Κριθαράκι και χαλάζιο στα μάτια: Τι κάνουμε για να τα αντιμετωπίσουμε;

Αποτελούν δύο από τις πιο συχνές φλεγμονές των βλεφάρων. Πώς μπορούμε να τις προλάβουμε και ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι θεραπείας;

Elle 19 Μαρ. 12
Κριθαράκι και χαλάζιο στα μάτια: Τι κάνουμε για να τα αντιμετωπίσουμε;

Κόκκινα βλέφαρα που έχουν ένα αντιαισθητικό πρήξιμο το οποίο ίσως συνοδεύεται από πόνο. Η αιτία είναι το χαλάζιο ή το κριθαράκι, αλλά την απάντηση για το τι ακριβώς έχετε θα σας τη δώσει μόνο ο οφθαλμίατρος. Όπως επισημαίνει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος κ. Σπύρος Γεωργαράς, «και τα δύο είναι φλεγμονές του βλεφάρου. Το κριθαράκι παρουσιάζεται στο χείλος του, δηλαδή ανάμεσα στις βλεφαρίδες, και συνήθως υποχωρεί μόνο του. Το χαλάζιο εμφανίζεται μέσα στα βλέφαρα, σαν ένα ογκίδιο, και αν δεν απορροφηθεί μόνο του μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί χειρουργικά. Στο χαλάζιο χορηγούμε αντιφλεγμονώδη, συστήνουμε εφαρμογή κομπρέσας με ζεστό νερό και, αν χρειαστεί, δίνουμε αντιβίωση». Σύμφωνα με τον ειδικό, αν κάποιος εμφανίζει συνέχεια χαλάζιο ή κριθαράκι, πρέπει να κάνει καλλιέργεια στο έκκριμα του ματιού (δηλαδή την τσίμπλα), για να διαπιστωθεί αν έχει κάποιο μικρόβιο (π.χ. σταφυλόκοκκο), καθώς και εξέταση στα επίπεδα σακχάρου, επειδή μπορεί να είναι η αιτία.

Η πρόληψη
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι για να προλάβουμε την εμφάνισή τους. Ο καθηγητής τονίζει: «Προτείνουμε καθαρισμό των βλεφάρων καθημερινά δύο φορές (πρωί – βράδυ) με ειδικό καθαριστικό αφρό από αυτούς που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Επίσης, τα δάκρυα βοηθούν σε περίπτωση που υπάρχει βλεφαρίτιδα, η οποία με τη σειρά της συνυπάρχει με ξηροφθαλμία και μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση των δύο φλεγμονών». Τέλος, είναι καλό να εμπλουτίσουμε το διαιτολόγιό μας με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α, όπως τα ψάρια, αλλά και β-καροτίνη, όπως τα καρότα κ.λπ.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT