Κι όμως αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τον κύκλο της περιόδου σου

Μπορεί να μην το γνώριζες, αλλά το σεξ μπορεί να προκαλέσει ή να καθυστερήσει την περίοδό σου. Να τι λένε οι ειδικοί.

ELLE Team 26 Ιουν. 22
Κι όμως αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τον κύκλο της περιόδου σου

Ο κύκλος της περιόδου μας επηρεάζει απόλυτα τη σεξουαλική μας ζωή. Καθ ‘όλη τη διάρκεια του μήνα, έχουμε ups and downs στη λίμπιντο μας σε συμφωνία με τις αλλαγές στις ορμόνες μας και είναι πιο πιθανό να θέλουμε σεξουαλική επαφή όταν έχουμε ωορρηξία, καθώς τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη κορυφώνονται, παρά σε περιόδους που τα επίπεδα προγεστερόνης είναι υψηλά, όπως την εβδομάδα πριν έρθει η περίοδος μας.

Αλλά τώρα, οι άνθρωποι αναρωτιούνται αν γίνεται και το αντίστροφο, δηλαδή αν το σεξ μπορεί να επηρεάσει την περίοδό μας. Οι απαντήσεις είναι λιγότερο σαφείς, αλλά δεδομένου ότι το σεξ επηρεάζει τις ορμόνες μας, δεν αποκλείεται. «Το σεξ απελευθερώνει ορμόνες καλής διάθεσης, όπως η ντοπαμίνη και οι ενδορφίνες και την «ορμόνη της αγάπης», την ωκυτοκίνη, που είναι γνωστό ότι επηρεάζει τη σύνδεση και την προλακτίνη, η οποία έχει να κάνει με τη σεξουαλική ικανοποίηση. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες», λέει η Zoya Ali, scientific research and communications associate στη Hertility, μία υπηρεσία ορμονικών εξετάσεων.

περιόδου

Μπορεί το σεξ να προκαλέσει περίοδο;

Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν μια σχέση μεταξύ του σεξ και της έναρξης της περιόδου τους, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι η αιμορραγία μετά το σεξ δεν είναι ίδια με την περίοδό σου. «Μερικές φορές η αιμορραγία κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ μπορεί να οφείλεται σε άλλους λόγους, όπως τριβή λόγω ξηρότητας του κόλπου, λοίμωξη και σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συνδεθεί με γυναικολογικούς καρκίνους όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Επομένως, είναι σημαντικό να αναζητήσεις ιατρική συμβουλή εάν εμφανίσεις αυτά τα συμπτώματα», λέει η Ali.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε μια περίοδο που δεν περίμενες. Όσοι έχουν κανονικό έμμηνο κύκλο μπορεί να παρατηρήσουν ότι η περίοδος τους έρχεται λίγες μέρες νωρίτερα από το αναμενόμενο μετά τη σεξουαλική επαφή. «Ακριβώς πριν από την περίοδό σας, τα επίπεδα των ορμονών σας πέφτουν για να σηματοδοτήσουν στο σώμα σας ότι η περίοδος σας έρχεται άμεσα. Το σεξ σε αυτό το σημείο του κύκλου σας μπορεί μερικές φορές να κάνει την περίοδό σας να έρθει νωρίτερα, εάν έχει ως αποτέλεσμα οργασμό, καθώς αυτό μπορεί να κάνει τη μήτρα σας να συστέλλεται και να λειτουργεί ως έναυσμα για να αρχίσει να αιμορραγεί», εξηγεί η Ali.

Αυτό δεν οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές στον κύκλο σου. Απλώς, εάν έχεις περάσει από τον κανονικό κύκλο πάχυνσης του βλεννογόνου της μήτρας, ένα ωάριο απελευθερώνεται και τα επίπεδα προγεστερόνης αυξάνονται, αυτό μπορεί απλώς να δώσει την επιπλέον ώθηση για μια πρώιμη αιμορραγία. Όμως, αυτές οι συσπάσεις της μήτρας μπορούν να αλλάξουν την περίοδό σου και με άλλους τρόπους. Καθώς οι μύες κινούνται, αυξάνεται η ροή του αίματος στην περιοχή, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου. Η Ali εξηγεί ότι οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ έχουν ένα φυσικό αναλγητικό αποτέλεσμα, βοηθώντας στην καταπράυνση από τις κράμπες.

περιόδου

Όταν πρόκειται για καθυστέρηση της περιόδου λόγω του σεξ, υπάρχει πραγματικά μόνο ένας τρόπος να γίνει αυτό: η εγκυμοσύνη. Ωστόσο, η Ali εξηγεί ότι η λήψη του χαπιού επείγουσας αντισύλληψης μετά από σεξ χωρίς προστασία θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει προσωρινά την περίοδό σου. Μπορεί να την κάνει να έρθει νωρίτερα, να την καθυστερήσει ή να είναι πιο επώδυνη από το συνηθισμένο.

«Εάν αντιμετωπίζετε μια αλλαγή στην κανονικότητα ή τη ροή των περιόδων σας, είναι σημαντικό να εξετάσετε ποια θα μπορούσε να είναι η υποκείμενη αιτία. Οι συνήθεις εξηγήσεις περιλαμβάνουν αλλαγή στη μέθοδο αντισύλληψης, αλλαγές στον τρόπο ζωής σας (όπως ακραίες δίαιτες, υπερβολική άσκηση και στρες) και υποκείμενες παθήσεις αναπαραγωγικής υγείας όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) ή ανισορροπίες των θυρεοειδικών ορμονών», προσθέτει. Όπως πάντα, εάν ανησυχείς για τους κύκλους της περιόδου σου, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείς ένα γιατρό.

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: