Menu

Είναι αλήθεια: Τα καρότα κάνουν καλό στην όραση

 Οι επιστήμονες τονίζουν πως τα συγκεκριμένα λαχανικά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τα μάτια σας... Μόνο μην το παρακάνετε. Η υπερκατανάλωσή τους βλάπτει.

 Υπάρχουν πολλές θεωρίες που υποστηρίζουν πως κάποια είδη τροφών κάνουν καλό στην υγεία. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως το σπανάκι χτίζει γερούς μυς ή ότι τα καρότα οξύνουν την όραση. Είναι γεγονός ότι τα δεύτερα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία έχει πολλά οφέλη για την υγεία, π.χ. για τα μάτια, το δέρμα, την ανάπτυξη και την προστασία του οργανισμού από τις μολύνσεις. Με αυτή την έννοια, τα καρότα ίσως να είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας.

Η αλήθεια… ενός μύθου
Η θεωρία περί καρότων και τέλειας όρασης αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Στόχος τους; Να αποκρύψουν την ύπαρξη της τεχνολογίας των ραντάρ, η οποία τους επέτρεπε να εντοπίζουν και να καταρρίπτουν τα πολεμικά γερμανικά αεροσκάφη. Για να το πετύχουν, άφηναν να διαρρεύσουν στον Τύπο στοιχεία που αποκάλυπταν πως ο υπολοχαγός της αεροπορίας Τζον Κάνινγκχαμ μαζί με όλους τους πιλότους της RAF κατανάλωναν πολλά καρότα, με αποτέλεσμα να έχουν ισχυρή όραση και να διακρίνουν τον εχθρό στο σκοτάδι.

Σήμερα ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν πως εκείνη η θεωρία των Άγγλων δεν απέχει από την αλήθεια. Όπως αναφέρει η δρ Ντολόρες Κονρόι, επικεφαλής ερευνών στο επιστημονικό ίδρυμα Fight For Sight, «το γεγονός πως τα καρότα κάνουν καλό στην όραση δεν σημαίνει πως, αν καταναλώνουμε πολλά από αυτά, θα αποκτήσουμε τις ικανότητες του Σούπερμαν. Αυτό που θα συμβεί όμως είναι ότι θα βοηθήσουμε την καλή υγεία των ματιών μας. Από την άλλη, έχει παρατηρηθεί πως η κατανάλωση των συγκεκριμένων λαχανικών βοηθά σημαντικά όσους υποφέρουν από νυκταλωπία, μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο δεν βλέπει καλά μόλις νυχτώσει. Μελέτες έχουν δείξει πως η όραση των ασθενών βελτιώθηκε σημαντικά όταν πρόσθεσαν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α στο διαιτολόγιό τους». Ωστόσο, η ειδικός σημειώνει: «Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί πανάκεια. Η υπερκατανάλωση βιταμίνης Α κρύβει και κινδύνους. Για παράδειγμα, οι τεράστιες ποσότητες της βήτα καροτίνης, η οποία θεωρείται πρόδρομος της βιταμίνης Α, οδηγεί στην εκδήλωση καροτενεμίας, ασθένειας κατά την οποία η επιδερμίδα αποκτά μια κίτρινη ή πορτοκαλί απόχρωση».

Το καλύτερο λοιπόν είναι να γίνεται κατανάλωση με μέτρο. Το ότι μια ουσία μπορεί να ωφελεί τον οργανισμό δεν σημαίνει πως πρέπει να τον βομβαρδίσουμε με αυτήν…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ