Menu

Μας αφορούν όλους: Δωρεάν ομιλίες για το Αλτσχάιμερ 18 & 21/9

Μερικοί από τους top επιστήμονες στην Ελλάδα ενημερώνουν το κοινό και λύνουν απορίες γύρω από τα τελευταία δεδομένα μιας νόσου που χτυπά ολοένα περισσότερους ανθρώπους.

Στη μνήμη μας και στο πώς θα τη διαφυλάξουμε αλλά και πώς θα φροντίσουμε τους ανθρώπους που πάσχουν από προβλήματα που σχετίζονται με αυτήν είναι αφιερωμένος ο Σεπτέμβριος. Ειδικότερα, έχει καθιερωθεί ως ο μήνας αφιερωμένος στη μάστιγα του 20ου αιώνα, την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία Alzheimer Αθηνών διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης του κοινού γύρω από το θέμα.

Εκδηλώσεις για την άνοια

Σημειώστε στην ατζέντα σας τις παρακάτω ημερομηνίες:
18 Σεπτεµβρίου 2019:
Ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού «Ζώντας Καλά με την Άνοια» από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, με ομιλίες από τους πιο εξειδικευμένους επιστήμονες της χώρας μας.
Η πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Παρασκευή Σακκά, θα αναλύσει την προσπάθεια δηµιουργίας κοινοτήτων φιλικών προς την άνοια στην ομιλία με θέμα «Χτίζοντας Κοινότητες Φιλικές προς την Άνοια».
Ο Αν. καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Νίκος Σκαρμέας θα ενημερώσει το κοινό για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις γύρω από την ίδια την ασθένεια, στην ομιλία του με θέμα «Όλα όσα γνωρίζουμε σήμερα για τη νόσο Αλτσχάιμερ».
Μετά το τέλος των ομιλιών, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θέσει σχετικές ερωτήσεις.
Πού; Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στις 19:00.

20-26 Σεπτεμβρίου 2019: Ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Η Τέχνη Θεραπεύει / Art Heals ΙΙ» γίνεται για την υποστήριξη του έργου της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών. Περισσότεροι από 80 καλλιτέχνες, εμπνευσμένοι και ευαισθητοποιημένοι από τις απαιτήσεις της φροντίδας ατόμων με άνοια, ενώνουν τις δυνάμεις τους και συμβάλλουν με την τέχνη τους στην «μεταμόρφωση» της καθημερινότητας και στην προσπάθεια για καλύτερες συνθήκες ζωής για τους συμπολίτες μας. Τα έργα της έκθεσης θα κληρωθούν με λαχειοφόρο αγορά, στις 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την υποστήριξη του έργου της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών. Πού; Στο χώρο του ART16, Αρτεμισίου 16, στον Κεραμεικό.

21 Σεπτεμβρίου 2019: Θα πραγματοποιηθούν δύο ομιλίες με θέματα:
«Η νόσος Αλτσχάιμερ σήμερα – Κοινότητες Φιλικές προς την Άνοια» από την Δρα Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγο-ψυχίατρο, πρόεδρο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια. Ακόμα θα διεξαχθεί η ομιλία «Πρακτικά θέματα φροντίδας και συμπεριφοράς σε άτομα με άνοια» από τον Κωστή Προύσκα, Ψυχολόγο – Δρα Γεροντολογία, Διευθυντή ΜΦΗ Άκτιος. Πού; Στο χώρο της έκθεσης Art16, στις 11 το πρωί.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Σύµφωνα µε στατιστικά στοιχεία, ένας στους πέντε ανθρώπους πάνω από τα 80 θα νοσήσει από κάποια µορφή άνοιας. Στη χώρα µας περίπου 200.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια και ο αριθµός αναµένεται να αυξηθεί δραµατικά στο µέλλον.

Η καθηµερινότητα αυτών των ανθρώπων είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού, με βάση διεθνή στοιχεία, ένας στους δύο δεν νιώθει µέρος της κοινότητας στην οποία ζει, πράγμα που δεν οφείλεται τόσο στα εµπόδια που βάζει η ασθένεια λόγω βιολογικών προβληµάτων, αλλά στο συνδυασµό τους µε τα εµπόδια που βάζει η κοινωνία: µη προσβάσιµοι χώροι, έλλειψη ενηµέρωσης υπαλλήλων ιδιωτικού και δηµόσιου τοµέα σχετικά µε τη νόσο και τη διαχείρισή της, απουσία κατάλληλων υποδοµών για τη διευκόλυνση των συµπολιτών µας στην άσκηση των κοινωνικών τους δικαιωµάτων, κ.α.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δύο εκδηλώσεις στο τηλέφωνο 210 7013271 ή στην ιστοσελίδα alzheimerathens.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ