Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Εδώ μπορείς να εξεταστείς ανώνυμα και εντελώς δωρεάν

Δεν χρειάζεται να φοβάσαι, η πρόληψη, η ενημέρωση και η έγκαιρη διάγνωση πάντα σώζουν ζωές.

Elle 01 Δεκ. 21
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Εδώ μπορείς να εξεταστείς ανώνυμα και εντελώς δωρεάν

1 Δεκεμβρίου σήμερα και εκτός από πρώτη ημέρα του πιο εορταστικού μήνα του χρόνου, από το 1988 έχει καθιερωθεί και ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids.

Η ασθένεια αυτή προκαλείται από τον ιό του HIV, που σημαίνει Human Immunodeficiency Virus δηλαδή Ιός της Ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας. Αν και οι δύο ονομασίες συχνά συγχέονται, σκέψου το AIDS σαν μια προχωρημένη HIV νόσο. Μερικοί ιοί, όπως αυτοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη, παραμένουν στο σώμα μόνο για μερικές μέρες. Άλλοι ιοί, όπως ο HIV, δεν φεύγουν ποτέ. Ο ιός του AIDS είναι ένας ρετροϊός, έχει δηλαδή γενετικό υλικό το RNA, το οποίο με τη δράση ενός ενζύμου που λέγεται αντίστροφη μεταγραφάση μετατρέπεται σε DNA για να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα του ανθρώπου.  Όταν κάποιος μολύνεται με τον HIV, γίνεται «HIV οροθετικός» και θα είναι για πάντα HIV οροθετικός. Με την πάροδο του χρόνου, η HIV νόσος μολύνει και εξοντώνει τα λευκά αιμοσφαίρια που λέγονται CD4 λεμφοκύτταρα (ή «Τ κύτταρα») και μπορεί να αφήσουν το σώμα ανίκανο να καταπολεμήσει κάποιες μολύνσεις, ευκαιριακές λοιμώξεις και καρκινογενέσεις.

Αν κάποιο άτομο με HIV διαγνωσθεί με κάποιες από αυτές τις ευκαιριακές λοιμώξεις, τότε λέμε ότι έχει AIDS. Το AIDS συνήθως παίρνει καιρό για να αναπτυχθεί από την στιγμή που το άτομο μολυνθεί με HIV — συνήθως από 2 έως 10 χρόνια ή και περισσότερο. Όταν ένα άτομο διαγνωσθεί με AIDS, τότε θεωρείται ότι αυτό το άτομα έχει AIDS, ακόμα και αν τα CD4 του ανέβουν και πάλι ή αναρρώσει από την ασθένεια που καθόρισε ότι έχει AIDS.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη My Checkpoint (@my.checkpoint)


Όμως, όσο και αν έχει προχωρήσει η θεραπεία του ιού και έχουν εξελιχθεί τα αντιρετροϊκά φάρμακα, τίποτα δεν πρέπει να υπερβαίνει το δίπτυχο της πρόληψης και της προστασίας. Ήρθε η ώρα να άρουμε το στίγμα, να ξεπεράσουμε ταμπού και δισταγμούς, να ενημερωθούμε και να χαρίσουμε στον εαυτό μας το πολύτιμο δώρο της εξέτασης. Στο πλαίσιο αυτό, τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint» είναι εδώ για να μας βοηθήσουν να νιώσουμε αυτοπεποίθηση και να αποκτήσουμε γνώση για τη σεξουαλική μας υγεία, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό μας προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου μας και τις σεξουαλικές πρακτικές που ακολουθούμε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη My Checkpoint (@my.checkpoint)


Στη χώρα μας υπάρχουν δύο «Checkpoin ένα στην Αθήνα (Πιττάκη 4, Μοναστηράκι) και ένα στη Θεσσαλονίκη (Εγνατία οδός 95, 3ος όροφος, Θεσσαλονίκη). Τα κέντρα αυτά αποτελούν σταθερές μη κλινικές δομές πρόληψης και ενημέρωσης για θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική αγωγή και υγεία. Εκεί κάποιος μπορεί να ενημερωθεί, να λύσει απορίες και κυρίως να εξεταστεί. Η εξέταση δεν πρέπει να συνδέεται με φόβο αφού το μόνο που χρειάζεται είναι ένα τσίμπημα στην άκρη του δακτύλου. Όλα γίνονται πολύ γρήγορα, η εξέταση διαρκεί ένα μόνο λεπτό, ενώ τα αποτελέσματα βγαίνουν σε 20 λεπτά. Σημαντικό είναι ότι η εξέταση είναι ανώνυμη, δεν χρειάζεται να δώσεις τα στοιχεία σου και είναι και απολύτως δωρεάν. Μπορείς να κλείσεις ραντεβού τηλεφωνικά ή περνώντας από τα κέντρα την ημέρα και την ώρα που σε βολεύει. Στην Αθήνα θα μπορέσεις να το κάνεις τηλεφωνώντας στο 210 33 10 400, οι ώρες λειτουργίας είναι Δευτέρα – Σάββατο 12:00 – 20:00 και αντιστοίχως στην Θεσσαλονίκη στο 2310 282 284, Τρίτη – Σάββατο 12:00 – 20:00. Οι εθελοντές που θα βρείς εκεί είναι εξαιρετικά φιλικοί, ενημερωμένοι και πρόθυμοι να σε βοηθήσουν.

Το να εξεταστείς δεν έχει να κάνει με το πόσους και ποιους ερωτικούς συντρόφους έχεις, δεν αποτελεί προκατάληψη, αποτελεί πρόληψη και μπορεί να σώσει ζώες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT