Γιατί ο Οκτώβριος είναι ο μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού;

Δεν είναι ευρέως γνωστό πώς και γιατί ξεκίνησε ο Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού και γιατί λαμβάνει χώρα τον μήνα Οκτώβριο.

Φωτογραφία προφίλ συντάκτη Σύρμα Κιουπελόγλου
Σύρμα Κιουπελόγλου 04 Οκτ. 21
Γιατί ο Οκτώβριος είναι ο μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού;

Οκτώβριος. Ο 10ος μήνας του χρόνου, ο μήνας που στην Ελλάδα μπαίνει επίσημα το φθινόπωρο. O μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Κάθε χρόνο οι χαρακτηριστικές ροζ κορδέλες κατακλύζουν τις τηλεοράσεις και τα social media, με στόχο να υπενθυμίσουν σε όλες τις γυναίκες ότι ο καρκίνος του μαστού τις αφορά, ότι η πρόληψη σώζει ζωές και ότι είναι η πιο συχνή μορφή της νόσου.  Γιατί όμως έχει επιλεγεί ο Οκτώβριος ως ο μήνας ευαισθητοποίησης γι’αυτό;

Οκτώβριος - καρκίνος του μαστού

Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 1985, όταν η American Cancer Society και το φαρμακευτικό τμήμα της Imperial Chemical Industries αποφάσισαν να συνεργαστούν με στόχο την προώθηση της μαστογραφίας ως το πιο αποτελεσματικό όπλο στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Ήθελαν να δώσουν στις γυναίκες όλα τα δεδομένα που είχαν σχετικά με την νόσο και τις μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης, ώστε να μπορέσουν να προλάβουν την αρχή ή την εξέλιξη της.

Η πρώην πρώτη κυρία των Η.Π.Α, Betty Ford, βοήθησε στην αύξηση της ευαισθητοποίησης ως επιζών του καρκίνου του μαστού. Η ίδια μάλιστα διαγνώστηκε όταν ο σύζυγός της, πρώην Πρόεδρος Gerald Ford, υπηρετούσε στον Λευκό Οίκο, ρίχνοντας έτσι περισσότερο φως στο ζήτημα.

Οκτώβριος- καρκίνος του μαστού

Το κίνημα τελικά επεκτάθηκε τόσο με τα χρόνια, ώστε ιατρικές οργανώσεις, κυβερνητικές υπηρεσίες και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί σε όλον τον κόσμο συνεργάζονται με επιζώντες του καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου σε πρωτοβουλίες συλλογής κεφαλαίων για έρευνα, εκπαίδευση των γυναικών σχετικά με τη σημασία του τακτικού ελέγχου μέσω μαστογραφιών και άλλων μεθόδων έγκαιρης ανίχνευσης και την ψυχολογική και οικονομική ενίσχυση των ασθενών. Κάθε χρόνο με αυτήν την αφορμή λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο πολλές δράσεις. Μία από τις πιο γνωστές είναι οι φιλανθρωπικοί αγώνες δρόμου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: