Menu

Μοιραστείτε το κρεβάτι σας, κάνει καλό στην καρδιά!

Το να κοιμάστε μαζί με έναν άνθρωπο που σας κάνει να νιώθετε ευτυχισμένοι και ασφαλείς αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης οξυτοκίνης και ωφελεί την καρδιαγγειακή λειτουργία.

Αν ο σύντροφός σας είναι πολύ ανήσυχος όταν κοιμάται, σας ξυπνάει με το ροχαλητό του ή στριφογυρίζει συνεχώς, σκεφτείτε το καλύτερα πριν μετακινηθείτε από το άνετο διπλό σας κρεβάτι. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ στις ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν κοιμόμαστε μαζί με κάποιον πέφτουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες που σχετίζεται με τη φλεγμονή, την εμφάνιση κατάθλιψης αλλά και αυτοάνοσων νοσημάτων. Από την άλλη ανεβαίνουν εκείνα της οξυτοκίνης, μιας άλλης ορμόνης που εκκρίνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού, αλλά σήμερα έχει αποδειχτεί ότι παράγεται κι ενώ κάνουμε σεξ και αγκαλιάζουμε τον άλλον. 

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της μελέτης Γουέντι Τρόξελ, επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής και ψυχολογίας στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, «υπάρχει εκτενής βιβλιογραφία που δείχνει ότι οι παντρεμένοι -ειδικά εκείνοι που είναι ευχαριστημένοι από το γάμο τους- ζουν περισσότερα χρόνια και είναι πιο ευτυχισμένοι απ΄ ό,τι οι ανύπαντροι ή εκείνοι που νιώθουν δυστυχισμένοι στον έγγαμο βίο τους». Μια σειρά νεότερων μελετών δείχνει ότι τα υψηλά επίπεδα της οξυτοκίνης προάγουν την καρδιαγγειακή λειτουργία. Με ποιο τρόπο;

Τα οφέλη στην καρδιά
Μία από τις έρευνες που αποδεικνύουν τα παραπάνω έγινε στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και βασίστηκε σε ερωτηματολόγιο που δόθηκε σε 59 γυναίκες παντρεμένες ή δεσμευμένες. Αυτές κλήθηκαν να καταγράψουν σε ένα ημερολόγιο τον αριθμό των αγκαλιών που λάμβαναν καθημερινά από τους συντρόφους τους. Στη συνέχεια οι επιστήμονες έκαναν ανάλυση αίματος και μέτρησαν τα επίπεδα της οξυτοκίνης. Διαπίστωσαν ότι όσες είχαν αγκαλιάσει περισσότερες φορές το σύντροφό τους παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα οξυτοκίνης και χαμηλότερα όσον αφορά την πίεση αίματος και τους καρδιακούς παλμούς.

Όπως δήλωσε ο δρ Ντέιβιντ Χάμιλτον, που έχει ερευνήσει το ρόλο της οξυτοκίνης στο βιβλίο του Γιατί η Ευγένεια σας Κάνει Καλό (Why Kindness is Good for you, εκδ. Kindle), η συγκεκριμένη ορμόνη είναι το φάρμακο της φύσης για τη στηθάγχη. Η κλασική ιατρική συνήθως χορηγεί για το πρόβλημα οξείδιο του αζώτου, που διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Η οξυτοκίνη, λοιπόν, βοηθά το σώμα να παράγει μόνο του μονοξείδιο του αζώτου. «Το να κάνετε έρωτα είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους τρόπους για να παραγάγει ο οργανισμός οξυτοκίνη, όπως είναι και το να κοιμάστε αγκαλιά ή να είστε χαρούμενοι με τη συντροφιά σας στο κρεβάτι ή στη συζήτηση που κάνετε ενώ βρίσκεστε ξαπλωμένοι» δήλωσε ο ίδιος και συνέχισε: «Όσο συχνότερη είναι η φυσική επαφή τόσο περισσότερη οξυτοκίνη παράγεται».

Σε μια άλλη έρευνα της δρα Τρόξελ, οι γυναίκες με μακροχρόνιες σχέσεις κοιμούνται πιο γρήγορα  και ξυπνούν λιγότερο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας από εκείνες που είναι μόνες τους. Παρ' όλα αυτά, προϋπόθεση για να αποκομίσουμε τα οφέλη της οξυτοκίνης είναι να υπάρχει αρμονία στη σχέση του ζευγαριού.

Η θέση του ειδικού
Όπως επισημαίνει ο καρδιολόγος Ιωάννης Νικαλέξης, «σε γενικές γραμμές γίνονται παραλληλισμοί του τρόπου ζωής και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι υπάρχουν ορμόνες, οι ενδορφίνες, που μας βοηθούν να έχουμε καλή διάθεση, κάτι που προστατεύει τον οργανισμό. Παρ' όλα αυτά, δεν έχω υπόψη μου βιβλιογραφία που να αποδεικνύει ότι η οξυτοκίνη κάνει καλό στην καρδιά και θα ήθελα να δω περισσότερες έρευνες».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ