Νέο εμβόλιο υπόσχεται να νικήσει το διαβήτη τύπου 1

Στην πρώτη κλινική δοκιμή που έγινε σε ανθρώπους φάνηκε ότι μειώνει τον αριθμό των κυττάρων που επιτίθενται στο ανοσοποιητικό και βοηθά τον οργανισμό να παράγει ινσουλίνη χωρίς φάρμακα.

Elle 16 Ιουλ. 13
Νέο εμβόλιο υπόσχεται να νικήσει το διαβήτη τύπου 1

Σε αντίθεση με το διαβήτη τύπου 2 που σχετίζεται με την ποιότητα της διατροφής και παρατηρείται κυρίως στους ενήλικες, ο τύπου 1 ή νεανικός οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού να συνθέσει ινσουλίνη, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη λήψη αγωγής. Το πειραματικό εμβόλιο που δοκιμάστηκε σε ασθενείς στην Αμερική επέτρεψε στον οργανισμό τους να παράγει μόνος του (χωρίς φάρμακα) ινσουλίνη. Το μήνυμα είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο για όσους διανύουν τα πρώτα στάδια του αυτοάνοσου νοσήματος.

Το παρασκεύασμα σχεδιάστηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να προστατεύει τα κύτταρα του παγκρέατος που συνθέτουν την ινσουλίνη, ορμόνη την οποία χρειάζεται το σώμα για να μετατρέψει τα σάκχαρα σε ενέργεια. Στους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1 τα λεγόμενα κύτταρα-φονιάδες (NK cells) του ανοσοποιητικού επιτίθεται για αδιευκρίνιστους λόγους σε εκείνα που παράγουν ινσουλίνη.

Για τις ανάγκες της κλινικής μελέτης, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν 80 εθελοντές ηλικίας 18-40 που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 την τελευταία πενταετία. Χαρακτηριστικό είναι πως σε πολλές περιπτώσεις τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη είχαν καταστραφεί εντελώς. Τα 2/3 των συμμετεχόντων δοκίμασαν το εμβόλιο και οι υπόλοιποι ένα εικονικό που περιείχε ψευδοφάρμακο. Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι εθελοντές συνέχισαν να ακολουθούν κανονικά την κλασική θεραπεία υποκατάστασης της ινσουλίνης. 

Οι ερευνητές προσπάθησαν να απομονώσουν και να εξοντώσουν τα κύτταρα-φονιάδες που επιτίθενται σε εκείνα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Ο δρ Λόρενς Στέιμαν, ανοσολόγος, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, και οι συνεργάτες του κατάφεραν να αναστείλουν τη δράση τους επιτρέποντας στα  παγκρεατικά να λειτουργήσουν σωστά.

Πότε θα κυκλοφορήσει το νέο εμβόλιο; Αυτό δεν αναμένεται σύντομα, αφού χρειάζεται να γίνουν μελέτες σε μεγαλύτερο δείγμα του πληθυσμού ώστε να αποδειχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του σε βάθος χρόνου. 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: