Follow us

Search

Τι σημάδια σου στέλνουν τα νύχια σου;

Μάθε τι μπορεί να σημαίνουν οι αλλαγές που παρουσιάζουν και απευθύνσου στον γιατρό σου.

Τι σημάδια σου στέλνουν τα νύχια σου;
Τι σημάδια σου στέλνουν τα νύχια σου;
Φωτογράφος: Thomas Nutzl

Τα υγιή νύχια είναι λεία και με ομοιογενές χρώμα. Καθώς μεγαλώνουμε μπορεί να παρουσιάσουν κάθετες γραμμές, να γίνουν λίγο πιο εύθραυστα, αλλαγές που θεωρούνται φυσιολογικές, όπως και τυχόν σημάδια που οφείλονται σε τραυματισμό και φεύγουν, καθώς τα νύχια μεγαλώνουν.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, το χρώμα και την υφή των νυχιών επηρεάζουν και οι μυκητιάσεις, που αποτελούν τις συχνότερες παθολογικές καταστάσεις σε αυτά. Υπάρχει, όμως, ενδεχόμενο να αναπτυχθούν πάνω τους κηλίδες, αποχρωματισμοί και αλλοιώσεις εξαιτίας άλλων παθολογικών καταστάσεων. Την εμφάνιση των νυχιών μπορεί επίσης να επηρεάσουν ορισμένα φάρμακα (π.χ. αυτά της χημειοθεραπείας για τον καρκίνο). Ο ίδιος παραθέτει μερικές αλλαγές στα νύχια, που πρέπει να αξιολογούνται από τον δερματολόγο διότι ενδέχεται να κρύβουν κάτι σοβαρό:

Αλλαγές στα νύχια

Σκούρα καφέ ή μαύρη γραμμή κάτω από αυτά. Επιστημονικά λέγεται γραμμοειδής μελάνωση όνυχος και συνήθως εκδηλώνεται κάθετα στο νύχι. Αν δεν έχει προηγηθεί τραυματισμός ή δεν υπάρχουν άλλες αιτίες όπως βαφές και επιμολύνσεις από βακτήρια ή μύκητες, μπορεί να είναι μελάνωμα στο νύχι. Εφόσον αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να ιαθεί.

Ανύψωση του νυχιού. Αν σε κάποιο σημείο το νύχι αρχίσει να σηκώνεται από την «βάση» του, θα γίνει λευκωπό. Η κατάσταση αυτή λέγεται ονυχόλυση και οι πιθανές αιτίες της είναι μυκητιάσεις, ψωρίαση, τραυματισμός από επιθετικό μανικιούρ ή από καθαρισμό κάτω από το νύχι με αιχμηρό αντικείμενο.

Ερυθρότητα και διόγκωση γύρω από το νύχι. Συνήθως οφείλεται σε μόλυνση από κάποιο βακτήριο που προκαλεί φλεγμονή στο δέρμα, στις πλευρικές πτυχώσεις του νυχιού. Η μόλυνση μπορεί να προκληθεί από παρωνυχία ή από είσφρυση του νυχιού (είσοδος του νυχιού στο δέρμα). Η παρωνυχία είναι πιο συχνή σε όσους εκθέτουν συνεχώς τα άκρα τους σε νερό και υγρασία.

Πρασινόμαυρη χροιά στο νύχι. Εμφανίζεται όταν τα βακτήρια μολύνουν το νύχι. Χωρίς θεραπεία, η μόλυνση αυτή επιδεινώνεται και προκαλεί πόνο και ευαισθησία στο άγγιγμα.

Στίγματα. Εάν εντοπίσετε στην επιφάνεια των νυχιών στίγματα σαν τρυπήματα από βελόνες που την κάνουν να μοιάζει με δακτυλήθρα, μπορεί να αποτελούν ένδειξη νοσήματος, όπως η ψωρίαση, ατοπική δερματίτιδα, γυροειδής αλωπεκία.

Κίτρινο χρώμα. Τα νύχια μπορεί να κιτρινίσουν από το κάπνισμα ή όταν τα βάφουμε συνεχώς με κόκκινο βερνίκι. Αν, όμως, εκτός από το κιτρινωπό χρώμα παρουσιάσουν πάχυνση και αργή ανάπτυξη, η αιτία μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό, όπως πνευμονοπάθεια, ρευματοειδής αρθρίτιδα ή μια σοβαρή μόλυνση των νυχιών. Αν εκτός από το κιτρινωπό χρώμα έχουν και ελαφρύ ερύθημα (κοκκίνισμα) στη βάση τους, μια πιθανή αιτία είναι ο σακχαρώδης διαβήτης.

Βαθιά οριζόντια βαθουλώματα. Οι οριζόντιες αυλακώσεις σε όλο το πλάτος των νυχιών ονομάζονται γραμμές του Beau και οφείλονται σε παροδική επιβράδυνση ή διακοπή της ανάπτυξής τους. Αυτό μπορεί να συμβεί εξαιτίας τραυματισμού, χημειοθεραπείας, έντονου στρες ή έκθεσης στο ψύχος (στα άτομα με σύνδρομο Raynaud). Οι γραμμές του Beau σχετίζονται επίσης με τον αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, την περιφερειακή αγγειοπάθεια και με νοσήματα που προκαλούν υψηλό πυρετό (π.χ. ιλαρά, παρωτίτιδα, πνευμονία). Μπορεί ακόμα να αποτελούν ένδειξη ανεπάρκειας ψευδαργύρου.

Λευκωπά νύχια. Αν είναι διάχυτα λευκά, ίσως έχετε έλλειψη καλίου, κίρρωση του ήπατος, ελκώδη κολίτιδα, ορισμένα δερματικά νοσήματα. Αν είναι κατά το ήμισυ λευκά και κατά το ήμισυ ροζ, μπορεί να υπάρχει νεφροπάθεια. Αν όμως είναι λευκωπή η «βάση» τους, ίσως παρουσιάζετε αναιμία.

Μπλε απόχρωση. Τα νύχια γίνονται μπλε όταν δεν οξυγονώνονται επαρκώς. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην έκθεση στο ψύχος κ.α.

Βαθούλωμα στο κέντρο του νυχιού. Όταν το βαθούλωμα το κάνει να μοιάζει με κουτάλι, η κατάσταση λέγεται κοιλονυχία. Στις πιθανές αιτίες συμπεριλαμβάνονται σιδηροπενική αναιμία, καρδιοπάθεια και υποθυρεοειδισμός κ.ά.

MORE FROM

BODY & SOUL