Κινδυνεύω από τον κορονοϊό αν χρησιμοποιώ κλιματιστικό;

Πώς χρησιμοποιούμε έιρ κοντίσιον την εποχή του Covid-19; Μάθετε τις έξυπνες κινήσεις που προτείνουν οι ειδικοί, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης μέσω του αέρα.

Elle 28 Μαΐ. 20
Κινδυνεύω από τον κορονοϊό αν χρησιμοποιώ κλιματιστικό;

Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται μέσω της εισπνοής μολυσμένου αέρα και μέσω της επαφής με επιφάνειες που έχουν εκτεθεί σε αυτόν. Όμως νέα δεδομένα έρχονται στο φως που δείχνουν ότι δεν αποκλείεται η μετάδοσή του μέσω του αέρα να διευκολύνεται από χρήση κλιματιστικού, υπό κάποιες προϋποθέσεις. Ειδικότερα, όπως εξηγεί η κα Παναγιώτα Καρύδη, πνευμονολόγος, Διευθύντρια Β΄ Πνευμονολογικής Κλινικής Μetropolitan General, υπάρχουν δύο τρόποι μετάδοσης μέσω του αέρα:

• Μετάδοση σε κοντινή απόσταση, μέσω μεγάλων σταγονιδίων που εκπέμπονται όταν ο ασθενής βήχει ή φταρνίζεται. Τα περισσότερα από αυτά πέφτουν σε μεγάλες επιφάνειες και αντικείμενα όπως γραφεία και τραπέζια, αφού έχουν διανύσει τροχιά μήκους 1-2 μέτρων. Έτσι όσοι βρισκόμαστε σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων από τον ασθενή μπορούμε να μολυνθούμε εισπνέοντας τα σταγονίδια. Διαφορετικά, κάποιος μπορεί να μολυνθεί ακουμπώντας σε επιφάνειες όπου ο κορονοϊός φαίνεται να επιβιώνει εκεί για 2-3 μέρες.
• Μετάδοση μέσω μικρών σωματιδίων που αιωρούνται στον αέρα για αρκετές ώρες και μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις. Τα σωματίδια αυτά προκύπτουν από την εξάτμιση των μεγαλύτερων σταγονιδίων που διαγράφουν την τροχιά τους στον αέρα και ξηραίνονται. Ο ιός επιβιώνει αιωρούμενος στο συνήθη αέρα του δωματίου για 3 περίπου ώρες, ενώ τα σωματίδια αυτά μπορούν να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις μέσω ρευμάτων αέρα ή στους αεραγωγούς των συστημάτων εξαερισμού. Με τα δεδομένα αυτά οι ειδικοί δεν αποκλείουν τη μετάδοση του νέου κορονοϊού μέσω του αέρα, παρότι προς το παρόν δεν έχει αποδειχθεί.

Για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού μέσω του αέρα των κλιματιστικών μονάδων, ο ΕΟΔΥ και η REHVA (Federation of European Heating, Ventilation and Air conditioning Associations) έχουν εκδώσει οδηγίες σχετικά με τη χρήση τους, διευκρινίζοντας ότι τα συστήματα αυτά δεν λειτουργούν ως εστίες ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού του ιού. Σε ένα σπίτι/γραφείο όπου όλοι είναι υγιείς, δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Οι κλιματιστικές μονάδες ενδέχεται όμως, υπό προϋποθέσεις, να διευκολύνουν την μετάδοση μέσω του αέρα από άτομα που είναι ήδη φορείς. Για το λόγο οι συστάσεις είναι:
1. Αερίζουμε τους χώρους και φροντίζουμε να μπαίνει όσο το δυνατό μεγαλύτερη ποσότητα φρέσκου αέρα μέσα από παράθυρα.
2. Ρυθμίζουμε τον εξαερισμό στην κανονική ταχύτητα λειτουργίας 2 ώρες πριν την χρήση του κτιρίου και στην χαμηλή ταχύτητα 2 ώρες μετά τη χρήση του κτιρίου.
3. Τις νύχτες και τα σαββατοκύριακα ο εξαερισμός καλό είναι να δουλεύει σε χαμηλή ταχύτητα.
4. Ρυθμίζουμε τις κεντρικές κλιματιστικές μονάδες με ανακυκλοφορία, σε λειτουργία με 100% εξωτερικό αέρα (αποκλεισμός ανακύκλωσης αέρα). Η απόδοση του κλιματισμού με αυτόν το τρόπο μειώνεται, η προστασία της δημόσιας υγείας είναι σημαντικότερη.
5. Επιθεωρούμε τον εξοπλισμό ανάκτησης θερμότητας για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν διαρροές.
6. Απενεργοποιούμε τα fan coils ή τα λειτουργούμε με τον ανεμιστήρα σε συνεχή λειτουργία.
7. Δεν τροποποιούμε κάθε φορά τις ρυθμίσεις θέρμανσης, ψύξης και ύγρανσης.
8. Δεν προγραμματίζουμε καθαρισμό αεραγωγών αυτή την περίοδο.
9. Αντικαθιστούμε τα φίλτρα εξωτερικού αέρα και απαγωγής αέρα με βάση το πρόγραμμα συντήρησης.

Όπως καταλήγει η Δρ Καρύδη «αυτό το καλοκαίρι θα ζεσταθούμε ίσως λίγο περισσότερο, αλλά θα έχουμε ταυτόχρονα μια πολύ καλή ευκαιρία να ανακόψουμε το κύμα μετάδοσης του κορονοϊού στη χώρα μας».

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: