Είναι δυνατό να πάρουμε βάρος σε τρεις μόλις ώρες;

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ένα λουκούλλειο γεύμα μπορεί να μας βγει... ξινό, καθώς τα λιπαρά που περιλαμβάνει κάνουν «κατάληψη» στην περιοχή της κοιλιάς πολύ πιο σύντομα απ' όσο νομίζαμε στο παρελθόν. Δεν χρειάζεται ωστόσο να κόψουμε μαχαίρι τα αγαπημένα μας φαγητά, καθώς το σωστό timing και η γυμναστική παραμένουν σύμμαχοί μας.

 

ELLE Team 22 Μαΐ. 12
Είναι δυνατό να πάρουμε βάρος σε τρεις μόλις ώρες;

Έπειτα από ένα λαχταριστό γεύμα, ίσως νιώσουμε ενοχές για τις παραπανίσιες θερμίδες που καταναλώσαμε. Ωστόσο, μένουμε ήσυχες γνωρίζοντας πως έχουμε το περιθώριο να μη φορτωθούμε κιλά. Ή μήπως όχι; Σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αν το μενού μας περιείχε 30 γραμμ. λίπους, μέσα σε τρεις ώρες από τη στιγμή που θα το ολοκληρώσουμε, θα αποθηκευτεί στην περιοχή της κοιλιάς ποσότητα λίπους ίση με 2-3 κουταλάκια του γλυκού. Αν μάλιστα ξαναφάμε σύντομα, οι λιπαποθήκες μας θα γεμίσουν ακόμη περισσότερο. Οι επιστήμονες μάλιστα διαπίστωσαν πως το δείπνο είναι αυτό που μας επιβαρύνει περισσότερο. Η εν λόγω έρευνα έρχεται να καταρρίψει την κρατούσα άποψη, σύμφωνα με την οποία η αύξηση του βάρους αποτελεί μια αργή και σταδιακή διαδικασία.

Οι ερευνητές προχώρησαν σε νέα πειράματα, στο πλαίσιο των οποίων οι εθελοντές κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε λιπαρά. Οι ειδικοί λοιπόν, οι οποίοι παρακολούθησαν το «ταξίδι» του λίπους στον οργανισμό των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι αυτό χρειαζόταν περίπου μία ώρα προκειμένου να διασπαστεί στο έντερο, να εισέλθει στο αίμα και στη συνέχεια να κυκλοφορήσει σε όλο το σώμα με τη μορφή σταγονιδίων. Τα τελευταία ωστόσο δεν περιφέρονταν για πολύ, καθώς σύντομα έβρισκαν τη θέση τους και συσσωρεύονταν στις αντίστοιχες αποθήκες. Αποτέλεσμα: Μέσα σε ένα τρίωρο συνολικά, ο δείκτης της ζυγαριάς είχε ανέβει…

Οι ίδιοι βέβαια τονίζουν την αξία ενός καλού πρωινού, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση μόνο μια μικρή ποσότητα λίπους έχει ως τελικό προορισμό την περιφέρειά μας. Κάτι αντίστοιχο δυστυχώς δεν συμβαίνει και με το τελευταίο γεύμα της ημέρας, αφού οι μεταβολικές διαδικασίες γίνονται πιο αργές. Στο δείπνο -υποστηρίζουν οι ειδικοί- η ποσότητα που αποθηκεύεται ταχέως φτάνει το 50% επί της συνολικής ποσότητας πρόσληψης.

Μη βιαστείτε να απογοητευτείτε πλήρως, καθώς προκύπτουν και καλά νέα από την παραπάνω μελέτη: το εν λόγω σύστημα αποθήκευσης είναι παροδικό. Το πρόσφατα αποθηκευμένο λίπος καίγεται άμεσα αποτελώντας τροφή για τους μυς. Αρκεί βέβαια και εσείς να είστε πιο εγκρατείς στο επόμενο γεύμα, αλλά και να μην ξεχνάτε πως η γυμναστική αποτελεί σύμμαχό σας στη μάχη για ιδανικές αναλογίες, καθώς ενεργοποιεί το μεταβολισμό αυξάνοντας τις καύσεις.

 

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: