Κορονοϊός: Πόσο τελικά κινδυνεύουν οι νέοι;

«Δεν είστε αλώβητοι» μας λένε οι επιστήμονες, καθώς τα καινούρια στοιχεία δείχνουν πως 1 στους 5 που θα νοσηλευτεί είναι νέος.

Κορονοϊός: Πόσο τελικά κινδυνεύουν οι νέοι;

Οι πρώτες αναφορές για τον καινούριο ιό, τον Covid-19, ήταν πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για τις ευάλωτες ομάδες, ειδικά τους ηλικιωμένους και εκείνους με προβλήματα υγείας. Λίγες μέρες προτού συμπληρωθούν τρεις μήνες από τότε που εμφανίστηκε ο κορονοϊός στην Κίνα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Είναι γνωστό ότι χτυπά και νέους ανθρώπους που είναι υγιείς, ενώ μπορεί να γίνει επικίνδυνος και για εκείνους.

1 στους 5 που νοσηλεύονται είναι 20-44 ετών

Τα δεδομένα που έφερε στο φως μια μελέτη από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι σε έναν πληθυσμό περίπου 4000 ασθενών που διαγνώστηκαν με κορονοϊό, το 20% εκείνων που έχασαν τη μάχη είναι ηλικίας 20-64 ετών, ενώ το 20% όσων νοσηλεύονται στις ΗΠΑ είναι νέοι άνθρωποι 20-44 ετών.

Αυτές τις μέρες ένα κορίτσι 28 ετών που νοσηλεύεται στην Κρήτη λόγω των συμπτωμάτων που της έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, έστειλε το δικό της μήνυμα στα social media: Είμαι 28 χρονων, υγιέστατη και προσβλήθηκα από τον κορονοϊό. Ξεκίνησε με συμπτώματα πυρετού που όσο περνούσαν οι μέρες ανέβαινε, μυαλγίες, πονόλαιμο….». Και συνεχίζει: «Σκοπός του μηνύματος είναι να αφυπνιστείτε και οι νέοι και οι μεσήλικες. Μπορεί να κολλήσει ο οποιοσδήποτε και όσο νέος κι αν είσαι, μπορεί να μην το περάσεις και τόσο ελαφριά».

Ακόμα κι αν τα νέα, πιο αυστηρά μέτρα, οριοθετούν τις μετακινήσεις και τις επαφές μας έξω από το σπίτι, είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί με τη «φυσική» απόσταση που κρατάμε από δικούς μας ανθρώπους, τους πιο μεγάλους ηλικιακά με τους οποίους κρατάμε επικοινωνία και τους βοηθάμε σε ό,τι χρειάζονται, λαμβάνοντας μέτρα προστασίας. Όπως δήλωσε, απευθυνόμενος στους νέους, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus: «Ακόμα κι αν δεν νοσήσετε, οι επιλογές που κάνετε για το πού θα πάτε, μπορεί να σημάνει την ίδια στιγμή αν κάποιος άλλος θα ζήσει ή θα πεθάνει. Είμαι ευγνώμων που τόσοι νέοι άνθρωποι μεταδίδουν αυτό το μήνυμα και όχι τον ιό. Η αλληλεγγύη είναι το κλειδί για να νικήσουμε τον ιό Covid-19».

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: