Όσο μειώνεις τις θερμίδες που καταναλώνεις καθημερινά, τόσο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής. Το γνώριζες;

Κι όμως μία μικρή αλλαγή στις θερμίδες που καταναλώνεις καθημερινά μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σου.

Φωτογραφία προφίλ συντάκτη ELLE Team
ELLE Team 23 Φεβ. 22
Όσο μειώνεις τις θερμίδες που καταναλώνεις καθημερινά, τόσο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής. Το γνώριζες;

Όσον αφορά τη μακροζωία, μία από τις καλύτερες στρατηγικές είναι η υποστήριξη της ανοσοποιητικής μας λειτουργίας και μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Science ισχυρίζεται ότι μπορούμε να δώσουμε σε αυτό το σύστημα μια σημαντική ώθηση με μία σχετική μείωση θερμίδων. Πόση; Περίπου 14% λιγότερες θερμίδες σε διάστημα δύο ετών, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος με πρόγραμμα 2.000 θερμίδων την ημέρα θα πρέπει να κόψει μόλις 280 θερμίδες την ημέρα για να δει διαφορά.

Αυτό όχι μόνο φαίνεται να βελτιώνει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά φαίνεται επίσης να ρυθμίζει και τη μεταβολική λειτουργία, σύμφωνα με τον Eric Ravussin, Ph.D., συν-συγγραφέα της μελέτης και αναπληρωτή εκτελεστικό διευθυντή για την κλινική επιστήμη στο Pennington Biomedical Research Center στη Λουιζιάνα.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από μια μακροχρόνια μελέτη για τον περιορισμό των θερμίδων, που ονομάζεται CALERIE, η οποία περιλαμβάνει 200 ​​συμμετέχοντες ηλικίας 21 έως 50 ετών. Διαπίστωσαν ότι μια μείωση των θερμίδων κατά 14% δημιούργησε περισσότερα Τ κύτταρα, τα οποία παίζουν βασικό ρόλο στην ανοσία και έχουν συσχετιστεί με μια πιο αργή διαδικασία γήρανσης.

μείωση

«Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, παράγουν λιγότερα Τ κύτταρα, αφού οι θύμοι τους μειώνονται», λέει ο Ravussin. «Ως αποτέλεσμα, οι ηλικιωμένοι καταπολεμούν δυσκολότερα τις λοιμώξεις και ορισμένους καρκίνους. Ο περιορισμός των θερμίδων βοηθά στην πρόληψη της συρρίκνωσης του θύμου αδένα, και αυτό δημιουργεί περισσότερα Τ κύτταρα», προσθέτει.

Ένα άλλο θετικό όταν τα Τ κύτταρα αυξάνονται είναι η καλύτερη ικανότητα καύσης λιπαρών οξέων για ενέργεια. Αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα, καθώς μειώνει το είδος του λίπους που συσσωρεύεται γύρω από όργανά όπως το συκώτι και συμβάλλει σε καταστάσεις που απειλούν την υγεία μας, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2.

μείωση

Προηγούμενη έρευνα σε ποντίκια εξέτασε τα αποτελέσματα ενός πιο δραματικού περιορισμού των θερμίδων κατά 40% και βρήκε σημαντικά μειονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης ανοσοποιητικής λειτουργίας και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Αντίθετα, το 14% που ελέγχθηκε σε υγιείς ανθρώπους φαίνεται να είναι το σωστό ποσοστό που μειώνει τη φλεγμονή που σχετίζεται με την ηλικία, καίει λίπος και βελτιώνει τη μεταβολική υγεία.

Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πόσος χρόνος χρειάζεται για να συμβεί αυτή η διαδικασία. Η πρόσφατη μελέτη περιελάμβανε δύο χρόνια περιορισμού των θερμίδων, αλλά μπορεί να αρκεί και πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα.

«Ενώ οι ακριβείς μηχανισμοί μέσω των οποίων η μείωση των θερμίδων μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί πλήρως, γνωρίζουμε ότι η διαδικασία βελτιώνει τους δείκτες ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία», λέει ο Ravussin. «Αυτό σημαίνει ότι δεν ζεις απλώς περισσότερο, αλλά είναι πιθανό να έχεις και αυξημένη ποιότητα ζωής», καταλήγει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: