Μύκητες στα νύχια: Εξολοθρεύστε τους!

Η ονυχομυκητίαση είναι η πλέον συνήθης πάθηση του καλοκαιριού. Οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισή της είναι η ζέστη, η υγρασία και η επαφή μας με πιθανές εστίες μόλυνσης.

Φωτογραφία προφίλ συντάκτη ELLE Team
ELLE Team 29 Ιουν. 12
Μύκητες στα νύχια: Εξολοθρεύστε τους!

Αυτό το διάστημα μας αρέσει να περπατάμε ξυπόλυτες στα δροσερά πλακάκια της πισίνας, να κάνουμε τζόγκινγκ με γυμνά πόδια στην άμμο ή ακόμα και πολύωρη πεζοπορία στο βουνό με κλειστά αθλητικά παπούτσια. Η επαφή με τη φύση είναι ό,τι καλύτερο το καλοκαίρι, αλλά κρύβει κινδύνους, ιδίως για τα νύχια των ποδιών, με κυριότερο όλων τους μύκητες! Τι γίνεται λοιπόν σε αυτή την περίπτωση; Όπως εξηγεί η δερματολόγος Λία Παπαδαυίδ, ο γιατρός θα κάνει καλλιέργεια με σκοπό να διαπιστωθεί αν πράγματι πρόκειται για μύκητα ή, π.χ., για κάποιον τραυματισμό του νυχιού. Εφόσον η διάγνωση είναι «ονυχομυκητίαση», πρέπει να  κάνουμε τα ακόλουθα:

-Αν η βλάβη είναι μικρή και περιορίζεται σε ένα νύχι, ο δερματολόγος θα μας συστήσει κάποιο τοπικό σκεύασμα, συνήθως σε μορφή βερνικιού νυχιών. Με αυτό το αντιμυκητιασικό προϊόν πρέπει να γίνεται επάλειψη του νυχιού καθημερινά για έξι μήνες.
-Αν η βλάβη είναι μεγάλη σε έκταση ή βαθιά, ή αν έχει εξαπλωθεί σε περισσότερα νύχια, η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η συστηματική φαρμακευτική αγωγή (από το στόμα). Η λήψη της μπορεί να διαρκέσει τέσσερις μήνες.
-Η τελευταία εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη θεραπεία είναι η χρήση ειδικού λέιζερ στην επιφάνεια του νυχιού. Συνήθως απαιτούνται 1-2 συνεδρίες.
-Αν το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στα νύχια, αλλά στα δάχτυλα των ποδιών, η τοπική θεραπεία μπορεί να κρατήσει 15 μέρες.

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: