Λύσεις για προβλήματα στα μάτια: Αποκόλληση, ξηροφθαλμία & επιπεφυκίτιδα

Ο ήλιος, η αφυδάτωση, τα αλλεργιογόνα και τα μικρόβια είναι οι κύριοι ένοχοι για τις παθήσεις που σχετίζονται με την όρασή μας αυτή την εποχή. Ο ειδικός εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε.

Elle 28 Ιουν. 12
Λύσεις για προβλήματα στα μάτια: Αποκόλληση, ξηροφθαλμία & επιπεφυκίτιδα

Ξηροφθαλμία και αλλεργία: Όπως αναφέρει ο οφθαλμίατρος Ιωάννης Τσιαμπαλής, «οι πιο συχνές παθήσεις των ματιών το καλοκαίρι είναι η ξηροφθαλμία, η μικροβιακή επιπεφυκίτιδα και η αλλεργία. Όλες οι παραπάνω προκαλούνται από αλλεργιογόνα (π.χ. από κάποια φυτά), τη ζέστη, την έκθεση στον ήλιο και τα μικρόβια».

Αυτό που πρέπει να προσέχουμε δεν είναι τόσο το νερό της θάλασσας, όσο εκείνο της πισίνας. «Η θάλασσα δεν δημιουργεί από μόνη της μόλυνση στα μάτια. Αντίθετα, το νερό της πισίνας μπορεί να συμβάλει στην εμφάνισή της, γι' αυτό πρέπει όλοι να χρησιμοποιούν προστατευτικά γυαλιά, καθώς και να γίνεται έλεγχος της χλωρίωσης του νερού της δεξαμενής» επισημαίνει ο γιατρός.

Όσο για τη θεραπεία, ο ειδικός θα σας συστήσει ειδικά αντιμικροβιακά ή αντιαλλεργικά κολλύρια στην περίπτωση της αλλεργίας και υποκατάστατα δακρύων για την ξηροφθαλμία. Τέλος, μην ξεχνάτε να φοράτε γυαλιά ηλίου, τα οποία θα πρέπει να αγοράζετε από καταστήματα οπτικών, και να ακολουθείτε τους κανόνες υγιεινής εφόσον φοράτε φακούς επαφής.

Η περίπτωση της αποκόλλησης: Σύμφωνα με τον κ. Τσιαμπαλή, το φαινόμενο της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς που τόσο πολύ συζητείται τον τελευταίο καιρό είναι εξαιρετικά σπάνιο: «Οι πιο ευάλωτοι είναι όσοι έχουν μυωπία άνω των 5-6 βαθμών. Γι' αυτό και πρέπει να ελέγχονται προληπτικά μαζί με όσους έχουν την αίσθηση ότι βλέπουν μυγάκια, σκιές, λάμψεις και έχουν μειωμένο οπτικό πεδίο. Αλλά η πιθανότητα να συμβεί αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι 1 στις 100».

Το φαινόμενο παρουσιάζεται ακόμα και σε ορισμένους ασθενείς με διαβήτη ή δημιουργείται κατά τη διάρκεια κάποιου τραυματισμού. Στην περίπτωση μίας απλής ρωγμής, συνήθως ο γιατρός προτείνει λέιζερ, ενώ αν πρόκειται για αποκόλληση ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.
 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT