρέπει να γυρίσεις πίσω. Δεν πήρες τίποτα», λέει ο Wine. Δεν μπορείς να βυθιστείς σε έναν λογοτεχνικό κόσμο αν οι σκέψεις σου είναι αλλού. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό, όχι ένα ελάττωμα, των βιβλίων, απαιτούν πραγματικά το 100% της προσοχής μας.

λάθος

Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, η ανάγνωση πληρεί τις προϋποθέσεις ως «μονοεργασία», όπως ονομάζει ο Wine την προσεκτική ενασχόληση του μυαλού με μια μόνο δραστηριότητα. Και εκεί βρίσκεται το κλειδί για να συμμετέχεις αποτελεσματικά σε αυτό: «Δεν μπορείς να κάνεις πολλές εργασίες ενώ διαβάζεις. Τότε είναι που το κάνεις λάθος», λέει. «Αν έχεις το τηλέφωνό σου έξω, ή αν κάποιος σε διακόψει από το διπλανό δωμάτιο, ή αν διαβάζεις ανεβαίνοντας μια κυλιόμενη σκάλα… Μάλλον δεν είναι και τόσο ωραία ιδέα».

Αντίθετα, για να αποκομίσεις τα οφέλη μιας συνεδρίας ανάγνωσης, είναι σημαντικό να καθίσεις με το βιβλίο (έστω και για λίγα μόνο λεπτά) και να προσπαθήσεις να μην εστιάσεις σε τίποτα άλλο εκτός από τις σελίδες που έχεις μπροστά σου. Φυσικά, αυτό μπορεί να είναι ευκολότερο με τα φυσικά βιβλία, καθώς μπορεί να αποσπαστείς πιο εύκολα από τον ήχο των μηνυμάτων και άλλων ειδοποιήσεων ενώ διαβάζεις ένα ψηφιακό αντίγραφο. Εάν διαβάζεις σε μια οθόνη, ίσως πρέπει να απενεργοποιήσεις τις ειδοποιήσεις σου για να περιορίσεις αυτούς τις περισπασμούς στο ελάχιστο. Να θυμάσαι ότι όσο περισσότερο διαβάζεις, θα διαπιστώσεις ότι η ικανότητά σου να συγκεντρώνεσαι και να αντιστέκεσαι σε περισπασμούς αυξάνεται. Είναι σαν να δυναμώνεις τους μύες της εστίασής σου.

λάθος

Μια άλλη συμβουλή που δίνει ο Wine είναι να διαβάζεις λίγο κάθε μέρα. Θα μπορούσε να είναι πέντε λεπτά ή 20 λεπτά. Για την υγεία του εγκεφάλου, η νευροεπιστήμονας Kristen Willeumier, Ph.D., προτείνει το διάβασμα για τουλάχιστον 15 λεπτά την ημέρα. Ανεξάρτητα όμως από το πόσα λεπτά αφιερώνεις στο βοβλίο σου, είναι μια αξιόλογη επένδυση: «Η ανάγνωση είναι ένα καλό παράδειγμα του πώς μπορούμε να δώσουμε την προσοχή μας σε ένα πράγμα και να το πάρουμε πίσω ακόμα πιο δυνατό», προσθέτει ο Wine.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όσο βυθίζεσαι πλήρως σε ένα βιβλίο, διαβάζεις σωστά. Για να μην αναφέρουμε, ότι είναι μια φανταστική άσκηση για την ενίσχυση της συγκέντρωσης σου και μπορεί να ξεκινήσει με μικρά βήματα και μόλις λίγα λεπτά την ημέρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT