Όλοι οι τρόποι για να ζούμε καλύτερα

Νέες εξελίξεις για να ζούμε περισσότερα χρόνια με υγεία και επαναστατικές θεραπείες που αλλάζουν τα δεδομένα στην έρευνα.

Elle 07 Ιουλ. 19
Όλοι οι τρόποι για να ζούμε καλύτερα

Φωτο: Ολόσωμο μαγιό, Calzedonia.

Τα κλειδιά για γερή μνήμη
Νέες οδηγίες με τις οποίες μπορούμε να προλάβουμε ή να καθυστερήσουμε την εμφάνιση άνοιας εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Οι τρόποι παρέμβασης στο lifestyle μας περιλαμβάνουν: 1. Περισσότερη φυσική δραστηριότητα. 2. Διακοπή καπνίσματος. 3. Μεσογειακή και ισορροπημένη διατροφή. 4. Διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα. 5. Γνωστικές ασκήσεις π.χ. σταυρόλεξα και εκμάθηση καινούριων πραγμάτων π.χ. μιας ξένης γλώσσας. 6. Προσπάθεια να έχουμε φυσιολογικά επίπεδα πίεσης. 7. Μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ. Ακόμη δεν έχει βρεθεί θεραπεία για την άνοια που χτυπά 50 εκατ. ανθρώπους στον κόσμο και για την εμφάνιση της οποίας παίζει ρόλο και η γενετική προδιάθεση.

Θεραπεία για τη μεσογειακή αναιμία
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θεραπεύτηκε ασθενής που έπασχε από μεσογειακή αναιμία (Θαλασσαιμία), στο πλαίσιο διεθνούς ερευνητικού προγράμματος γονιδιακής θεραπείας, στο οποίο συμμετέχει και το νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, το 80% των ασθενών (συνολικά 25) που συμμετείχαν σε αυτό, σταμάτησαν τις μεταγγίσεις. Οι επιστήμονες, βέβαια, δηλώνουν συγκρατημένοι, καθώς η γονιδιακή θεραπεία πρέπει να αξιολογηθεί ως προς την ασφάλειά της. Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ) τονίζουν ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να σταματήσουν την θεραπεία τους, γιατί «η μετάγγιση παραμένει ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης». Όπως εξήγησε ο πρόεδρός της και Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Δρ. Αθανάσιος Δημόπουλος, σήμερα η θαλασσαιμία, κληρονομική αιματολογική διαταραχή, είναι ένα χρόνιο-διαχειρίσιμο νόσημα, με μακρά επιβίωση και μεγάλη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Τεχνητή νοημοσύνη κατά καρκίνου
Ένα καινούριο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει τον καρκίνο του πνεύμονα καλύτερα από τους ακτινολόγους ανοίγοντας το δρόμο για την έγκαιρη διάγνωση. Ειδικότερα, οι ερευνητές της Google για θέματα υγείας και των πανεπιστημίων Στάνφορντ, Nέας Υόρκης και Northwestern στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα σύστημα το οποίο εκπαίδευσαν τροφοδοτώντας το με 42.300 αξονικές τομογραφίες, ώστε να μπορεί να «διαβάζει» κακοήθη οζίδια στους πνεύμονες. Στην συνέχεια το έβαλαν να αναλύσει 6.716 τομογραφίες και έδωσε σωστή διάγνωση κατά 94%, με λιγότερα ψευδώς θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Ήταν πιο αποτελεσματικό από τους ακτινολόγους που έκαναν κάτι αντίστοιχο, όταν δεν υπήρχαν προηγούμενες τομογραφίες του ίδιου προσώπου. Το νέο σύστημα μηχανικής μάθησης βλέπει τους πνεύμονες σε μια τεράστια τρισδιάστατη εικόνα και μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο στην ανίχνευση πρώιμου καρκίνου του πνεύμονα από το ανθρώπινο μάτι, αλλά ακόμη εφαρμόζεται πειραματικά.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT