Μήπως έχω σύνδρομο πολυκυστικών;

Aκμή, άστατος κύκλος και υπογονιμότητα μπορεί να οφείλονται στο λεγόμενο PCOS.

Elle 07 Οκτ. 19
Μήπως έχω σύνδρομο πολυκυστικών;

Φωτογράφιση: Betina Du Toit

Διαταραχές στον κύκλο, αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων, υπερτρίχωση, ακμή, παχυσαρκία, λιπαρότητα δέρματος είναι μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάζει μια γυναίκα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Παράλληλα έχει αυξημένες πιθανότητες στο μέλλον να εμφανίσει υπογονιμότητα. «Η ευαισθητοποίηση για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι απαραίτητη επειδή περισσότερες από τις μισές από τις 10 εκ. γυναίκες που πάσχουν παγκοσμίως δεν το γνωρίζουν. Δεν ξέρουν γιατί αισθάνονται διαφορετικά, δεν μπορούν να χάσουν βάρος, δεν μένουν έγκυες και άλλα πολλά. Τα συμπτώματα του PCOS μπορεί να ποικίλουν από γυναίκα σε γυναίκα και εκείνες συχνά τα προσπερνούν» τονίζει η κ. Χαρούλα Μπιλάλη BSc MMedSc, μοριακή βιολόγος με εξειδίκευση στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, πρόεδρος του Women’s Health Evolution Foundation (womenshealthevolution.org). Όσο πιο νωρίς ανακαλύψει μία γυναίκα πως πάσχει από PCOS, τόσο μεγαλύτερα τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία της, σωματική και πνευματική.

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια διαταραχή του ενδοκρινικού συστήματος που επηρεάζει γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας οι οποίες αναπτύσσουν στις ωοθήκες τους μικρές κύστεις με υγρό. Αν και δεν γνωρίζουμε τα αίτια της κατάστασης, υπάρχει συσχέτιση με ανεβασμένα επίπεδα ινσουλίνης, με παρουσία φλεγμονής και με γενετικούς παράγοντες. Η έγκαιρη διάγνωση γίνεται με λήψη ιστορικού, γυναικολογική εξέταση, υπέρηχο ωοθηκών, αιματολογικό και ορμονολογικό έλεγχο.

Ο Κωστής Μιχαλάκης, ενδοκρινολόγος MD, PhD, με εξειδίκευση στην παχυσαρκία τονίζει: «Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συνδέεται με εμφάνιση αντίστασης στην ινσουλίνη που εμποδίζει την ωορρηξία, διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθεια, υψηλή υπέρταση, αυξημένα τριγλυκερίδια και χοληστερόλη. Πάνω από τις μισές γυναίκες με το σύνδρομο αναπτύσσουν διαβήτη στα 40 τους, ενώ το 70% των γυναικών παρουσιάζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Βέβαια, η σύλληψη μπορεί να επιτευχθεί, αλλά έχουν αυξημένες πιθανότητες αποβολών και αρτηριακής υπέρτασης κατά την εγκυμοσύνη».
Μια από τις σύγχρονες προσεγγίσεις που ακολουθούν οι γιατροί είναι η χορήγηση σπιρονολακτόνης, αλλά η λήψη της αντενδείκνυται σε περίπτωση που θέλετε να μείνετε έγκυος. Ακόμα, οι ειδικοί προτείνουν να έχουμε υγιές βάρος, να υιοθετήσουμε μεσογειακή διατροφή, φυσική δραστηριότητα, αποχή από το κάπνισμα.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: