Ο καφές προφυλάσσει από το διαβήτη τύπου 2

Το αγαπημένο μας ρόφημα, εκτός από τονωτικές ιδιότητες, έχει και σημαντικά οφέλη για την υγεία, αφού προλαμβάνει την εμφάνιση ορισμένων σοβαρών νόσων.

ELLE Team 10 Δεκ. 12
Ο καφές προφυλάσσει από το διαβήτη τύπου 2

Εσείς πόσους καφέδες έχετε πιει σήμερα; Σε περίπτωση που έχετε καταναλώσει πάνω από δύο φλιτζάνια, μη νιώθετε ενοχές. Νέα έρευνα θέλει το δημοφιλές αυτό ρόφημα να κάνει καλό στον οργανισμό, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 25%.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που μελετά την επίδραση του καφέ στην υγεία και παρέχει τεκμηριωμένα στοιχεία για το θέμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τρεις με τέσσερις κούπες καφέ την ημέρα έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Ωστόσο, οι ίδιοι παραδέχονται πως δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα. Στα τεστ που έγιναν οι ειδικοί εξέτασαν τις τιμές της γλυκόζης και της ινσουλίνης σε άτομα στα οποία χορηγήθηκαν 12 γραμμ. καφέ (χωρίς καφεΐνη), 1 γραμμ. χλωρογενικού οξέος και 500 mg (χιλιοστόγραμμα) τριγονελίνης, κι έπειτα έκαναν αντιπαραβολή με εκείνες που προέκυψαν από τη χορήγηση εικονικού φαρμάκου.

Το χλωρογενικό οξύ είναι μια αντιοξειδωτική ουσία που εμποδίζει την απορρόφηση των υδατανθράκων από τον οργανισμό μέσω της διατροφής και κατά συνέπεια περιορίζει την πρόσληψη θερμίδων. Η τριγονελίνη είναι ένα συστατικό του καφέ, που του προσδίδει άρωμα και γεύση. Μάλιστα, έρευνα του Πανεπιστημίου της Πάβια έχει δείξει ότι προφυλάσσει και από την τερηδόνα.

Από τη μελέτη ωστόσο του ΙSIC φάνηκε ότι το χλωρογενικό οξύ και η τριγονελίνη συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα, κάτι που αποδεικνύει την ωφέλιμη δράση του καφέ. Καλά νέα λοιπόν για τους λάτρεις του ροφήματος, οι οποίοι μπορούν να απολαμβάνουν άφοβα πια την αγαπημένη τους συνήθεια.

 

 

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: