Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: τώρα μπορούμε να αγαπήσουμε το δέρμα μας ξανά

Με το καθαρό δέρμα να αποτελεί πλέον τον νέο θεραπευτικό στόχο για τους ασθενείς με ψωρίαση, όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής.

Elle 29 Οκτ. 21
Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: τώρα μπορούμε να αγαπήσουμε το δέρμα μας ξανά

Η ψωρίαση είναι μια συχνή, χρόνια, φλεγμονώδης αυτοάνοση ασθένεια, που προσβάλλει συνολικά περίπου το 2-3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συχνότερα όμως προσβάλλει άτομα μεταξύ 20-30 ετών, ενώ παρατηρείται ακόμη μία κορύφωση γύρω στα 50-60 έτη. Το 1/ 4 των περιστατικών αφορά και ηλικίες κάτω των 16 ετών, τα οποία συχνά συνδέονται με σχετικό οικογενειακό ιστορικό.

Η συχνότερη κλινική μορφή της (80% περίπου των περιστατικών) είναι η ψωρίαση κατά πλάκας, που χαρακτηρίζεται από ροδόχροες πλάκες που καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής, τους αγκώνες, τα γόνατα ή τον κορμό. Ωστόσο, η νόσος, εκτός από αισθητικές έχει και σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις, αφού επηρεάζει τις προσωπικές, εργασιακές και σεξουαλικές σχέσεις των ασθενών, καθώς και την κοινωνική τους ζωή. Κατά συνέπεια, πολλοί που δεν έχουν ελεγχόμενη νόσο, πάσχουν από κατάθλιψη, άγχος, ακόμη και από αυτοκτονικό ιδεασμό, ενώ συχνά βιώνουν πραγματικό ή φαντασιακό κοινωνικό αποκλεισμό.

ψωρίαση

Ψωρίαση & συννοσηρότητα

Επίσης, είναι επιβεβαιωμένη η συσχέτιση της νόσου με την ψωριασική αρθρίτιδα, την οποία εμφανίζει περίπου το 1/3 των ασθενών. Οι άνθρωποι με ψωρίαση είναι συνήθως παχύσαρκοι, καπνιστές και πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο (υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, σαγχαρώδη  διαβήτη), ενώ έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζουν πολύ νωρίτερα υψηλά ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως στεφανιαία νόσο ή/και έμφραγμα του μυοκαρδίου και σχετικά αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, λόγω της φλεγμονής που υπάρχει στον οργανισμό. Ο ρόλος του δερματολόγου είναι κομβικός για την έγκαιρη και σωστή διάγνωση της ψωρίασης, ώστε να αποφασίσει για  την κατάλληλη εξατομικευμένη θεραπεία του ασθενούς. Επιπλέον, είναι σημαντική η συμβολή του στην αναγνώριση και άλλων πιθανών συννοσηροτήτων, ώστε να γίνει παραπομπή σε διαφορετικό ειδικό. Δεδομένου ότι η ψωρίαση είναι χρόνια νόσος, η συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπεία που θα του συστηθεί έχει μεγάλη σημασία, γιατί σε περίπτωση διακοπής της, τα συμπτώματα μπορεί να επανέλθουν. Οι εκάστοτε θεραπείες στοχεύουν στην επιβράδυνση του πολλαπλασιασμού των κυττάρων και στην ελάττωση της φλεγμονής.

Οι υπάρχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις ταξινομούνται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

  1. Εφαρμογή φαρμάκων  στο δέρμα (τοπική θεραπεία), συνηθέστερα στην ήπια ψωρίαση.
  2. Χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας (φωτοθεραπεία).
  3. Χορήγηση συστηματικών φαρμάκων, είτε από το στόμα (κυκλοσπορίνη, μεθοτρεξάτη, ρετινοειδή) είτε σε ενέσιμη μορφή (βιολογικοί παράγοντες αντι-ΤΝF, αντι-IL23, αντι-IL17), τα οποία στοχεύουν σε ευρύτερες ή στοχευμένες φλεγμονώδεις λειτουργίες σε μέτρια και σοβαρή ψωρίαση. Σήμερα, χάρη στη μεγάλη μας εμπειρία στη χρήση στοχευμένων, αποτελεσματικών και ασφαλών θεραπειών, οι ασθενείς μας μπορούν να πετύχουν αυτόν τον υψηλό θεραπευτικό στόχο, που είναι το απόλυτα καθαρό δέρμα.

ψωρίαση

Info: Έλενα Σωτηρίου, Καθηγήτρια Δερματολογίας, Α’ Δερματολογική Κλινική Α.Π.Θ.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: