Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Είναι επικίνδυνο;

Σύμφωνα με την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση για τη διακοπή του καπνίσματος. Αντιθέτως, υπάρχουν ασφαλείς μέθοδοι που σας βοηθούν να το κόψετε σε 2-3 μήνες.

Elle 08 Μαρ. 12
Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Είναι επικίνδυνο;

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι η κατάλληλη εναλλακτική λύση στο κάπνισμα, γι' αυτό δεν συνιστώνται για τη διακοπή του, ούτε ενδείκνυνται σε χώρους όπου αυτό απαγορεύεται στη συμβατική του μορφή. Αυτή είναι η επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS), η οποία στηρίζεται στις μέχρι τώρα έρευνες. Ενδεικτικά, έλεγχοι που έγιναν σε δείγμα ηλεκτρονικού τσιγάρου έδειξαν ότι περιέχει καρκινογόνες και τοξικές χημικές ουσίες, όπως η διαιθυλενογλυκόλη, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται ως υλικό απόψυξης και δεν περιέχεται στο συμβατικό τσιγάρο. Οι συνέπειές του είναι άγνωστες αυτήν τη στιγμή. Οι πνευμονολόγοι αντιτίθενται στη χρήση καπνού κάθε είδους, καθώς και στην προώθηση μη εγκεκριμένων προϊόντων νικοτίνης, όπως ο μασώμενoς καπνός, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (e-cigs), το snuss (σουηδικό είδος ενδοστοματικά απoρροφώμενου καπνού) και ο ναργιλές.
Όπως δηλώνει η Χριστίνα Γκράτζιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Καπνίσματος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, «η επιστημονική τεκμηρίωση της ασφάλειας του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν υπάρχει και δεν μπορεί η μέθοδος αυτή να υποστηριχθεί ως επιστημονική θεραπευτική προσέγγιση της διακοπής του καπνίσματος. Υπάρχουν διεθνείς μελέτες -προσφάτως και στη χώρα μας- που δείχνουν την επικινδυνότητα της χρήσης των συγκεκριμένων προϊόντων. Οι καπνιστές δεν θα πρέπει να ανταλλάσσουν ένα καρκινογόνο προϊόν με άλλο. Επομένως, η καλύτερη συμβουλή υγείας για τους καπνιστές είναι να σταματήσουν το κάπνισμα ακολουθώντας επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους». Ποιες είναι αυτές;

Τι να κάνουμε;
Τα υποκατάστατα νικοτίνης (σε μορφή αυτοκόλλητου, εισπνεόμενη και τσίχλα) και τα φάρμακα που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και τους υποδοχείς της νικοτίνης είναι οι εγκεκριμένες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στα περίπου τριάντα πέντε ιατρεία διακοπής καπνίσματος στην Ελλάδα. Όπως εξηγεί η πνευμονολόγος, ο γιατρός επιλέγει τη θεραπεία ανάλογα με τις ανάγκες και το ιστορικό του ασθενούς και αυτή διαρκεί 2-3 μήνες με ποσοστά επιτυχίας που μπορεί να φτάσουν το 80%. Και η ειδικός συνεχίζει: «Όλες οι θεραπείες που εφαρμόζουμε είναι ασφαλείς, εφόσον γίνονται υπό παρακολούθηση γιατρού».

Απευθυνθείτε:
Το νέο Κέντρο Έρευνας και Ελέγχου του Καπνίσματος της Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΓΝΝΘΑ «Σωτηρία» πραγματοποιεί έρευνα και είναι ένα από τα τριάντα πέντε κέντρα που εφαρμόζουν δωρεάν τα θεραπευτικά προγράμματα για τη διακοπή του καπνίσματος. Λειτουργεί κάθε Τρίτη και ώρες 12:00-16:00 στο κτίριο της Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΓΝΝΘΑ «Σωτηρία». Πληροφορίες στο τηλ.: 210 7763454.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT