Menu

Μια νηστίσιμη δίαιτα για να ρίξεις το φούσκωμα στην κοιλιά μέχρι το Πάσχα

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ελίνα Ασημακοπούλου προτείνει ένα πρόγραμμα διατροφής για να εκμεταλλευτούμε τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας προς όφελος (και) του οργανισμού μας, αλλά και να απολαύσουμε το πασχαλινό τραπέζι με μέτρο.

Φωτογράφιση: Riccardo Tinelli

Θεωρητικά η νηστεία της Σαρακοστής είναι η ιδανική ευκαιρία για να αντισταθούμε σε διάφορους γευστικούς πειρασμούς έτσι ώστε να βελτιώσουμε την υγεία και τη σιλουέτα μας. Στην πράξη, όμως, ακόμη κι αν έχουμε την πρόθεση να την ακολουθήσουμε πιστά, συχνά πέφτουμε με τα μούτρα σε εδέσματα πλούσια σε θερμίδες, όπως ο χαλβάς. Ωστόσο προλαβαίνουμε ακόμη να… εξιλεωθούμε.

Η Ελίνα Ασημακοπούλου, διαιτολόγος-διατροφολόγος, BSc, γενική γραμματέας της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.ΔΕ.), www.elina-diatrofi.gr, σχεδίασε για τη Μεγάλη Εβδομάδα ένα μενού που θα μας βοηθήσει να αξιοποιήσουμε όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η συγκεκριμένη πρακτική για το σώμα μας. Δηλαδή να εξασφαλίσουμε αποτοξίνωση του οργανισμού, αυξημένη κατανάλωση αντιοξειδωτικών χάρη στη μεγάλη ποικιλία της σε φρούτα και λαχανικά, καθώς και βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου λόγω της ενισχυμένης πρόσληψης φυτικών ινών.

Επιπλέον η ειδικός μάς παρουσιάζει ένα ενδεικτικό πλάνο για την Κυριακή του Πάσχα, το οποίο θα μας διευκολύνει να κρατήσουμε το μέτρο στο εορταστικό γεύμα, δίχως να νιώσουμε ότι στερούμαστε.

Για το πασχαλινό μενού συμβουλεύει:
-Αν θέλετε να ελέγξετε την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσετε, γεμίστε μία φορά το πιάτο σας. Ιδανικά, το μισό θα αποτελείται από σαλάτα, ενώ το υπόλοιπο από πρωτεΐνη (αυγό, κοκορέτσι, αρνί, κατσίκι) και υδατάνθρακες (ψωμί, παξιμάδια, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά).
-Πώς θα περιορίσετε τις θερμίδες και τα κακά λιπαρά; Αφαιρέστε την πέτσα από το αρνί ή το κατσικάκι, τα ορατά λίπη από το κοκορέτσι. Χρησιμοποιήστε μικρή ποσότητα ελαιόλαδου στη μαγειρική και τις σαλάτες. Αποφύγετε τα τηγανητά. Τέλος προτιμήστε σαλάτες με ελαιόλαδο και ξίδι ή λεμόνι αντί για εκείνες που περιέχουν διάφορα ντρέσινγκ.
-Για την ομαλή επανένταξή σας σε ένα πρόγραμμα κανονικής διατροφής μετά τη νηστεία, ξεκινήστε την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων σταδιακά από το βράδυ της Ανάστασης. Τότε μπορείτε να φάτε μία μερίδα μαγειρίτσα, 1-2 κόκκινα αυγά και άφθονη σαλάτα.
Γυρίστε σελίδα για να δείτε το προτεινόμενο πρόγραμμα διατροφής της ειδικού.

Ενδεικτικό μενού για τη Μεγάλη Εβδομάδα
Μ. Δευτέρα
Πρωινό: 2 φρυγανιές ολικής άλεσης με 1 κ.σ. μέλι & κανέλα + 5 αμύγδαλα ανάλατα + 1 ποτήρι χυμό χωρίς πρόσθετη ζάχαρη
Δεκατιανό: 1 μπανάνα
Μεσημεριανό: 1 μερίδα χταπόδι κρασάτο + 1 μερίδα βραστά κολοκύθια + 1 φέτα ψωμί + 4 ελιές
Απογευματινό: 1 μπολάκι ζελέ
Βραδινό: 5 ντολμαδάκια + σαλάτα ντομάτα + 1 μερίδα νηστίσιμο τυρί

Μ. Τρίτη
Πρωινό: 1 μπολ με 3 κ.σ. κουάκερ, 1 φλιτζ. ρόφημα αμυγδάλου, 1 κ.γ. μέλι, κανέλα, 1 κ.γ. σταφίδες και 4 αμύγδαλα ανάλατα + 1 ποτήρι χυμό χωρίς πρόσθετη ζάχαρη
Δεκατιανό: 2 μανταρίνια + 4 φουντούκια
Μεσημεριανό: 1 μερίδα μπριάμ + 1 φέτα ψωμί + 1 μερίδα νηστίσιμο τυρί + 4 ελιές
Απογευματινό: 2 κρακεράκια σικάλεως + 1 κ.γ. ταχίνι με μέλι
Βραδινό: 1 αραβική πίτα με ντομάτα, τριμμένη ελιά ή πολτό ελιάς, ρίγανη, αγγούρι

Μ. Τετάρτη
Πρωινό: 1 φέτα ψωμί σικάλεως φρυγανισμένη με 1 κ.γ. μέλι + 1 κ.γ. ταχίνι + 1 ποτήρι γάλα σόγιας
Δεκατιανό: 1 μικρή χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς & σταφίδες + 1 ποτήρι χυμό χωρίς πρόσθετη ζάχαρη
Μεσημεριανό: 1 μερίδα γαρίδες γιουβέτσι + σαλάτα λάχανο-καρότο + 4 ελιές
Απογευματινό: 1 μήλο
Βραδινό: Σαλάτα με μαρούλι, ρόκα, 3 κομμάτια λιαστή ντομάτα, αγγούρι και μανιτάρια ψητά + 1 φρυγανιά ολικής άλεσης

Μ. Πέμπτη
Πρωινό: 2 φρυγανιές σικάλεως + 1 κ.σ. μαρμελάδα + 1 μήλο + 4 καρύδια ανάλατα + 1 ποτήρι ρόφημα κινόα
Δεκατιανό: 1 μπάρα παστέλι
Μεσημεριανό: 1 μερίδα γίγαντες στο φούρνο + ντοματοσαλάτα + 2 φρυγανιές ολικής άλεσης + 4 ελιές
Απογευματινό: 1 μπολάκι ζελέ
Βραδινό: Ντάκος με 1 ντομάτα ψιλοκομμένη + 4 ελιές & ρίγανη

Μ. Παρασκευή
Πρωινό: 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης + 1 μερίδα νηστίσιμο τυρί + 1 ποτήρι χυμό χωρίς πρόσθετη ζάχαρη
Δεκατιανό: 2 μανταρίνια + 4 καρύδια
Μεσημεριανό: 1 μερίδα αρακά κοκκινιστό με καρότα, άνηθο και πατάτες + 2 φρυγανιές ολικής άλεσης + 4 ελιές
Απογευματινό: 1 φλιτζ. φράουλες
Βραδινό: 1 μερίδα καλαμαράκια + σαλάτα μαρούλι με φρέσκο κρεμμυδάκι & άνηθο

Μ. Σάββατο
Πρωινό: 1 μπολ με 3 κ.σ. κουάκερ, 1 φλιτζ. γάλα σόγιας, 1 κ.γ. μέλι, κανέλα, 1 κ.γ. κράνμπερι και 4 φουντούκια + 1 ποτήρι χυμό χωρίς πρόσθετη ζάχαρη
Δεκατιανό: 2 κρακεράκια σικάλεως + 1 κ.γ. ταχίνι με μέλι
Μεσημεριανό: αραβική πίτα με ψητά λαχανικά & 1 φέτα νηστίσιμο τυρί
Απογευματινό: 1 πορτοκάλι + 4 αμύγδαλα
Βραδινό: 1 μερίδα μαγειρίτσα, 1 αυγό βραστό, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης + σαλάτα

Κυριακή του Πάσχα
Πρωινό: 1 φέτα τσουρέκι + 1 ποτήρι γάλα +1 μήλο
Δεκατιανό: 1 φλιτζ. φράουλες
Μεσημεριανό: 1 μερίδα αρνί ή κατσίκι, 1 μικρό κομμάτι κοκορέτσι + σαλάτα
Απογευματινό: Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά + 1 κ.σ. μέλι και κανέλα
Βραδινό: 1 αυγό βραστό, 1 μικρή μερίδα αρνί + σαλάτα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ