Περπάτημα ή τρέξιμο για σίγουρο αδυνάτισμα;

Σηκωθείτε από την πολυθρόνα και ξεκινήστε όποιο από τα δύο σας ευχαριστεί. Τα οφέλη για τον οργανισμό είναι τεράστια!

Elle 04 Ιουν. 13
Περπάτημα ή τρέξιμο για σίγουρο αδυνάτισμα;

Μην είστε σε δίλημμα ποια από τις δύο φυσικές δραστηριότητες να επιλέξετε. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, εξαρτάται από το τι θέλετε να πετύχετε. Για παράδειγμα, αν στόχος είναι να διατηρήσετε το βάρος σας, το τρέξιμο θεωρείται καλύτερο από το περπάτημα. Αυτό τουλάχιστον έδειξε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα για 15.237 πεζοπόρους και 32.215 δρομείς σχετικά με το βάρος, την περίμετρο μέσης, τη δίαιτα και τις ώρες που έτρεχαν ή περπατούσαν. Οι ερευνητές επανεξέτασαν τα στοιχεία αυτά έξι χρόνια μετά. Τι διαπίστωσαν;

Ήδη από την αρχή της μελέτης οι δρομείς ήταν πιο λεπτοί από τους πεζοπόρους, ενώ παρέμειναν το ίδιο αδύνατοι κι έπειτα από έξι χρόνια. Με τον καιρό οι δρομείς διατήρησαν περισσότερο το μυϊκό ιστό και την περίμετρο της μέσης τους σε σχέση με εκείνους που περπατούσαν. Το τρέξιμο επομένως βοηθά στην απώλεια και τη διατήρηση του βάρους: με αυτό χάνει κανείς πιο πολλές θερμίδες, αφού μειώνεται η επιθυμία του για φαγητό.

Ωστόσο, άλλες έρευνες δείχνουν ότι το περπάτημα είναι εξίσου ωφέλιμο με το τρέξιμο και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερο ευεργετικό! Ειδικότερα, μια από τις μελέτες που ήρθαν στο φως το τελευταίο διάστημα έδειξε ότι τόσο οι δρομείς όσο και οι πεζοπόροι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη σε σύγκριση με τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή. Επίσης, όσοι διανύουν με τα πόδια απόσταση που ισοδυναμεί με μία ώρα τρεξίματος καθημερινά (δηλαδή περπατούν περίπου το διπλάσιο χρόνο από εκείνους που τρέχουν) έχουν 9% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθεια σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Την ίδια στιγμή το αντίστοιχο ποσοστό για εκείνους που τρέχουν είναι 4,5%.

Οι επιστήμονες προτείνουν να κάνουμε ό,τι από τα δύο μας ευχαριστεί, αφού, σε αντίθεση με την καθιστική ζωή, τόσο το τρέξιμο όσο και το περπάτημα έχουν τεράστια οφέλη για την υγεία μας.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: