Καφέ λίπος: το κλειδί για το αδυνάτισμα

Σίγουρα κάτι έχετε ακούσει. Το καφέ λίπος στο σώμα μας, όχι μόνο δεν είναι κακό, αλλά δίνει στους επιστήμονες πολλές ελπίδες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Πώς, όμως, μπορούμε να... αποκτήσουμε περισσότερο;

Elle 09 Ιαν. 12
Καφέ λίπος: το κλειδί για το αδυνάτισμα

Για τους επιστήμονες, η ύπαρξη του… καλού καφέ λίπους δεν αποτελεί νέο, μιας και κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα πριν από εννέα χρόνια. Νέες, στοχευμένες έρευνες, ωστόσο, δείχνουν πως είναι πολύτιμο στην απώλεια κιλών, καθώς μόλις 50 γραμμ. από αυτό αρκούν για να κάψουν 500 θερμίδες την ημέρα, χωρίς μάλιστα να κάνουμε κάποια σωματική δραστηριότητα. Μπορούμε όμως με κάποιο τρόπο να αυξήσουμε το καφέ λίπος που υπάρχει στο σώμα μας;

Ο ρόλος του καφέ λίπους
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Κάθε φορά που τρώμε, προσθέτουμε μεν στο σώμα μας θερμίδες, αλλά συγχρόνως αποβάλλουμε ένα μέρος τους, γιατί η κατανάλωση τροφής αυξάνει τις ενεργειακές απαιτήσεις του μεταβολισμού. Ο οργανισμός αναγκάζεται να κάνει περισσότερες καύσεις, οι οποίες διεγείρουν τη θερμογένεση και προκαλούν άνοδο της σωματικής θερμοκρασίας, κατάσταση την οποία ο εγκέφαλος εκλαμβάνει ως κίνδυνο. Για να επαναφέρει τη θερμοκρασία στα φυσιολογικά επίπεδα, ενεργοποιεί το μηχανισμό της θερμόλυσης και αποβάλλει θερμότητα και θερμίδες από το σώμα προς το περιβάλλον. Το καφέ λίπος, με τη θερμογενίνη που περιέχει, μία πρωτεΐνη των μιτοχονδρίων, κάνει ακριβώς αυτήν τη δουλειά. Μετατρέπει, δηλαδή, την ενέργεια που παράγεται από τις τροφές σε θερμότητα και δίνει μήνυμα στον εγκέφαλο να κινήσει τη διαδικασία απώλειας θερμίδων.

Προτιμάει το κρύο
Το καινούριο είναι πως οι επιστήμονες ανακάλυψαν τυχαία, χάρη στη χρήση αξονικών τομογράφων με την εκπομπή ποζιτρονίων (ΡΕΤ-CΤ), ότι καφέ λίπος έχουν και οι ενήλικοι, αν και σε μειωμένη ποσότητα, το οποίο ενεργοποιείται κυρίως με το κρύο. Πρόσφατη έρευνα του UCL έριξε περισσότερο φως στο μηχανισμό του «καλού» λίπους. Όπως τονίζει η επικεφαλής της έρευνας Φιόνα Τζόνσον, «σημαντικό ρόλο παίζει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Όταν, δηλαδή, το ανθρώπινο σώμα κινείται στο κρύο και προσπαθεί να παραμείνει ζεστό, το καταφέρνει με την ενεργοποίηση του καφέ λίπους». Οπότε, όσο πιο ψυχρό είναι το περιβάλλον όπου ζούμε, τόσο πιο λεπτοί είμαστε! Ήδη οι επιστήμονες επιχειρούν να παρασκευάσουν το χάπι εκείνο που θα ενεργοποιεί το καφέ λίπος στον οργανισμό μας, χωρίς να χρειαστεί να ξεπαγιάζουμε από το κρύο.
 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT