Μήπως έχετε αλλεργία;

Μάθετε ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας αυτή την εποχή.

Elle 03 Μαΐ. 19
Μήπως έχετε αλλεργία;

αλλεργία

Φωτό: Νίκος Κουστένης

Παραπλανητικά είναι μερικές φορές τα ρινικά συμπτώματα αυτή την εποχή του χρόνου, καθώς συχνά πολλοί πιστεύουν ότι υποφέρουν από κάποια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού π.χ. ιγμορίτιδα ή παραρρινοκολπίτιδα, ενώ έχουν αλλεργική ρινίτιδα.

Όπως διευκρινίζει ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας: «Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η γύρη στον αέρα, οι τρίχες των κατοικίδιων ζώων ή η οικιακή σκόνη. Μεταξύ των συμπτωμάτων είναι η ρινική καταρροή. Συνήθως η ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα γίνεται με αντισταμινικά και κορτιζονούχα ρινικά σπρέι, αλλά για την ουσιαστική βελτίωσή τους απαιτείται είτε η απομάκρυνση του αλλεργιογόνου από το περιβάλλον ή η απευαισθητοποίησή του με ανοσοθεραπεία (δηλαδή εμβόλια έναντι του αλλεργικού παράγοντα).

Συχνά καταστάσεις αλλεργικής ρινίτιδας σε έξαρση, με βλέννα που δεν απομακρύνεται επαρκώς μπορεί να οδηγήσουν σε ιγμορίτιδα. Για την διάκριση των δύο καταστάσεων θα πρέπει να λαμβάνεται εκτενές ιατρικό ιστορικό για την έκθεση ή όχι σε αλλεργιογόνα, τη διάρκεια των συμπτωμάτων και την εμφάνιση των ρινικών εκκρίσεων».

Επειδή, όμως, πολλά από τα συμπτώματα είναι παρόμοια, ο ασθενής πρέπει να απευθύνεται σε ωτορινολαρυγγολόγο. Εκείνος θα λάβει το ιατρικό ιστορικό, θα διενεργήσει κλινική εξέταση και, εάν κριθεί απαραίτητο, θα παραγγείλει εξετάσεις (τεστ αλλεργίας και ακτινογραφία παραρρινίων κόλπων).

Οι λύσεις

Η συντηρητική αντιμετώπιση για την απομάκρυνση της βλέννας είναι ο καθαρισμός της μύτης με φυσιολογικό ορό και η χρήση κάποιου ρινικού σπρέι. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν ο γιατρός πιθανόν να προτείνει χορήγηση αντιβίωσης. Όμως, περίπου οι μισές από όλες τις λοιμώξεις των παραρρινίων κόλπων επιλύονται χωρίς αντιβιοτικά. Υπάρχουν και περιπτώσεις που χρήζουν την εφαρμογή πιο δραστικών μέτρων. Σε ασθενείς με επίμονη νόσο συστήνεται η χειρουργική επέμβαση στους κόλπους ενδοσκοπικά. Στόχος είναι η αποκατάσταση του επαρκούς αερισμού και της παροχέτευσης των παραρρινίων κόλπων, η απομάκρυνση των ρινικών πολυπόδων, εάν υπάρχουν, και η διόρθωση της ανατομικής και λειτουργικής διαταραχής της μύτης. Έτσι βελτιώνεται η ποιότητα ζωής και ύπνου του ασθενούς.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: